Zanimljivosti

Isplativost dizalice topline i usporedba troškova s drugim sustavima

Toplinske pumpe, ili popularnije dizalice topline, postaju sve zastupljeniji način grijanja u Europi, a posljednjih godina i u Hrvatskoj. Uz činjenicu da ne koriste fosilna goriva već energiju iz prirode krasi ih i mogućnosti korištenja i za grijanje i za hlađenje. S druge strane, visoka početna investicija jedan su od glavnih razloga zašto se kod nas ljudi i dalje rjeđe odlučuju na ovaj sustav grijanja i hlađenja.

Ranije smo pisali o toime kako funkcioniraju dizalice topline te o njihovim prednostima i nedostatcima, a sada ćemo analizirati kolika je cijena ugradnje dizalice topline te mjesečne troškove dizalica topline te ih usporediti s konvencionalnim sustavima.

Dizalica topline vs konvencionalni sustavi grijanja

Poznata je činjenica da je početna investicija kod dizalica topline jako visoka, kao i ona da su mjesečni pogonski troškovi najniži usporedno s drugim sustavima. No, koliko zapravo iznose troškovi kupovine i instalacije dizalica topline te nakon koliko godina se isplate, pokazat će nam studija “Tehnoekonomska Tehnoekonomska analiza analiza primjene primjene dizalica dizalica topline topline” koju je 2015. godine napravio Doc.dr.sc. Marino Grozdek.

U istraživanju su uspoređeni troškovi početne investicije te pogonski troškovi, godišnji i kroz period od 20 godina, za obiteljsku kuću veličine 250 m2 na lokaciji Zagreb za slijedeće sustave grijanja:

 • Prirodni plin
 • Loživo ulje
 • Dizalica topline zrak voda
 • Dizalica topline voda voda
 • Dizalica topline tlo voda

“Tehnoekonomska analiza analiza primjene primjene dizalica dizalica topline topline” , Doc.dr.sc. Marino Grozdek.

Isplativost dizalica topline: zaključak

 • Početna investicija:
  162.721 kn
 • Trošak kroz 20 god:
  426.974 kn

DIZALICA TOPLINE ZRAK VODA

 • Početna investicija:
  132.500 kn
 • Trošak kroz 20 god:
  456.602 kn

PRIRODNI PLIN

 • Početna investicija:
  116.274 kn
 • Trošak kroz 20 god:
  461.346 kn

DIZALICA TOPLINE TLO VODA

 • Početna investicija:
  193.021 kn
 • Trošak kroz 20 god:
  486.664 kn

LOŽIVO ULJE

 • Početna investicija:
  110.143 kn
 • Trošak kroz 20 god:
  499.016 kn

Kao što je vidljivo iz tablice, početna investicija kod dizalica topline je najveća, posebno kod dizalice topline tlo-voda. U tom segmentu najmanja ulaganja su u sustav s loživim uljem, no upravo lož ulje iziskuje najveće mjesečne pogonske troškove. Daleko najmanje mjesečne pogonske troškove zahtijeva dizalica topline voda-voda, čak duplo manje od prirodnog plina.

Kada početno ulaganje zbrojimo s mjesečnim pogonskim troškovima za 20 godina korištenja, dobijemo rezultate koji kažu da je sustav koji koristi dizalicu topline voda-voda najisplativiji, dok je najmanje isplativ sustav koji koristi loživo ulje.

Planirate kupovinu dizalice topline?

Svakako treba imati na umu da politika Europske unije favorizira korištenje obnovljivih izvora energije, samim time i dizalica topline, što pokazuje i činjenica o poticajima koje ste nedavno mogli dobiti za kupovinu i ugradnju ovakvog sustava. Uspijete li dobiti poticaj države za korištenje obnovljivih izvora energije, poput onoga koji je objavljen u studenome 2018., cijena ugradnje dizalica topline se značajno smanjuje, a samim time isplativost dizalica topline postaje veća.

Trebate li pomoć pri odabiru ili ugradnji sustava grijanja ili hlađenja, obratite nam se s povjerenjem. Regulator Vinkovci ovlašteni je Vaillant serviser te ponosni član Vaillant Servis Sistema, dok u našoj ponudi možete pronaći Vaillant, Mitsubishi i Toshiba dizalice topline te Centrometal kotlove na biomasu. Za spomenute brandove smo ovlašteni za puštanje u pogon, servisiranje i održavanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)