Proizvodi, Zanimljivosti

Znate li kakva je kvaliteta vode u vašem kućanstvu?

Kvaliteta vode u Hrvatskoj

Hrvatska se ubraja u skupinu vodom relativno bogatih zemalja – po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora nalazimo se na vrlo visokom 5. mjestu u Europi, a na 42. u svijetu. U Hrvatskoj generalno pijemo dobru, ispravnu vodu – podatci Hrvatskih voda iz 2015. pokazuju da je svega oko 8% uzoraka vode za piće u Republici Hrvatskoj povremeno neispravno. No, iako je ukupna slika pozitivna, postoje odstupanja po regijama.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavljenih u Večernjem listu 2017., Međimurska i Koprivničko-križevačka županije jedine u 2016. godini nisu imale ni jedan onečišćen uzorak neprerađene, sirove vode s vodocrpilišta. Najveći postotak neispravnih uzoraka, čak 100 posto, imale su Dubrovačko-neretvanska, Brodsko-posavska i Zadarska županija.

Od 371 uzetog uzorka sirove vode po županijama čak 222 (62 posto) bila neispravna, najčešće zbog bakterija. Povišenih koncentracija arsena, željeza, mangana i amonija prirodno ima u vodonosnicima Panonske Hrvatske i nisu rezultat ljudskog djelovanja, pojašnjavaju u HZJZ-u, dok se u priobalnim izvorištima pojavljuje povećana koncentracija klirida i natrija zbog slanih izvorišta, te povišena mutnoća nakon oborina. Nije bilo uzoraka zagađenih pesticidima, živom ili kadmijem.

Analiza vode za piće (ona voda koja dođe do krajnjih korisnika) dala je daleko bolje rezultate, no također uz značajna odstupanja po regijama. Od 6271 uzorka neispravnih je bilo 227 ili 3,6 posto. U Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Požeško-slavonskoj županiji nije bilo neispravnih uzoraka, dok je u postocima najviše onečišćenih, čak 34 posto, otkriveno u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok je druga Karlovačka s 12,9. Poseban problem su 314 tzv. lokalnih vodovoda izvan javne mreže, na kojima se od 748 uzoraka čak 421 pokazao neispravnim. Najgora je situacija u dijelu Slavonije, na karlovačkom području i u Zagorju.

Filteri za pročišćavanje vode

Kvalitetniju vodu možete osigurati ugradnjom adekvatnih filtera. Uz proučavanje već napravljenih testova kvalitete vode nadležnih tijela, preporučljivo je samostalno napraviti analizu vode kako bi znali jeli vam potrebno filtriranje i u kojoj mjeri – možete kupiti test trake (određivanje razine nitrata, pH i tvrdoće vode) ili, najpouzdanije, zatražiti testiranje u lokalnom laboratoriju za detaljniju i kompletnu analizu.

Ovisno o rezultatima analize i vašim potrebama odlučit ćete se za način pročišćavanja vode Želite li čistu pitku vodu, sigurnije i ugodnije tuširanje ili vam je cilj zaštititi uređaje od tvrde i onečišćene vode – odabrat ćete odgovarajući način filtriranja. Filtri se mogu postaviti na kompletan dovod vode u kućanstvo, te postoji i mogućnost ugradnje na samo određeni dio cjevovoda (kuhinja, kupaonica..).

Pomoć pri ugradnji filtera za vodu

Trebate li pomoć prilkom odabira i ugradnje sustava filtriranja vode obratite nam se za savjet.
Regulator d.o.o. već 15 godina u svojoj ponudi ima asortiman za filtriranje vode talijanske tvrtke Atlas filtri te dugogodišnje iskustvo u ugradnji i održavanju navedenih proizvoda. Nakon postavljanja atlasovog kućišta za filtriranje u njega se postavljaju izmjenjivi ulošci, ovisno o potrebama kućanstva (zaštita od mehaničkih čestica, mineralnih naslaga (kamenca), bakterija, neugodnih mirisa..).

Atlas filtri – Kućišta za filter i uložak filtera

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)