Savjeti

Vrste vodovodnih cijevi i kako odabrati najbolje

Cijevi

Prilikom izgradnje novog doma ili adaptacije postojećeg postoje brojne stavke o kojima uopće ne razmišljamo, barem dok se ne susretnemo s njima, a od izuzetne su važnosti. U spomenutu kategoriju spadaju i cijevi za vodoopskrbu vašeg doma. Materijali  koje koristimo u izgradnji trebaju biti najbolje moguće kvalitete jer svaki naknadni popravak ili zamjena predstavljaju značajan trošak.

Prilikom odabira materijala, obavezno se posavjetujte sa stručnom i iskusnom osobom koja će Vam ponuditi najkvalitetnije rješenje.

Zamislite samo puknuće ili curenje vode iz vodovodne cijevi – vlaga u zidovima, rušenje dijela zida kako bi se pristupilo cijevima, postavljanje novih cijevi te potom sanacija zidova i/ili podova – sve su to zahtijevni i skupi građevinski radovi. Stoga, prilikom odabira materijala, obavezno se posavjetujte sa stručnom i iskusnom osobom koja će Vam ponuditi najkvalitetnije rješenje.

Metalne Cijevi

  • Čelične cijevi

Obične, čelične cijevi su najjeftiniji, no ujedno i najgori odabir. Čelik nije otporan na koroziju što znači da će cijeli sustav trunuti s vremenom, a i sama voda će se zagaditi prolaskom kroz takve cijevi. S vremenom čelične cijevi bi se trebale mijenjati, što ih na kraju ipak čini skupom investicijom. Uz to, čelične cijevi su teške i nimalo lake za instaliranje.

  • Pocinčane cijevi

Pocinčane čelične cijevi imaju bitno svojstvo koje obične čelične nemaju – otporne su na koroziju. No, pocinčavanjem im i cijena znatno raste te, uz činjenice da su ove cijevi jako teške i nezgodne za postavljanje te da imaju graničen vijek trajanja, ni one ne predstavljaju idealan izbor.

  • Bakrene cijevi

Kada govorimo o metalnim cijevima, zapravo o cijevima općenito, bakrene cijevi predstavljaju optimalan izbor za vodoopskrbne sustave, kao i za cijevi grijanja. Bakar je jako zahvalan metal – ne stari, nije osjetljiv na temperaturne promjene ni UV zračenje, otporan je na koroziju te se lako obrađuje i pri jako niskim temperaturama. Nedostatak bakra je visoka cijena, kao i nešto kompliciranija ugradnja. Ranije smo pisali o bakrenim cijevima te kako odabrati kvalitetne bakrene cijevi pročitajte OVDJE.

Plastične cijevi

Plastične cijevi su moderna alternativa metalnim cijevima i danas se koriste sve češće. Plastične cijevi su jeftinije, lakše i puno lakše se montiraju od metalnih cijevi. Dvije su glavne vrste plastičnih cijevi za vodoopskrbu:

  • Polietilenske cijevi

Polietilenske cijevi se najčešće koriste u vodoopskrbnim kućnim sustavima. Umreženi polietilen ima jako dobra svojstva – otporan je na UV zračenje i toplinu (do +95° C , a uništavanje cijevi počinje tek na preko 110 ° C ) uz veliku fleksibilnost i elastičnost.

  • Polipropilenske cijevi

Ova vrsta cijevi  je jeftinija od polietilenskih, ima slična fizička i mehanička svojstva kao i polietilenske cijevi, čak i bolja zbog svoje veće čvrstoće. No, upravo zbog te čvrstoće ove cijevi su zahtijevnije za montiranje – proizvode se u komadima određenih dimenzija i spajaju se (pod kutom) uz pomoć spojnih elemenata.

Metal-plastične cijevi

Kod metal-plastičnih cijevi sama cijev može biti plastična ili metalna, dok su spojni elementi metalni. Kombinacija metala i plastike osigurava odlične karakteristike, a s obzirom na dobru savitljivost ove cijevi se lako postavljaju (mali broj spojeva).

Najčešći odabir kod ove vrste cijevi u vodoopskrbi su PEX cijevi – umreženi polietilen koji je izdržljiv i jako optoran te ga je lako ugraditi (potreban je odgovarajući alat). Početna cijena im je nešto veća, no zato je sama ugradnja jeftinija i jednostavnija.

Trebate li savjet pri odabiru cijevi ili drugih materijala pri uređenju vašeg doma, obratite nam se s povjerenjem. U našoj poslovnici u Vinkovcima možete pronaći širok asortiman vodovodnog materijala, među kojima ćemo istaknuti izuzetno kvalitente TECE i Vargon cijevi za vodoopskrbu.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)