Email: info@regulator.hr

Nazovite nas: (+385) 32 331 382

Email: info@regulator.hr

Nazovite nas: (+385) 32 331 382

Savjeti za odabir klima uređaja

Slika dnevnog boravka s natpisom: ''Kako odabrati klima uređaj?''

18/06/2019

 

Veliki izbor klima uređaja po zaista povoljnim cijenama mogu vas lako dovesti u situaciju da ne znate koji uređaj odabrati, a samim time lako možete odabrati uređaj koji ne odgovara vašim potrebama.

Kako bi vam olakšali cjelokupni proces pripremili smo vodič za kupovinu klima uređaja.

 

Namjena – vrsta klima uređaja

Kako bi odredili koju vrstu klima uređaja odabrati potrebno je znati za što će se klima koristiti, koliki prostor će grijati/hladiti te koliko često će se koristiti. Tu dolazimo do osnovne podjele klima uređaja, one na prijenosne klime i split sisteme.

Prijenosne klime

Trebate li klima uređaj samo za hlađenje, posebno manjeg prostora,  te ukoliko uređaj koristite rijetko – tada razmislite o prijenosnoj klimi. Prijenosne klime se , kao što sam naziv govori, lako prenose iz jedne u drugu prostoriju, ugradnja im je jednostavnija i početna cijena im je manja. Nedostatci prijenosne klime su bučniji rad, sporije hlađenje uslijed nedostatka snage te potreba za montiranjem cijevi za odvod zraka.

Split-sistemi

Split klime su najčešće rješenje kod odabira klima. Sustav se sastoji od unutarnje i vanjske jedinice (mono-split sistem), a moguća je i izvedba sa više unutarnjih jedinica (multi-split sistem).

Dodatna podjela split klima je ona na Fix-speed klime i Inverter klime. Fix-speed klime su energetski manje učinkovite, bučnije su, sporije hlade, no cjenovno su pristupačnije. Inverter klime koriste naprednu invertersku tehnologiju čime postižu bolju energetsku učinkovitost (i do 30% u odnosu na Fix-speed klime), tiši rad te brže i ugodnije grijanje/hlađenje.

Koristite li često klima uređaj, te posebno ukoliko ga koristite i za grijanje, preporučamo kupovinu inverterske klime.

 

Veličina objekta – kapacitet klima uređaja

Okvirno gledajući, za hlađenje prostorije od oko 20 m2 dovoljna je klima jačine do 3 kW. Za prostore od oko 50-60 m2 klima uređaj bi trebao biti između 3,5 kW i 6 kW, dok za učinkovito hlađenje prostora preko 60 m2 klima treba biti jačine preko 6 kW.

Za  točnu informaciju o jačini klima uređaja za vaš dom obratite nam se s konkretnim podatcima o objektu koji želite hladiti i/ili grijati i naši stručni zaposlenici će vam rado pomoći.

 

Energetska učinkovitost

Jedna od zamki kod odabira jeftinijih klima uređaja je odabir energetski neučinkovite klime. Bolje je ponekad uštedjeti na dodatnim funkcijama uređaja a odabrati onaj koji će učinkovito grijati/hladiti vaš dom.

Odaerite uređaj sa što je moguće višim energetskim razredom (A++ ili A+++). A+++ predstavlja najučinkovitije uređaje (na skali od G do A), a energetski razred se dodijeljuje na osnovu SEER i SCOP vrijednosti gdje veća vrijednost znači manju potrošnju el. energije. Ranije smo pisali o oznakama na klima uređajima i kako pomoću njih možete odabrati klimu sukladno vašim potrebama.

 

Filter klima uređaja

Jedna od bitnijih stavki pri odabiru klima uređaja je i vrsta filtera u klimi. Filteri otklanjaju nečistoće iz ulaznog zraka, osiguravaju zrak bez neugodnih mirisa te općenito održavaju kvalitetu zraka u prostoriji.

Ukoliko imate mogućnost preporučamo izabrati klima uređaj sa katehinskim filterom budući da on ima daleko bolja svojsvta od uobičajenih anti-alergijskih filtera na ulaznim modelima. Skuplji modeli imaju napredne plazma filterske sustave koji u filteru ostavljaju više od 95% prašine, dima i čestica peludi.

 

Dodatne funkcije

Kada ste odredili budžet za klima uređaj, saznali koja jačina Vam je potrebna te suzili izbor prema energetskoj učinkovitosti uređaja, zadnje na što trebate obratiti pozornost su dodatne funckije klima uređaja. Danas je popis naprednih funkcija uistinu širok. Gotovo da ne postoji model bez timera, a na što bi trebali obratiti pozornost je Wi-Fi povezivost i mogućnost upravljanja klimom preko mobitela.

Klime dolaze i s raznim filterima, ionizatorima, funkcijom tihong načina rada, zakretajućim krilcima, senzorima koji spriječavaju puhanje zraka u osobe i mnogim dodatnim funcijama.

 

Montaža i servis

Prilikom kupovine klime  obratite pozornost nudi li tvrtka koja prodaje uređaje i ovlaštenu ugradnju. Želite li zadržati jamstvo klima uređaj se treba ugraditi prema preporukama proizvođača, a kako bi uređaj radio maksimalno efikasno treba voditi računa o načinu i točnoj poziciji ugradnje.

Također, vodite računa da za model koji kupite u okolici imate pouzdanog, po mogućnosti ovlaštenog servisera.

 

Regulator Vinkovci ovlašten je za montažu i održavanje klima uređaja nekih od najvećih svjetskih brandova: Gree, Azuri, Midea, Korel, Mitsubishi Electric, Vaillant, Vivax, Toshiba i Fujitsu. U našoj poslovnici u Vinkovcima možete kupiti klima uređaje po sjajnim uvjetima, uz besplatnu dostavu, ovlaštenu montažu i plaćanje na rate karticama i u vašem domu.

 

 

Povezane Vijesti

Pin It on Pinterest

Share This