Zanimljivosti

Što znače oznake na klima uređajima?

Prilikom kupovine klima uređaja susrećemo se s hrpom oznaka i podataka na energetskoj naljepnici klime koje nam mogu reći puno toga o uređaju, no velik broj ljudi ne zna njihovo točno značenje. Ranije smo pisali o tome kako odabrati klima uređaj, a sada ćemo vam detaljnije objasniti što zapravo znače oznake na uređaju te nešto više napisati SEER i SCOP oznakama.

EER i COP

Oznake EER (Energy Efficiency Ratio, eng.) i COP (Coefficient Of Performanse, eng.) pokazatelj su učinkovitost grijanja i hlađenja klimatizacijskih uređaja. Oni označavaju omjer grijanja ili hlađenja koje isporučuje jedinica u odnosu na količinu električne energije potrebne za stvaranje te energije grijanja/hlađenja. Ove oznake su zastarjele, a umjesto njih koriste se SEER i SCOP.

SEER i SCOP

Oznake SEER i SCOP su pokazatelj učinkovitosti grijanja i hlađenja, no imaju oznaku “S” ispred (seasonal, eng.) i odnose se na sezonski učinak energetske učinkovitosti za hlađenje (SEER) odnosno grijanje (SCOP). Sezonska učinkovitost predstavlja novu mjeru za pravu energetsku učinkovitost tehnologije grijanja i hlađenja, tijekom cijele godine. Ona pruža realan uvid u energetsku učinkovitost i utjecaj na okoliš određenog sustava.

Umjesto računanja učinkovitosti u samo jednim uvjetima rada (kao što je slučaj kod EER) SEER predstavlja očekivane performanse pri različitim temperaturama karakterističnim za određenu lokaciju.

Što to točno znači? EER je, primjerice, testirano pri vanjskoj temperaturi od 30°C i pokazuje koliko rashladne energije dobijete za 1kW/h u tim uvjetima, dok je kod SEER vrijednosti taj podatak dobiveni testiranjem pri različitim teperaturama i različitim načinima rada i time daje realnije rezultate. Isto vrijedi i za COP i SCOP režim grijanja. Treba napomenuti da je Europa podijeljena u tri zone za ocjenjivanje učinkovitosti, što je naglašeno na oznakama. Hrvatska spada u najhladniju kategoriju.

Na osnovu SEER i SCOP vrijednosti (veća vrijednost znači učinkovitiji klima uređaj i manju potrošnju el. energije) dodijeljuje se enrgetski razred uređaja na skali od A do G, gdje A+++ predstavlja najučinkovitije uređaje.

Godišnja potrošnja

Na energetskim naljepnicama klima uređaja jasno stoji kojem razredu klima pripada, koliko SEER i SCOP postiže, ali i godišnja potrošnja električne energije (kw/h) za grijanje i hlađenje (potrošnja električne energije [kWh/a] potrebna za ispunjenje referentne godišnje potrebe za grijanjem ili hlađenjem). Pomoću oznaka za “Godišnju potrošnju el. energije” možete vidjeti koliko više ili manje el.struje određeni klima uređaj troši te koliko točno možete uštedjeti na godišnjoj razini kupovinom klime većeg energetskog razreda.

Nazivna snaga

Na naljepnici stoji i nazivna snaga klima uređaja te podijelite li snagu uređaja sa sezonskim koeficijentom (SEER ili SCOP) dobit ćete potrošnju kWh, kako za hlađenje tako i za grijanje. Dakle, ponavljamo, što su SEER i SCOP veći veće su i uštede.

Uz oznake potrošnje energije na energetskoj naljepnici istaknuta je i razina buke vanjske te unutarnje jedinice klime uređaja.

Regulator d.o.o. ovlašten je za montažu i servis LG, Mitsubishi, Gree, Toshiba, Daikin,  Midea, Korel, Azuri, Samsung i Vivax klimatizacijskih uređaja te U NAŠOJ PONUDI možete pronaći sve proizvode spomenutih brandova po najpovoljnijim cijenama uz besplatnu dostavu i mogućnost plaćanja do 12 PBZ rata na jestu ugradnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)