Savjeti

Što trebate znati o radijatorima

Kod uvođenja centralnog sustava grijanja jedna od bitnih stavki je odabir vrste radijatora. Ponuda grijaćih tijela na današnjem tržištu je široka, a glavnu ulogu pri odabiru imaju cijena te izgled samih radijatora.

Osnovne vrste radijatora

Dvije osnovne podjele radijatora nastale su prema materijalu od kojih su izrađeni, gdje razlikujemo čelične, aluminijske i lijevano-željezne, te prema izvedbi ploha, gdje razlikujemo cijevne, pločaste, člankaste te radijatore druge izvedbe. Danas su najpopularniji aluminijski (člankasti) i čelični (pločasti) radijatori. 

Gusnati radijatori marke Viadrus

Lijevano-željezni radijatori

Danas ova vrsta radijatora nije toliko popularna, a najčešće ih možemo susresti u zgradama, posebno onima starije gradnje. Odlikuju ih povoljna cijena, dugi vijek trajanja, no i slabije estetske osobine te vrlo velika masa. Upravo zbog svoje težine se zagrijavaju dugo, ali i dugo zadržavaju toplinu. 

Aluminijski radijatori

Člankasti (ili rebrasti) radijatori se sastoje od međusobno povezanih članaka, čiji ukupan broj ovisi o toplinskim potrebama prostora. Kao što se može zaključiti iz naziva, izrađeni su od aluminija  čime prostoru u kojem se nalaze daju dodatnu notu luksuznosti. Ističu se iznimnim toplinskim svojstvima (intenzivno cirkuliranje zraka i bolji prijenos topline) i dugotrajnošću, otporni su na koroziju, lagani su pri transportu te se jednostavno montiraju.

Mana aluminijskih radijatora je nešto veća cijena, a s obzirom na intenzivno cirkuliranje zraka ponedak na zidu znaju ostati mrlje.

Aluminijski radijatori Lipovica

Čelični radijatori

Poznati i pod nazivom  “Pločasti radijatori”, posljednjih godina postali su najčešće rješenje kod odabira radijatora. Pločasti radijatori cjenovno su pristupačniji u odnosu na aluminijske, a karakteriziraju ih dugotrajnost i atraktivan dizajn.

Prije odabira radijatora svakako se konzultirajte sa stručnom osobom, najpoželjnije sa serviserom koji vam je radio sustav grijanja te koji će napraviti montažu radijatora.

Regulator d.o.o. u svojoj ponudi ima širok asortiman opreme za grijanje te visoko kvalitetne radijatore renomiranih proizvođača uz besplatnu dostavu za gradove Vukovar, Vinkovce, Ilok, Županju, Otok i okolna mjesta:

VaiRAD čelični radijatori tvrtke Vaillant su jedni od najpopularnijih radijatora u Hrvatskoj

Lipovica – hrvatski proizvođač aluminijskih radijatora s tradicijom dugom 45 godina,

Vaillant – najpopularniji brand čeličnih radijatora u Hrvatskoj,

Buderus – član grupacije Bosch, ističu se kvalitetnim pločastim radijatorima,

Viadrus – na tržište stavljaju gusnate radijatore za centralno grijanje (lijevano žejezo) modernijeg dizajna,

TECE – sve za podno grijanje. Tece za kvalitetu svojih proizvoda jamči garancijom od čak 20 godina.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)