Proizvodi, Savjeti

Zaštitite svoj dom ugradnjom detektora plina!

Gotovo i ne postoji kućanstvo bez uređaja koji u svoju okolinu ispuštaju štetne plinove. Plinski bojler, plinska pećnica, peć na drva ili drveni ugalj, same plinske instalacije i dimnjaci koje koristimo ili prolaze kroz naš dom – sve su to potencijalni izvori otrovnih plinova u prostoru u kojem boravimo. Redovito servisiranje i održavanje plinskih peći i instalacija te čišćenje dimnjaka osnovne su sigurnosne mjere koje svaki korisnik spomenutih uređaja i sustava mora poduzeti, a za potpunu sigurnost potrebno je postaviti detektor plinova i detektor ugljičnog monoksida.

Opasnost od trovanja

Različite vrste plinova mogu izazvati različite vrste trovanja, a utecaj na zdravlje, uz samu vrstu plina, određuje i intenzitet kojim ste izloženi. Curenje prirodnog i ukapljenog plina, uz trovanje, može izazvati zapaljenje i eksplozije, dok je ugljični monoksid (koji nastaje nekompletnim izgaranjem goriva) izrazito poguban te se zbog svojih svojstava (nema boje i mirisa) teško detektira.

6 simptoma trovanja ugljičnim monoksidom

Prema dostupnim podatcima državnog zavoda za statistiku Hrvatskoj se godišnje otruje više od 30 osoba ugljičnim monoksidom te ga se još naziva i “tihi ubojica”.

Što možete učiniti kako bi se zaštitili?

Osnova sigurnosti je pravilan rad svih uređaja koje posjedujete a predstavljaju potencijalnu opasnost. Plinske bojlere i peći te ostale peći na kurta goriva trebao bi instalirati i redovito servisirati ovlašteni serviser po uputama proizvođača, a jednom godišnje pozovite dimnjačara kako bi pregledao i očistio dimnjak. Za potpunu sigurnost ugradite detektor plinova i detektor ugljičnog monoksida kako bi na vrijeme otkrili potencijalnu opasnost.

Svojstva ugljičnog monoksida

Postavljanje detektora plina

Detektori plina postavljaju se ovisno o vrsti plina koji vaše kućanstvo koristi. Detektore metana je potrebno postaviti bliže stropu (približno 30 cm od stropa) jer je metan lakši od zraka i podizat će se prema gore. Propan i butan teži su od zraka pa će se spuštati prema podu i u tom slučaju detektor se postavlja bliže podu (otprilike 30 cm od poda). Dakle, jako je važno znati koju vrstu plina koristite prije postavljanja detektora te se preporuča posavjetovati sa stručnim osobama o načinu i točnoj lokaciji postavljanja detektora.

Ugljični monoksid, koji nastaje nekompletnim izgaranjem plina i drugih tekućih i krutih goriva, plin je bez boje i mirisa koji ne iritira kožu te ga je stoga nemoguće otkriti bez detektora. Detektor ugljičnog monoksida ugrađuju se u prostoriji u kojoj se nalazi peć, plinski bojler ili neki drugi uređaj sa sagorijevanjem.  Preporučljivo je ugraditi detektore i u prostorijama u kojima spavamo budući da u snu ne možemo primjetiti simptome i tada ovaj smrtonosni plin predstavlja najveću opasnost.

Napomenimo da se detektori ugrađuju kao dodatna zaštita i ne predstavljaju rješenje u slučaju neispravne ugradnje ili lošeg održavanja sustava. Pridržavajte se uputa proizvođača te redovito servisirante i održavajte plinske peći i instalacije te redovito čistite dimnjake.

U našoj ponudi možete pronaći detektore ugljičnog monoksida i detektore plina a treba li vam pomoć ili savjet pri odabiru i ugradnji istih obratite nam se s povjerenjem. Uz navedeno, Regulator već 25 godina pruža usluge servisa i održavanja plinskih bojlera i peći te izlazimo na teren na području Vukovara, Vinkovaca, Iloka, Županje i okolice.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)