Savjeti

Što su dizalice topline i kako rade

Dizalice topline, poznate još kao i toplinske pumpe, koriste geotermalnu energiju iz zemlje, podzemnih voda ili zraka te preko sustava grijanja prenose toplinu u stambeni prostor. Toplinske pumpe ne proizvode štetne plinove te rade vrlo učinkovito čak i na niskim vanjskim temperaturama.

Sustav se jednostavno primjenjuje i na već postojeće instalacije te je na ovakav način moguće osigurati toplinsku energiju i potrošnu toplu vodu za kućanstvo tokom cijele godine.

Uz to, za vrijeme ljetnih mjeseci dizalice topline se koriste za hlađenje objekta te ne treba čuditi veliki porast popularnosti ovog sustava.

Kako rade dizalice topline

Tehnologija dizalice topline radi na obrnutom načelu od hladnjaka. Dok hladnjak prenosi toplinu iz unutrašnjosti van, vanjska jedinica dizalice topline uzima toplinu iz vanjskog zraka i njenu temperaturu podiže do one temperature koja je potrebna za grijanje prostora ili za grijanje potrošne tople vode.

Kada temperatura dosegne željenu razinu šalje se dalje, a cijeli se ciklus ponavlja koliko god je potrebno da se postigne željena temperatura u prostoru ili u potrošnoj toploj vodi.

Kada temperatura dosegne željenu razinu, prenosi se dalje radnim medijem do unutarnje jedinice preko koje se onda zagrijava prostor.

Vaillant je sjajno objasnio princip rada dizalica topline.

Izvori topline za dizalice topline

Kako smo već zaključili, dizalice topline za grijanje koriste energiju koja je sadržana u okolišu. Takva je energija uvijek dostupna, ekološki je prihvatljiva, čista je i – neiscrpna. Kako bi se maksimalno iskoristilo sve izvore koje nam okoliš pruža, tako dizalice topline mogu crpiti energiju iz tla, vode i zraka.

Tlo

Toplina tla je najsigurniji izvor topline za dizalicu topline.

Razlog tome je činjenica da tlo ima konstantnu temperaturu tijekom cijele godine koja varira između 8°C i 12°C. Dakle, tlo je zimi mnogo toplije od vanjskog zraka i ta se toplinska energija uspješno koristi za zagrijavanje prostora.

Ilustracija dizalica topline

Postoje dva načina na koja se toplina preuzima iz tla: putem podzemnog kolektora i dubinskom sondom.

Podzemni kolektor se postavlja na određenu dubinu ispod dubine smrzavanja tla. Takav se sustav može temeljiti na vodi i na plinu, a princip rada im je jednak. Voda ili plin (ovisno o sustavu koji se koristi) će cirkulirati cijevima i, kad njihova temperatura dosegne željenu razinu, cirkuliraju cijevima u prostoru koji se želi zagrijati.

Dubinska sonda se postavlja u obliku U-cijevi, a kroz nju najčešće struji voda. One se koriste na onim područjima u kojima zbog površine ili lošeg tla nije moguće postaviti podzemne kolektore.

Ukopavaju se na dubine od 100 do 200 metara, osim ako zbog terena to nije moguće pa se postavljaju na dubine koje više odgovaraju takvom terenu.

Dubinske sonde najbolje čuvaju jednakost temperature jer zbog dubine na koju su ukopane na njih ne utječu klimatske promjene.

Voda

Kod sustava koji koriste vodu kao primarni izvor topline koriste se dvijebušotine na razmaku od minimalno 15 metara. Iz jedne se crpi voda temperature oko 10°C, a kroz drugu cijev se voda vodi natrag do izvora.

U takvom se sustavu kao izvor energije koristi toplina jezera, rijeka, mora ili otpadnih voda nekih industrija.

Zrak

Zrak se kao izvor toplinske energije najčešće koristi kod zagrijavanja kućanstva, a vrsta dizalice topline koja se u ovakvom sustavu koristi zove se inverterska klima.

Ona se sastoji od vanjske i unutarnje jedinice koje mogu imati dvije funkcije: u slučaju hlađenja imaju funkciju kondenzatora, a u slučaju grijanja imaju funkciju isparivača.

inverter klima uređaj

Inverterski klima uređaj predstavlja najekonomičniju soluciju za grijanje klima uređajem, a djeluje tako da prilikom zagrijavanja prostora radi maksimalnom snagom dokle god je potrebno da postigne željenu temperaturu.

Kada ju postigne, snaga rada se smanjuje i toplina se održava.

Dizalice topline i hlađenje

Osim za grijanje dizalice topline se mogu koristiti i za hlađenje!

Najjednostavnije je pasivno hlađenje  gdje dizalice topline koristi samu razliku u temperaturi izvora energije (npr. iz zemlje gdje je temperatura cijele godine 7-13°C na dubini 2m) i objekta te se objekt hladi prirodnim putem, bez rada kompresora.

Drugi način je aktivno hlađenje gdje se postiže niža temperatura rahladnog tijela. Aktivno hlađenje zahtijeva rad kompresora, što podrazumijeva potrošnju energije i veće troškove, no zato je učinkovitije od pasivnog hlađenja.

Obje metode omogućuju pripremu potrošne tople vode, ali zbog male potrošnje energije koja je potrebna samo za rad cirkulacijske crpke pasivno hlađenje se pokazalo kao štedljiviji način hlađenja.

No, takva metoda krije i neke nedostatke! Naime, ljeti zemlja u sebi obično ima pohranjenu veliku količinu topline zbog čega se učinkovitost pasivnog hlađenja znatno smanjuje.

Prednosti i nedostatci dizalica topline

Kako biste bili sigurni da je dizalica topline pravo rješenje za Vas, ukratko ćemo navesti prednosti i nedostatke takvog sustava.

Prednosti:

 • Korištenje prirodnih, neiscrpnih izvora energije; neovisnost o energentima
 • Nema štetnih emisija
 • Učinkovitost: do 75 posto energije dolazi iz okoliša, samo 25 posto treba dodati u obliku električne struje
 • Hlađenje tijekom ljetnih mjeseci
 • Jednostavna tehnologija visokih vrijednosti, niskih troškova održavanja s dugim vijekom trajanja

Nedostatci:

 • Veća početna ulaganja
 • Potreban je niskotemperaturni režim grijanja, što zahtijeva preinake u slučaju prelaska s visokotemperaturnog režima

Dizalice topline koriste energiju iz zemlje, podzemnih voda ili zraka

Imate li dodatnih pitanja ili nejasnoća u vezi dizalica topline ili razmišljate o ugradnji takvog sustava u svoj dom, kontaktirajte nas ili nas posjetite u našoj poslovnici u Vinkovcima.

Naše stručno osoblje će rado odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Regulator Vinkovci ovlašteni je Vaillant serviser te ponosni član Vaillant Servis Sistema. U našoj ponudi možete pronaći Vaillant proizvode za grijanje i hlađenje, kao i proizvode drugih renomiranih brandova (Viessman, Buderus, Mitsubishi, Gree..) uz besplatnu dostavu za Vinkovce, Vukovar, Ilok i okolna mjesta.

Related Posts

2 thoughts on “Što su dizalice topline i kako rade

 1. Juraj napisao:

  Vezano uz dizalice topline, molim Vas da mi odgovorite, kolika je godišnja potrošnja električne energije za 100m2 , ako kW preračunamo u vrijednost eura ?

  1. Pamela napisao:

   Poštovani,
   nemoguće je odgovoriti na ovo pitanje bez više inforamcija. Tvrtka koja bude dolazila na izvid za postavljanje dizalice imat će puno više elemenata na kojima može dati izračun popus:
   položaja kuće, izolacija, gubicima objekta, itd.
   lp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)