Savjeti

Uštedite na potrošnji energije uz pametni termostat

Pametni termostat

Kontrola i pametno upravljanje sustavima u kući sve su popularniji, a predvodnik u tom segmentu je pametna kontrola grijanja i hlađenja doma kojima se ostvaruju velike uštede uz značajno povećanje komfora. Regulacije temperature, posebno one napredne s mogučnošću upravljanja na daljinu,  nam omogućuje zagrijati prostorije doma na točno određene temperature u vremenu u kojem želimo. Stoga ćemo danas govoriti o termostatima za grijanje, vrstama koje postoje na tržištu te kako uz pomoću njih uštediti na potrošnji energije.

Što su termostati

Termostati su, najjednostavnije rečeno, uređaji za održavanje temperature. Oni registriraju trenutnu temperature uz pomoć senzora i usklađuju ju sa željenom temperaturom uključivanjem ili isključivanjem grijanja ili pojačavanjem ili smanjivanjem rada bojlera, peći ili nekog drugog sustava.

Termostati  nisu novost na tržištu, svi znamo za jednostavne analogne mehaničke termostate na kojima se okretanjem kotačića prilagođava temperature u domu. No, razvojem tehnologija zadnjih godina pojavljuju se sve naprednija rješenja koja preciznije reguliraju temperature i uistinu mogu donjeti velike uštede energije.

Vrste termostata

Spomenuli smo u uvodu, najjednostavniji oblik termostata za grijanje je mehanički termostat, dok se pri izgradnji novih sustava grijanja u pravilu odmah ugrađuju WiFi termostati s naprednim funcijama.

Mehanički (analogni) termostati

Mehanički termostati su prisutni na tržištu dugi niz godina i odlikuje ih jednostavnost rukovanja, no i manja preciznost u mjerenju i podešavanju temperature. Kod ove vrste termostata uključene su funkcije paljenja i gašenja grijanja, kao i prilagodba temperature, no ona se može razlikovati od stvarne temperature i do 5 °C. Uz relativnu točnost određivanja temperature, nedostatak ovog termostata je upravo njegova jednostavnost i ograničenost funkcijama. Bez obzira na to, i on pravilnim rukovanjem može dovesti do ušteda i smanjenja potrošnje energije, posebno kada se korisnik navikne na njegov rad i nauči na koju temperature u koje vrijeme ga je potrebno postaviti.

vrste termostata za grijanje
Izvor: https://www.vaillant.hr/ 

Primjer mehaničkog termostata je Vaillant VRT 15 sobni termostat s on/off regulacijom za jednostavno reguliranje sobne temperature, bez mogućnosti programiranja.

Digitalni termostati s on/off regulacijom i jednostavnim programiranjem

Naprednija verzija su digitalni termostati s jednostavnim zaslonom koji najčešće prikazuje sat i trenutnu temperaturu. Uz pomoć digitalnih termostata možete regulirati temperaturu s mogučnošću vremenskog određivanja paljenja i gašenja ili postavljanja određene temperature za određeno vrijeme u danu. Primjer takvog termostata je Vaillant VRT 250 digitalni sobni termostat s on/off regulacijom.

Digitalni termostat s naprednim funkcijama programiranja

Digitalni termostati su danas standard pri izgradnji novih sustava grijanja, a odlikuju ih napredne funkcije koje omogućuju značajnu uštedu energije. Većina ovakvih termostata ima već ugrađene programe grijanja (dnevni, tjedni, vikend program, “nisam kod kuće” program i sl.) u koje se korisnici lako mogu uklopiti i koji se mogu prilagoditi svakome prema svojim potrebama i navikama.

CalorMATIC 350 digitalni modulacijski sobni termostat je jedan od najpopularnijih Vaillant digitalnih termostata i možete ga kupiti u našem webshopu.

Nedostatak ovih termostata su ponekad komplicirano i nedovoljno intuitivno sučelje, posebno kada ih usporedimo s naprednim WiFi termostatima.

WiFi pametni termostati

Najmoderniji uređaji na ovom popisu, s kojima imate potpunu kontrolu uz jednostavno korištenje i pregršt naprednih funkcija koje Vam olakšavaju brigu o grijanju doma,  su WiFi pametni termostati, koji mogu uštedjeti i do 30% energije usporedno s grijanjem bez termostata. Najbitnija karakteristika ovih termostata je mogućnost povezivanja s pametnim telefonom putem mobilne aplikacije i upravljanje sustavom bez obzira gdje se nalazite. Funkcije koje neki od ovih termostata pružaju su zaista nevjerovatne – od praćenja Vaše lokacije i prilagođavanja temperature prema tome koliko brzo se vraćate kući do prepoznavanja obrazaca ponašanja i postavljanja parametara prema Vašim navikama. Možete postaviti svoj raspored i odrediti kada i gdje treba biti određena temperature, što Vam pruža izuzetan komfor uz velike uštede, a sve to pratite na svom pametnom telefonu.

Jedan od takvih uređaja je Vaillant sensoCOMFORT VRC, koji Vam u kombinaciji s Vaillant internetskim modulom sensoNET i aplikacijom sensoAPP novi sensoCOMFORT, daje potpunu kontrolu nad Vašim sustavom grijanja – kod kuće ili dok ste vani.

Isplanirajte svoj pametni sustav grijanja

Planirate li nadogradnju postojećeg ili postavljanje novog sustava grijanja s pametnim i naprednim funkcijama, stojimo Vam na raspolaganju za sva pitanja i savjete. Kontaktirajte nas i  naši kvalificirani i iskusni djelatnici će Vas savjetovati koji proizvodi su najbolje rješenje za Vas i Vaš dom.

Regulator poslovnica: Ulica Bana Josipa Jelačića 13, 32100 Vinkovci

Tel: 032 338 282

E-mail: [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)