Savjeti

Što je sve potrebno za izgradnju kućne solarne elektrane?

Monter-fotonaponskih-sustava

Prije nekog vremena pisali smo o prednostima i nedostatcima kućnih solarnih elektrana te o velikom interesu koji je zavladao među građanima Hrvatske za izgradnju istih. U posljednje vrijeme, uz natječaje iz EU fondova i  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, konačno vidimo i pomak u odlukama  vladajućih koje bi trebale olakšati sami process izgradnje solarne elektrane – ukidanja PDV-a na opremu za fotonaponsku i solarnu opremu te najava mogućnosti prodaje struje do određenog iznosa bez dodatnog oporezivanja, kao i najavu pojednostavljenja i ubrzanja  cijelokupnog administrativog procesa gdje se do sada dugo čekalo na dozvole HEP-a i priključenje na mrežu.

Danas ćemo vas uputiti koji su koraci potrebni pri izgradnji kućne solarne elektrane te na što je potrebno obratiti posebnu pozornost u cjelokupnom procesu.

Uvjeti koje trebate ispunjavati

Jasno, ne može svatko i bilo gdje izgraditi solarnu elektranu koja će raditi zakonito i po svim pravilima i propisima. Da bi uopće mogli razmišljati o projektu izgradnej kućne solarne elektrane morate ispuniti neke osnovne uvjete te utvrditi da imate adekvatnu površinu za to.

Vlasništo nad objektom

Prvi preduvjet za izgradnju solarne elektrane na krovu je vlasništo ili suvlasništvo nad objektom na kojem će se nalaziti solarna elektrana kao i vlasništvo mjernog mjesta. Dakle, prijavitelj projekta MORA biti vlasnik ili suvlasnik objekta te vlasnik mjernog mjesta.

Površina objekta

Ovisno o potrebama investitora određuje se kolika je površina potrebna za solarnu elektranu. Veliku ulogu u potrebnoj površini igraju nagib i orijentacija krova te geografska lokacija, no u pravilu za 1kW električne energije potrebno je oko 6m2 krova.

Za prosječnu obiteljsku kuću koja troši oko 5.000 kilovat sati električne energije godišnje, potrebna površina krova iznosi oko 15 do 20 m2. No, točan izračun se može dati tek kada se znaju točni podatci o objektu (lokacija, nagib i orijentacija krova).

Orijentacija krova

Za izgradnju sunčane elektrane idealna je južna strana, dok se sjeverna strana izbjegava zbog nedovoljne izloženosti sunčevoj svjetlosti. Istočna i zapadna se također mogu koristiti.

Naravno, krov koji je u sjeni drugog objekta ili zelenila također nije dobra opcija za postavljanje solarne elektrane.

Tip krova

Krovovi s niskom nosivošću ili neadekvatnim pokrovom ne mogu biti podloga za solarnu elektranu. Npr. azbestne ploče ili šindra nisu podloga koja može držati solarne elektrane, dok su ravni krovovi, limeni crijep podloge na koje se bez poteškoća montiraju solarni paneli.

Vrsta priključka

Za vrijeme gradnje solarne elektrane potrebno je podnijeti zahtjev za priključenje na mrežu. Postoje dvije vrste priključka – jednofazni i trofazni. Maksimalna snaga jednofazog priključka prema mreži je 3,6 kW, dok trofazni priključak nema ograničenja.

Dokumentacija potrebna za projekt kućne solarne elektrane

Nakon što ste utvrdili da ispunjavate sve uvjete možete se upustiti u daljnju fazu, a to je izrada projekta. Kako bi solarna elektrana dobila odobrenje od HEP ODS-a za gradnju i puštanje u pogon potrebno je napraviti glavni elektrotehnički projekt.

Dokumentacija koja je potrebna:

  • Obostrana preslika važeće osobne iskaznice (vlasnika/suvlasnika, kontakt osobe)
  • Zadnji važeći dokaz zakonitosti objekta
  • Dokaz vlasništva/suvlasništva (ZK izvadak)
  • Potvrda o istovjetnosti katastarskih čestica
  • Odobrenje/Potvrda konzervatora (po potrebi)
  • Potrošnja u objektu (u kWh za proteklih 12 mjeseci) (+ planirana potrošnja)
  • Vrsta i snaga priključka
  • Tlocrt i skica krova
  • Fotodokumentacija objekta i krova

Prije početka izgradnje solarnog sistema, obavezno se posavjetujete s stručnjakom za solarna rješenja kako biste se uvjerili da ispunjavate sve uvjete te da imate sve potrebne dokumente.

Za savjet i pomoć pri odabiru opreme ili tvrtke za projektiranje solarne elektrane, obratite nam se s povjerenjem. Naši djelatnici će vas rado informirati i pomoći vam u cjelokupnom procesu.

Regulator d.o.o.

Adresa poslovnice: Ulica Bana Josipa Jelačića 13, 32100 Vinkovci

Tel: 032 338 282

E-mail: [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)