Savjeti

Zaštitite se od trovanja ugljičnim monoksidom!

Ugljični monoksid (CO), poznat i kao tihi ubojica, bezbojni je plin bez mirisa i okusa pa ga je praktički nemoguće uočiti do trenutka kada je već prekasno. On nastaje izgaranjem tvari koje sadrže ugljik, a kada je količina kisika u zraku nedovoljna. To se najčešće događa gorenjem drva u kaminu, izgaranjem plina u plinskim pećnicama te u plinskim bojlerima, zbog čega je izuzetno bitno redovito održavati pećnice i bojlere, a za dodatnu sigurnost ugraditi i detektore CO.

Ugljični monoksid nastaje izgaranjem drva u kaminu te izgaranjem plina u plinskim pećnicama i plinskim bojlerima. Redovito održavanje takvih aparata i ugradnja detektora CO pomaže u prevenciji trovanja ugljičnim monoksidom!

Uz navedene uzročnike stvaranja CO, bitno je naglasiti da i automobilski ispušni plinovi obiluju ugljičnim monoksidom pa je posebno opasno paliti automobil u zatvorenoj garaži i puštati ga da radi u njoj.

Koji su simptomi trovanja ugljičnim monoksidom?

Djelovanje ugljičnog monoksida na organizam ovisi o njegovoj količini u zraku te o tome koliko je dugo neka osoba izložena ugljičnom monoksidu. No, bitno je znati da jako male količine CO mogu dovesti do trovanja. Koncentracije CO iznad 1% u prostoriji osobu mogu onesvijestiti već nakon nekoliko udaha, a smrt nastupa već nakon nekoliko minuta.

Ilustracija simptoma trovanja CO

Simptomi trovanja se mogu podijeliti na simptome uzrokovane kratkotrajnim izlaganjem ugljičnom monoksidu i na one uzrokovane dugotrajnim izlaganjem. Kratkotrajno izlaganje uzrokuje simptome koji se mogu usporediti s gripom, a to su: glavobolja, vrtoglavica, grčevi i visok krvni tlak. Ako je osoba kratko izložena ugljičnom monoksidu i brzo se udalji od prostora u kojem se on nalazi, moguće je da će simptome osjetiti i nekoliko dana kasnije. Takvi bi simptomi trebali proći nakon nekoliko dana, ali ako se ne povuku u roku od 2 tjedna vrlo je vjerojatno došlo do trajnog oštećenja zbog trovanja. U tom slučaju osobi prijeti opasnost od srčanih bolesti i infarkta srca.

Prevencija trovanja ugljičnim monoksidom

Jako je bitno ne riskirati te redovito poduzimati mjere prevencije od trovanja CO. Najbitnije je često prozračivati prostorije kao što su kuhinja, kupaonica, garaža i sve ostale prostorije u kojima se koriste peći za grijanje. Posebice je bitno to činiti u kupaonicama ako se u njima nalazi plinski bojler jer u njima zbog zaključavanja pomoć može doći prekasno.

Svojstva ugljičnog monoksida

Također, izuzetno je važno redovito servisirati kućanske aparate koji rade na plin kako bi se na vrijeme ustanovio mogući kvar zbog kojeg može doći do ispuštanja CO u prostoriju. Isto tako je bitno redovito pregledavati dimnjak, a instalaciju aparata koji rade na plin trebate prepustiti profesionalcima jer neispravno instaliranje takvih aparata može uzrokovati ispuštanje plinova u zrak.

Kao dodatnu zaštitu preporučamo nabavljanje detektora ugljičnog monoksida. Naime, pojava simptoma znači da je već došlo do trovanja i osoba se može samo nadati da to nije trajno trovanje. Detektori će na vrijeme dojaviti da se razina CO u zraku popela na opasnu razinu i moći ćete preventivno djelovati.

Detektori ugljičnog monoksida će Vam na vrijeme dojaviti da se razina CO u zraku popela na opasnu razinu i tako Vam omogućiti preventivno djelovanje!.

Instalacija takvih detektora se preporuča u svim prostorijama u kojima se nalaze aparati koji mogu prouzrokovati ispuštanje CO, ali za dodatnu sigurnost ugradite ga i u spavaću sobu. Naime, dok spavate teško ćete primijetiti simptome trovanja, a ovakav će Vas detektor probuditi i spasiti Vam život.

Vaillant detektor ugljičnog monoksida – AirMonitor

Jedan od takvih detektora je Vaillant airMonitor. To je detektor koji u sebi ima prekidač za gašenje u hitnim slučajevima. On će automatski ugasiti plinski plamenik u slučaju da koncentracija CO pređe normalnu razinu i postane opasnost za kućanstvo. Također, zvukom alarma će Vas obavijestiti da je do toga došlo i time će Vam omogućiti brzo preventivno djelovanje. Ako ste već instalirali plinske uređaje, a niste stavili detektore, AirMonitor je moguće i naknadno instalirati na njih.

 

Regulator Vinkovci član je Vaillant Servis Sistem mreže ovlaštenih Vaillant servisera. Želite li obaviti servis Vašeg plinskog bojlera ili Vam treba pomoć u odabiru i instalaciji detektora CO, kontaktirajte nas ili posjetite našu poslovnicu! 

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)