Savjeti

Zašto je važno kontrolirati vlažnost zraka u domu?

Dnevni boravak u kojemu je kontrolirana vlaga

Za potpuno osjećaj ugode u prostoriji potrebno je voditi računa o temperaturi, no i o vlažnosti zraka. Često se vlažnost zraka zanemaruje ne znajući kakav utjecaj može imati na naše zdravlje i naš dom, a kontroliranjem vlage moguće je ostvariti i značajne energetske uštede.

Zašto je potrebno kontrolirati vlagu

Vlažan zrak pogoduje razvijanju plijesni koja predstavlja veliku opasnost za naše dišne puteve, dok velika vlažnost zraka koja se dulje zadržava u prostoriji jamči stvaranje grinja i plijesni (najbolji primjer je kupaonica bez prozora gdje je česta pojava gljivica i plijesni).

Suh zrak pak može pogodovati razvijanju astme, bronhitisa, isušivanju kože te može uzrokovati dehidraciju tijela.

Presuh ili prevlažan zrak negativno utječu na zdravlje, dok povećana vlaga pogoduje stvaranju plijesni, grinja i gljivica. Prevelika vlaga znači i veću potrošnju energije.

Osim zdravlja, optimalna vlaga pogoduje boljoj potrošnji energije. Vlažan zrak u sebi sadrži više vode te je zbog toga potrebna veća energija kako bi se taj zrak zagrijao. Vlažnost zraka preko 70% zahtijeva 30ak % više energije za postizanje optimalne temperature dok vlažnost iznad 85% zahtijeva gotovo 50% više energije za postizanje istog učinka.

Optimalna temperatura i vlažnost zraka

Za svaku pojedinačnu prostoriju u kući postoje odrednice koja temperatura i vlažnost su najbolje.

Generalno gledajući, sobna temperatura zraka se treba kretati između 18 i 22 °C, dok je optimalna vlažnost zraka između 40 i 60 %.

Neke od smjernica kojih bi se trebali držati:

  • Hodnik i spavaća soba trebaju biti nešto hladnije (do 18°C).
  • Kuhinju ne treba zagrijavati preko 20 °C
  • Dnevna soba, blagovaonica i dječja soba – preporučljiva temperature imeđu 20 i 22 °C.
  • Vlaga u vašem domu nikada ne bi trebala biti niža od 20% niti veća od 90%, posebno ukoliko je sobna temperatura visoka (iznad 22°C)
  • Temperature ispod 12°C i iznad 23°C dokazano loše utječu na san
  • Plijesan se stvara već pri 70% vlage

Savjeti za održavanje optimalne vlažnosti

Vlažnost zraka možete mjeriti uz pomoć higrometra namijenjenog isključivo za tu svrhu. Optimalnu vlagu možete pokušati postići redovitim provjetravanjem prostorija (kod povećane vlažnosti), dodavanjem posuda s vodom na radijatore ili pak prokuhavanjem vode na štednjaku (kod smanjene vlažnosti zraka).

Optimalno rješenje predstavljaju isušivači i ovlaživači zraka uz pomoć kojih možete kontrolirati vlagu u svom domu. Klima uređaji također ljeti uspješno isušuju vlažan zrak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)