Savjeti

Važnost pitke i kvalitetne vode i kako ju osigurati

Pitka voda u čaši

Važnost vode za ljudsko tijelo nije potrebno isticati – za normalno funkcioniranje organizma potrebna je čista i kvalitetna voda bez štetnih bakterija i metala. Zadnjih godina dosta se pisalo o kvaliteti vode u Hrvatskoj i analizom pitke vode utvrđeno je da u pojedinim dijelovima Hrvatske postoje značajni problemi. Slavonija je jedno od područja gdje se pokazalo najviše onečišćenja prilikom analize vode za piće i taj problem se rješava priključkom gradova i naselja na Regionalni vodovod istočne Slavonije.

Vodoopskrba je, dakle,  odgovorna dovesti vodu odgovarajuće kvalitete do vodomjera svakog kućanstva, dok je za čistoću i kvalitetu vode od vodomjera do izlaska iz pipe odgovoran vlasnik svakog pojedinog doma.

Štetni mikroorganizmi u vodi

Bez obzira na kvalitetnu vodu u javnim sustavima vodoopskrbe, loše instalacije u kućanstvu mogu pogodovati stvaranju štetnih mikroorganizama. Najpoznatiji su bakterije Pseudomonas Aeruginosa  i Legionella Pneumophila koje mogu imati i smrtonosne posljedice po ljude.

Kako bi se osiguralo da svako kućanstvo ima odgovarajuć vodoopskrbni sustav Europska Zajednica kontinuirano proširuje propise i zakone o kvaliteti pitke vode.

Kvalitetne cijevi i odgovarajuća instalacija

Nestručna instalacija vodoopskrbnog sustava jedan je od čimbenika koji može dovesti do smanjenja kvalitete pitke vode u kućanstvu.

Prilikom postavljanja dijelova vodoopskrbnog sustava potrebno je napraviti optimalno projektiranje, koristiti kvalitetne cijevi koje udovoljavaju današnjim standardima i karakteristikama pojedinog kućanstva te izvršiti kvalitetnu instalaciju sustava. Neodgovarajuće dimenzije cijevi, neadekvatna izloacija cijevi, higijenski nedostatci kod montaže i greške kod kasnijeg pogona označene su od strane stručnjaka kao čimbenici koji omogućuju stvaranje štetnih bakterija.

Cijevi, spojnice, pipe i ostali materijali vodoopskrbnih sustava tvrtke Viega

Viega sistemska rješenja za vodoopskrbu

Transport, skladištenje i montaža cijevi mora biti odrađena prema najvišim standardima – materijali koji će se koristiti u vodoopskrbi ne smiju se zaprljati ni oštetiti prije montaže kako bi se izbjeglo njihovo onešišćenje prije nego postanu dio sustava vodoopskrbe.

Stručnost i iskustvo jako su važni kod adaptacije ili izgradnje vodoopskrbnih sustava. Trebate li savjet ili pomoć, obratite nam se s povjerenjem. Naši zaposlenici imaju dogogodišnje iskustvo na području vodoopskrbe, a u našoj poslovnici u Vinkovcima možete kupiti proizvode za vodoopskrbu renomiranih tvrtki (Viega, TECE, Vargon) koji zadovoljavaju najviše standarde.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)