Zanimljivosti

Površinsko grijanje i hlađenje

Sustav zidnog grijanja u dnevnom boravku

Prilikom analize površinskog grijanja napravili smo usporedbu podnog i radijatorskog grijanja. Podno grijanje označili smo kao najbolje rješenje ukoliko gradite ili preuređujete dom – iako je postavljanje skuplje nego kod radijatorskog i popravci mogu iziskivati veće novčane izdatke, podno grijanje je energetski učinkovitije, ravnomjernije distribuira toplinu, pruža veći osjećaj ugode te je dizajnerski prihvatljivije rješenje.

No, što je sa stropnim i zidnim grijanjem, modernim niskotemperaturnim načinom površinskog grijanja i hlađenja? Zašto u obzir uzeti ovakav način postavljanja sustava te koje su prednosti i nedostatci zidnog i stropnog sustava, pročitajte u nastavku.

Što su zidno i stropno grijanje i hlađenje

Sustavi zidnog i stropnog grijanja i hlađenja spadaju u površinske sustave te rade na istom principu kao i podno grijanje. PE cijevi, koje se mogu spojiti na bilo koji izvor toplinske energije, postavljaju se u stijenke zida ili stropa ispod žbuke te kroz njih prolazi topla ili hladna voda. Ugradnja zidnog grijanja/hlađenja preporuča se napraviti na vanjskim zidovima budući da upravo kroz njih zimi dolazi hladnoća a ljeti toplina, tj to su mjesta gdje dolazi do najvećih gubitaka energije.

Važno je napomenuti da namještaj ne smije ići na zid gdje se nalaze cijevi i to je jedan od većih nedostataka ovog sustava.

Zašto odabrati zidno i stropno grijanje i hlađenje

Zidno i stropno grijanje i hlađenje idealna su nadopuna uz podno grijanje. Kod podnog grijanja smanjuje se strujanje toplog zraka u sobi – toplina koja isijava iz poda se polako diže prema gore, čime se uvelike smanjuje podizanje prašine te je osjećaj ugode u prostoriji jako velik. Oba efekta su još značajnija kada se podno grijanje upari sa zidnim i stropnim sustavima te kada je blago isijavanje topline prisutno iz svih smjerova. Kombinacija podnog grijanja/hlađenja sa zidnim i stropnim sustavima omogućuje postizanje idealne topline bez pregrijavanja ili pretjeranog hlađenja prostorije, kao što je slučaj kod drugih sustava.

Budući da površinski sustavi zauzimaju veće površine isijavanja topline, potrebna je manja polazna temperatura vode u cijevima nego kod radijatorskog grijanja, samim time potrošnja energije je manja.

S obzirom da se lakši, topao zrak diže prema gore, a hladni zrak, koji je teži, spušta dolje – stropni sustav idealno je koristiti za hlađenje prostora, a zidni sustav kao nadopunu grijanju ( uz podno grijanje) i hlađenju (uz stropno hlađenje).

Prednosti i nedostatci zidnog i stropnog  grijanja i hlađenja

Prednosti:

  • Velika energetska učinkovitost
  • Veliki osjećaj ugode
  • Nema suhog zraka i kolanja prašine
  • Nema velikih temepraturnih razlika (pretoplih ili prehladnih dijelova)
  • Štedljivost prostora (nema radijatora niti drugih viljdivih grijaćih tijela)

Nedostatci:

  • Visoka cijena postavljanja u odnosu na radijatorsko grijanje
  • Ograničenost zidova i stropa nakon postavljanja sustava (namještaj ne smije ići uz zidove)
  • Relativno novi način grijanja stvara strah kod korisnika
  • Moguće poteškoće kod kasnijih adaptacija

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)