Savjeti

Savjeti za učinkovito grijanje vode

Bojleri u poslovnici

Grijači vode, popularnije zvani bojleri, osiguravaju nam toplu vodu za piće ili sanitarnu vodu. Odabirom energetski učinkovitog bojlera za grijanje vode možete smanjiti potrošnju energije u svom domu, a samim time i račune.

Kako bi što lakše mogli dobiti informacije o učinkovitosti bojlera, kao i o njihovim drugim karakteristikama,  Europska Unija od svakog proizvođača zahtijeva podatke koji se potom izražavaju na ENERGETSKIM NALJEPNICAMA.

Odabir najboljeg rješenja sukladno Vašim potrebama

Postoje razna tehnološka rješenja na tržištu kada su grijači vode u pitanju. Možete birati između električnih bojlera ili bojlera na gorivo, kao i između toplinskih pumpi i solarnih sustava. Svaki od spomenutih proizvoda ima specifičnu primjenu s obzirom na svoja tehnička svojstva. Grijači vode su samo dio cjelokupnog sustava zagrijavanja vode vašega doma, i s obzirom da je svaki sustav različit, ne odgovara svaki proizvod vašem domu.

Odabirom odgovarajućeg i energetski učinkovitog grijača vode možete značajno smanjiti troškove. Na primjer, ako je Vaš dom trenutno opskrbljen konvecionalnim električnim bojlerom koji godišnje troši 1 MWh energije, novi bojler s elektročničkim sustavom upravljanja može Vam uštedjeti više od 1.000 kn godišnje. Drugim riječima, za manje od pet godina razlika u potrošnji energije će Vam otplatiti bojler.

 1. NAZIV TVRTKE KOJA STAVLJA BOJLER NA TRŽIŠTE
 2. MODEL
 3. VRSTA PROIZVODA OZNAČENA JE SIMBOLOM. MOŽE BITI RIJEČ O SIMBOLU RADIJATORA (UREĐAJ ZA GRIJANJE), SLAVINE (ZA SANITARNU VODU) ILI SPREMNIKA ZA VODU.
 4. MAKSIMALNA UNUTRAŠNJA RAZINA BUKE KOJU BOJLER MOŽE PROIZVESTI
 5. MAKSIMALNA VANJSKA RAZINA BUKE KOJU BOJLER MOŽE PROIZVESTI
 6. UREĐAJ SMIJE RADITI SAMO PO NOĆI ZA VRIJEME “JEFTINE STRUJE”
 7. KARTA EUROPE KOJA PRIKAZUJE TRI TEMPERATURNE ZONE I PREMA KOJOJ ZONI JE UREĐAJ TESTIRAN
 8. KARTA EUROPE KOJA PRIKAZUJE TRI ZONE SOLARNOG ZRAČENJA

Savjeti za maksimalnu učinkovitost sustava grijanja vode

Bojler treba instalirati stručna i osoba ovlaštena za taj posa kako bi se osigurala optimalna energetska učinkovitost uređaja

Čitajte oznake na energetskoj naljepnici! Oznaka A “zeleno” znači da je uređaj jedan od najučinkovitijih na tržištu i samim time Vam može smanjiti troškove potrošnje energije. Još više energije možete uštedjeti kombinirajući različite tehnologije i uređaje, čime se može postići energetski razred “A+++” za cijeli sustav.

Vodite računa o razini buke koju uređaj proizvodi. Razina buke označena je decibelima (dB). Kako bi stekli bolji uvid u mjerenje buke decibelima navest ćemo dva primjera: razgovor u kući proizvodi zvuk jačine 50 dB dok motocikl proizvodi zvuk jačine 100 dB.

Koristite kontrole na bojleru kako bi razinu temperature prilagodili vašim potrebama

Topla voda pogodna je za stvaranje bakterije legionelle, Temperatura vode u sustavu bi trebala biti barem 50°C.

Koristite timer za uključivanje bojlera. Npr. kada niste kod kuće nema potrebe za radom bojlera, a timer Vam omogućuje paljenje uređaja baš onda kada Vam je to potrebno.

Smanjite potrošnju tople vode. Topla voda je vrijedan resurs. Na potrošnju možete utjecati postavljanjem ispravnih i učinkovitih pipa, slavina, mješalica i tuševa.

Naljepnica za skupinu proizvoda

Kupujete li grupu proizvoda gdje su u kombinaciji bojler, solarni uređaji i spremnici tople vode, proizvođač ili prodavač će Vam osigurati energetsku naljepnicu za cjelokupni sustav, kao na fotografiji. Na taj način imate uvid u učinkovitost sustava s različitim komponentama.

Uz to dobit ćete energetsku naljepnicu i svakog pojedinačnog uređaja.

 1. ENERGETSKI RAZRED CJELOKUPNOG SUSTAVA SASTAVLJENOG OD RAZLIČITIH KOMPONENTI
 2. ENERGETSKA UČINKOVITOST BOJLERA
 3. PAKET UKLJUČUJE SOLARNI KOLEKTOR
 4. PAKET UKLJUČUJE SPREMNIK ZA TOPLU VODU

A+++ razred učinkovitosti možete postići samo kombinacijom različitih uređaja i tehnologija. Imajte na umu, da bi se postigla takva optimalna kombinacija potrebno je dobro isplanirati cijeli sustav te ga propisno instalirati.

Trebate li savjet pri odabiru bojlera ili sustava grijanja u cjelosti, obratite nam se s povjerenjem. Regulator je tvrtka s dugogodišnjim iskustvom u prodaji, montaži i održavanju sustava grijanja i klimatizacije.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)