Savjeti

Priprema potrošne tople vode, 2. dio – Plinski kotlovi

Prema podatcima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prosječni građanin potroši dnevno oko 200-300 litara pitke vode, od čega u prosjeku od 40 do 80 litara otpada na potrošnu toplu vodu temperature od 40°C do 60°C, koja se uglavnom koristi za održavanje osobne higijene i pranje posuđa.

Iz fonda dalje navode da na pripremu potrošne tople vode (PTV) u prosječnom kućanstvu u kontinentalnom dijelu RH otpada otprilike 20% ukupne godišnje potrošnje toplinske energije, dok se ostatak troši na grijanje prostora (oko 73%) i kuhanje (oko 7%). U primorskim dijelovima, udio energije za pripremu PTV-a još je i veći. U sezoni bez grijanja, priprema potrošne tople vode predstavlja pojedinačno najveći izdatak za energiju jednog kućanstva.

U prvom tekstu iz serije postova o pripremi potrošne tople vode pisali smo o zagrijavanju vode električnim uređajima, a u ovom tekstu posvetit ćemo se plinskim kotlovima za pripremu PTV.

Bojler namontiran na zid

PLINSKI KOTLOVI ZA PRIPREMU PTV

U kućanstvima s 4 ili više članova, gdje je potreba za toplom vodom veća, kao i potreba za ispuštanjem tople vode na više različitih mjesta, preporučjivo je toplu vodu pripremati na jednom centralnom mjestu odakle će se distribuirati dalje u objektu po potrebama. U takvim slučajevima za zagrijavanje tople vode najčešće se koriste plinski kotlovi.

Usporedno s električnim bojlerima, plinski bojleri daju veću fleksibilnost (mogućnost korištenja vode na više mjesta u kući), omogućuju imanje tople vode u svakom trenutku te su znatno ekonomičniji od električnih bojlera. Ni cijena im više nije toliko visoka kao prije te se vrijeme isplativosti u odnosu na el. bojlere znatno smanjila.

Ovisno o potrebama postoje razne vrste plinskih kotlova – plinski protočni grijači vode, plinski uređaji za grijanje i pripremu tople vode te kotlovi s ugrađenim spremnikom.

puštanje u pogon grijanja, vaillant sustav grijanja, podno i radijatorsko grijanje, grijanje vinkovci, grijanje u vinkovcima, solarna podrška za toplu vodu

Zapremina plinskih bojlera se kreće u rasponu od 120-220 litara. Kod protočnih bojlera kreće se u rasponu od 7-9 kW uz potrebno vrijeme zagrijavanja vode na temperaturu 45°C od 10-20 min. Dodajmo da je kod plinskih kotlova potrebno instalirati dimnjak, no zato su troškovi pripreme tople vode znatno niži (1,7-3,2 puta) u odnosu na električne bojlere.

Snage kotlova koji se ugrađuju u obiteljske kuće (do 6-8 osoba, do 300-400 m2) se kreću od 16-34 kW a veličine spremnika od 100-150 l. Za veće objekte ili više kuća u nizu, na tržištu se mogu nabaviti kotlovi snage do 300 kW.

Efikasnost sustava možete podići korištenjem niskotemperaturnih i kondenzacijskih kotlova, dvostupanjskih plamenika ili plamenika s regulacijom snage (npr. 30-100%), te naposlijetku kombiniranjem kotlova sa solarnim kolektorima. Pravilan odabir načina regulacije od izuzetnog je značaja za postizanje maksimalno efikasnog rada kotla i cijelog sustava.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)