Zanimljivosti

Poticaji za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama

Javni poziv s logom fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 26. lipnja objaviti Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama te će građanima biti dostupno 11 milijuna kuna.

Prošle godine Fond je sufinancirao nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalice topline, a ove godine je, uz navedeno, u program poticaja dodao i sunčane toplinske kolektore za zagrijavanje vode. Građanima je ukupno dostupno 11 milijuna kuna, a ovisno o lokaciji kuće, moći će dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

Fond na ovaj način želi potaknuti građane na korištenje lokalno dostupnih izvora energije, poput biomase, energije sunca ili geotermalne energije, te pomoći građanima da postanu manje ovisni o cijenama fosilnih goriva.

Na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost navedeni su i  uvjeti koje građani moraju ispunjavati kako bi se uspješno prijavili za korištenje sredstava:

Tko se može prijaviti?

“Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara.

Kako bi se prijavili, građani moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće. Ne želeći riskirati nestručno izrađene instalacije, uz nabavu i ugradnju jednog ili više sustava, Fond će sufinancirati i izradu glavnog projekta te trošak stručnog nadzora. Glavni projekt je obavezan za prijavu, dok je izvješće nadzornog inženjera jedan od dokumenata na temelju kojih će Fond vršiti i plaćanje.

Od izuzetne važnosti je da vrijednost projekata bude što realnija i temeljena na tržišnim cijenama jer se postotak sufinanciranja koji u konačnici bude odobren neće moći povećavati. S obzirom na prošlogodišnje iskustvo Fond savjetuje građanima da i sami, nakon što dobiju projekt, zatraže ponude za projektirane sustave.”

Natječaj će biti otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja godine. Plan Fonda je nastaviti s poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije, osobito za građane, pa se tako za zadnji kvartal godine najavljuje i sufinanciranje malih solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

Dokumenti

Vodič za prijavu na javni poziv za sufinanciranje korištenja OIE u obiteljskim kućama
PDF 575.01 kB

Prijavni obrazac_Javni poziv za sufinanciranje korištenja OIE u obiteljskim kućama
XLS 797 kB

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)