Zanimljivosti

Filteri klima uređaja

Radnik postavlja Vaillant klimu

Klima uređaji upuhuju zrak u prostorije u kojima svakodnevno boravimo te je stoga vrlo važno osigurati što bolju kvalitetu zraka. Zrak koji udišemo trebao bi biti čist, bez mirisa i štetnih bakterija i prljavština i kako bi to postigli, klima uređaji u sebi imaju ugrađene razne filtere.

Funkcija filtera je, dakle, uklanjanje neželjenih mirisa, bakterija, peludi, prašine i drugih prljavština. Unutar samog uređaja postoje razne vrste filtera, od onih koji “zadržavaju” prljavštinu, uništavaju bakterije ili uklanjaju neogudne mirise do onih koji zrak ioniziraju i čine ga ugodnijim.

Ionizatori u klima uređaju stvaraju osjećaj prirodnog zraka u prostoriji i povećavaju kvalitetu zraka. Povezuju štetne čestice (prašina, alergeni, bakterije i slično) grupiraju i povezuje u veće čestice koji se zadržavaju u filteru.
Anioni u zraku pozitivno utječu na ljudski organizam, između ostaloga poboljšavaju funkciju pluća i sprečavaju bolesti poput astme.

Srebrni ion filter uništava bakterije.

Bio filter se sastoji od bioloških enzima i eko filtera. Bio filter je jedan od najučinkovitijih načina sterilizacije – ubija 95% bakterija, a oko 99% čestica prašine ostaje u njemu zarobljeno.

Plazma filter zadržava preko 95% prašine, čestica pšeludi i dima (od cigareta).

Vitamin C filter ispušta u prostoriju C vitamin koji ima pozitivan učinak na kožu te ima opuštajući učinak.

Aktivni ugljen uklanja neugodne mirise i nikotinski dim, hvata sitne čestice prašine i spriječava alergije.

Kako čistiti filter

Klima uređaj je potrebno redovito održavati – samostalno kontrolirati i jednom godišnje napraviti servis. Samostalno možete pregledati i očistiti filtere klime u kojima se redovito nakupljaju nečistoće iz zraka koji prolazi korz klimu.

Prije samostalnog čišćenja filtera proučite upute proizvođača. Ugasite uređaj, isključite ga iz struje te skinite poklopac. Izvadite filter, očistite od većih onečišćenja te ga potom operite toplom vodom. Postoje i sredstva za čišćenje i dezinfekciju, a prije korištenja istih posavjetujte se sa stručno osobom. Jako je važno dobro osušiti filter prije vraćanja u klima uređaj.

Napomenut ćemo da se neki filteri mogu čistiti, dok se neki ne mogu i potrebno ih je zamijeniti – konzultirajte se sa stručno osobom.

Trebate li servis klima uređaja, obratite nam se s povjerenjem. Regulator Vinkovci ovlašten je za montažu i održavanje klima uređaja nekih od najvećih svjetskih brandova: Gree, Azuri, Midea, Korel, Mitsubishi Electric, Vaillant, Vivax, Toshiba i Fujitsu.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)