Email: info@regulator.hr

Nazovite nas: (+385) 32 331 382

Email: info@regulator.hr

Nazovite nas: (+385) 32 331 382

Priprema potrošne tople vode 3. dio – Solarni kolektori i dizalice topline

Solarne ploče postavljene na krov

03/11/2018

Prema podatcima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prosječni građanin potroši dnevno oko 200-300 litara pitke vode, od čega u prosjeku od 40 do 80 litara otpada na potrošnu toplu vodu temperature od 40°C do 60°C, koja se uglavnom koristi za održavanje osobne higijene i pranje posuđa.

Iz fonda dalje navode da na pripremu potrošne tople vode (PTV) u prosječnom kućanstvu u kontinentalnom dijelu RH otpada otprilike 20% ukupne godišnje potrošnje toplinske energije, dok se ostatak troši na grijanje prostora (oko 73%) i kuhanje (oko 7%). U primorskim dijelovima, udio energije za pripremu PTV-a još je i veći. U sezoni bez grijanja, priprema potrošne tople vode predstavlja pojedinačno najveći izdatak za energiju jednog kućanstva.

Nakon što smo pisali o zagrijavanju potrošne tople vode električnim grijačima te plinskim kotlovima , priču zaključujemo tekstom o pripremi PTV koristeći solarne kolektore te dizalice topline.

 

Priprema PTV solarnim kolektorima

Korištenjem Sunčeve energije, koja je besplatna, moguće je uštedjeti i do 60% godišnje potrebne energije za pripremu sanitarne potrošne tople vode, što znači da ljeti konvencionalni način grijanja vode nije potrebno koristiti. U Hrvatskoj se u prosjeku na godišnjoj razini može iskoristiti oko 1400 kWh (1,4 MWh) po m2 površine sunčevog zračenja. Za usporedbu, 1 MWh odgovara potrošnji 100 litara lož ulja ili cca 110m3 zemnog plina. Isplativost investicije ovisi o brojnim faktorima (podneblje, površina kolektora, namjena, potrošnja drugih energenata..) te u Hrvatskoj najčešće govorimo o razdoblju od 3 do 10 godina.

U Hrvatskoj za cjelogodišnje potrebe PTV-a i grijanja, solarna energija nije dostatna kao jedini izvor topline te nam je uz solarni potreban i konvencionalni izvor topline.

Valja istaknuti da solarni sustavi prikupljaju i skladište energiju samo kada je sunčano tj. uslijed nekoliko oblačnih dana u nizu doći će do nestašice tople vode. Zbog toga je poželjno imati veliki bojler koji može akumulirati sunčevu energiju za vrijeme sunčanih sati kako bi ju mogli koristiti onda kada nema sunčeve energije (navečer ili kada je oblačno).

Najjednostavniji sustav zagrijavanja vode su tzv. “Ljetni kolektori” koji rade po principu direktne cirkulacije potrošne tople vode kroz kolektor s akumulacijom vode u spremniku. Ovaj sustav često možemo vidjeti na našoj obali gdje je velik broj sunčanih sati i gdje su relativno visoke noćne temperature.

Sustav za pripremu potrošne vode (PTV) funkcionira na način da se zagrijava toplinski medij koju cirkulacijska crpka prebacuje u spremnik potrošne tople vode, dok izmjenjivač topline zagrijava pitku vodu. Solarna regulacija automatski uključuje cirkulacijsku crpku kada je temperatura medija u solarnim kolektorima veća od temperature pitke vode u spremniku, odnosno isključuje kada je ista ili manja. U periodu kada solarni kolektori ne mogu zagrijati potrošnu toplu vodu (PTV) dogrijavanje se vrši preko centralnog grijanja

Priprema potrošne tople vode 3. dio - Solarni kolektori i dizalice topline 1

Kondenzacijska tehnika plus solarni sustav – Viessmann.hr

Solarni sustavi proračunavaju se na osnovi potrošnje sanitarne vode, odnosno potrebno je znati koliko osoba boravi u objektu. Pri izračunu, u obzir se uzima se prosjek potrošnje 50 litara po osobi u kućanstvu i manjim turističkim objektima. Prema podatcima iz fonda za zaštitu okoliša, npr. za objekt u kojem stalno boravi 6 osoba biti potreban solarni spremnik volumena 300 litara. Prema tom volumenu spremnika, bit će potrebna 3 kolektora od 2 m2 te ostala oprema koja je sastavni dio termičkog solarnog sustava.

Iz Fonda dalje navode da je tipični solarni sustvav za pripremu sanitarne vode za 3-4 osobe u obiteljskoj kući otprilike cca 4 m² kolektorske površine sa spremnikom od 300-500 litara. Kod ovakvog sustava moguće je godišnje uštediti od 50-60% ukupnih godišnjih potreba za toplom vodom. Cijena ovakvih sustava koji uključuju pločaste kolektore kreće se između 16.000-30.000 kn (uključujući montažu).

Ukoliko je pravilno proračunat prema stvarnim potrebama potrošača i pravilno instaliran, solarni sustav se na moru isplati već za 3 do 5 godina, a na kontinentu za 5 do 7 godina.

 

Vijek trajanja solarnog sustava je oko 30 godina.

 

Priprema PTV dizalicama topline

Dizalice topline, poznate još kao i toplinske pumpe, koriste geotermalnu energiju iz zemlje, podzemnih voda ili zraka te preko sustava grijanja prenose toplinu u stambeni prostor. Toplinske pumpe proizvode štetne plinove te rade vrlo učinkovito čak i na niskim vanjskim temperaturama. Sustav se jednostavno primjenjuje i na već postojeće instalacije te je na ovakav način moguće osigurati toplinsku energiju i potrošnu toplu vodu za kućanstvo tokom cijele godine. Uz to, za vrijeme ljetnih mjeseci dizalice topline se koriste za hlađenje objekta te ne treba čuditi veliki porast popularnosti ovog sustava.

Priprema potrošne tople vode 3. dio - Solarni kolektori i dizalice topline 2 Dizalica topline izvlači toplinu iz okoliša i proslijeđuje ju dalje[/caption]

 

Dizalice topline se prvenstveno koriste u sustavima grijanja, međutim ako se radi o dizalici topline kod koje toplinu ne odvodimo zrakom, već vodom, ta toplina se može iskoristiti i za pripremu potrošne tople vode.

Za pripremu tople vode upotrebljavaju se manji uređaji nazivne snage od 2 do 12 kW i pogonske snage 0,6 do 5,2 kW. Upotrebom dizalica topline moguće je smanjiti potrošnju energije za pripremu tople vode za 2/3. Nedostatak ovog sustava je viša početna investicija i ovisnost rada o električnoj energiji.

Povezane Vijesti

Što je biomasa i kako se koristi?

Što je biomasa i kako se koristi?

Sve se češće susrećemo s pojmom biomasa kad govorimo o najisplativijim načinima grijanja. No, što taj pojam točno...

Pin It on Pinterest

Share This