Savjeti

Vrste kamina i sve što trebate znati o njima prije ugradnje

centroetal proizvodi

U hladnim jesenskim i zimskim danima malo što stvara toplu i ugodnu atmosferu u obiteljskom domu kao kamin. Poboljšanjem učinkovitosti i unapređenjem rada te modernizacijom stilskih linija kamini su posljednjih godina ponovno postali popularan odabir pri uređenju doma. Osim vizualnog identiteta koji stvara prvenstvena funkcija kamina je zagrijavanje prostora u kojem se nalazi. U ovom tekstu bjasnit ćemo koji su preduvjeti postavljanja kamina, koje vrste kamina danas postoje te na što trebate obratiti pozornost.

Preduvjeti za postavljanja kamina

Kamin na drva postavljen u dnevnom boravku

Kako bi kamin u Vašoj prostoriji funkcionirao sigurno i efikasno, prije njegova postavljanja moraju se ispuniti tri bitna preduvjeta:

  • Potrebno je osigurati čvrstu, nosivu PODLOGU na kojoj će se nalaziti kamin
  • Potrebno je postaviti primjereni DIMNJAK
  • Potrebno je osigurati DOVOD SVJEŽEG ZRAKA

Prilikom montaže kamina treba se pridržavati sigurnosnih uputa te je preporučljivo posao prepustiti iskusnim i stručnim osobama.

Vrste kamina

Danas na tržištu postoje razne vrste kamina i ložišta, a njihov odabir ovisi o potrebama potrošača te o individualnom ukusu. Kod odabira kamina osnovno je provjeriti postoje li preduvjeti za korištenje energenta odabranog kamina (drva, plin, ugljen..) te potom odabrati proizvod koji će odgovarati potrebama i željama korisnika.

Kamini na drva

Najveća prednost kamina na drva je njihova ekonomičnost te niža cijena pri samoj kupovini. Prisutnost drva i puckanje vatre vizualno će bitno utjecati na prostoriju u kojoj se kamin nalazi. Mogu se koristiti za centralno grijanje.

Nedostatak kamina na drva je što zahtijevaju više vremena te oko njih ima dosta posla – potrebno je redovito donositi drva te čistiti ložište.

Kamini na plin

Plinske kamine je jednostavno održavati te se, poput kamina na drva, mogu koristiti za centralno grijanje. Uključuju se na daljinski te nije potrebno čistiti ložište. Energent koji koriste je plin. Stariji plinski kamini mogu se priključiti na klasični dimnjak dok noviji zahtijevaju vlastiti dimnjak s cijevima za odvod dima te dovod svježeg zraka.

Kamini na pelete

Pelet su prešani ostaci drva s visoko energetskom učinkovitošću te s najnižom cijenom usporedno s ostalim energentima. Kamin na pelete se može napuniti s količinom dostatnom za nekoliko dana te s može upravljati temperaturom i vremenom paljenja. Peleti zauzimaju manji skladišni prostor od drva. Ova vrsta kamina se također može koristiti za centralno grijanje.

Električni kamini

Primarna funkcija električnih kamina je ona estetske prirode, dok zagrijavanje prostora ima manju ili nikakvu ulogu. Električni kamini mogu i ne moraju zračiti toplinu. Kod ove vrste kamina nema prave vatre ni dima te samim time niti potrebe za dimnjakom ni ložištem. Jednostavni su za održavanje i korištenje te stoga ne čudi porast potražnje za njima.

Kamini na bioetanol

Ovakva vrsta kamina služi kao estetski dodatak prostoriji. Svrha je podići atmosferu u prostoriji dok efekt grijanja nije od presudne važnosti.

Obratite nam se za savjet te ćemo Vam rado pomoći pri odabiru kamina. Regulator d.o.o. u ponudi ima kamine raznih vrsta renomiranih svjetskih i domaćih proizvođača.

Održavanje kamina

Jednako bitno kao i pripreme za postavljanje kamina je i održavanje istih. Pozovite dimnjačara jednom godišnje kako bi provjerio odvode dima.

Uvjerite se da se u prostoriji uvijek izmjenjuje svjež zrak.

Za kontrolu i servis kamina i instalacija najbolje je obratiti se stručnim osobama. Regulator d.o.o. u ponudi ima kamine na drva Senko i Termotehnika. Također,  ovlašteni je partner i serviser za Vaillant, Viadrus, Senko, Buderus i Centrometal sustave.

Kvalitetnim održavanjem produljite životni vijek svog sustava grijanja!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)