Savjeti

Pripremite klima uređaj za sezonu hlađenja

Čišćenje filtera klima uređaja

Ulaskom u ožujak već svi nestrpljivo iščekujemo proljeće i sunčane, tople dane. Zima polako prolazi i, osim pokojeg hladnijeg jutra, uskoro možemo očekivati porast temperatura te sezonu grijanja polako ostavljamo iza nas.

Budući da sezona hlađenja u kontinentalnoj hrvatskoj najčešće počinje u svibnju, sada je najbolji trenutak za prekontrolirati svoj klima uređaj, očistiti ga i otkloniti eventualne kvarove – nakon što je uređaj mirovao jedno vrijeme (osim ako ga koristite i za grijanje) te prije nego će raditi povećanim kapacitetom za vrijeme velikih vručina.  

Klima uređaj je potrebno redovito servisirati minimalno jednom godišnje, kako zbog vlažnog zraka u  što čini pogodno stanište za razvoj bakterija i gljivica u njemu, tako i zbog pravilnog i dugotrajnog rada uređaja.  Neke osnovne radnje možete napraviti i sami, a za neke je potrebno pozvati stručnog servisera. Navest ćemo što sve možete prekontrolirati na svom klima uređaju prije sezone hlađenja, a ukoliko primjetite da nešto ne radi kako treba ili imate nekakav problem, slobodno kontaktirajte naše stručne majstore.

Provjerite filtere

Prije nego počnete s bilo kakvim radovima na klimi obavezno ju isključite iz struje. Nakon toga možete samostalno skinuti masku klime i oprati ju, te izvaditi i očistiti filtere. Filtere isperite u toploj vodi, ako želite možete koristiti i neka sredstva za tu namjenu. Kada se osuše našpricajte ih sredstvom za dezinfekciju te ih vratite u klima uređa. Masku (poklopac) također vratite kada se u potpunosti osuši.

Filteri sakupljaju prljavštinu iz zraka i normalno je da će se zaprljati, stoga je preporučljivo čistiti ih  minimalno 3-4 puta godišnje, posebno za vrijeme intenzivnijeg rada u ljetnim mjesecima.

Čišćenje isparivača

Kada skinete masku i uklonite filter imate pristup isparivaču klime. Čišćenjem filtera smanjujemo onečišćenja isparivača, no on se svejedno s vremenom uprlja. Njega bi trebalo očistiti jednom godišnje na način da se prvo usisa ili očisti prašina, nakon čega se isparivač opera sredstvom za pranje te se potom dezinficira sredstvom za tu namjenu. Budući da je neke dijelove klime potrebno privremeno ukloniti i potom ih vratiti na mjesto, ukoliko nemate iskustva s takvim poslovima, čišćenje isparivača prepustite stručnoj osobi.

Kontrola odvoda kondenzata

Cijev odvoda kondenzata iz klime uređaja može se oštetiti ili začepiti nečistoćama. Provjerite ima li znakova oštećenja na odvodnoj cijevi te uklonite sve što se moglo nataložiti u cijevi za vrijeme dok klima nije radila.

Kontrola vanjske jedinice

Vanjsku jedinicu klima uređaja potrebno je redovito tijekom cijele godine čistiti od prljavštine, lišća i grančica ili drugih nepoželjnih tvari koje se nalaze na njoj ili oko nje. Ukoliko klimu ne koristite zimi najbolje je vanjsku jedinicu prekriti i na taj način ju zaštititi od vanjskih utjecaja.

Regulator – ovlašteni servis i montaža klima uređaja

Monteri i serviseri su najzaposleniji usred ljeta – izbjegnite čekanja i gužve i dogovorite servis ili montažu klima uređaja na vrijeme.

Tvrtka Regulator d.o.o. ovlašteni je serviser i montažer Midea, KOREL, TOSHIBA, GREE, AZURI, MITSUBISHI, Vaillant i Daikin klima uređaja. Za navedene brandove nudimo originalne rezervne dijelove te garanciju proizvođača.

Ponudu klima uređaja, uz jamstvo i ovlaštenu montažu, pogledajte na našem WEB SHOPU.

Za sva pitanja o održavanju i kupovini klima stojimo vam na raspolaganju:

Adresa poslovnice: Ulica Bana Josipa Jelačića 17, 32100 Vinkovci

Tel: 032 338 282

E-mail: [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)