Savjeti

Priprema potrošne tople vode, 1. dio – grijanje vode na struju

Prema podatcima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prosječni građanin potroši dnevno oko 200-300 litara pitke vode, od čega u prosjeku od 40 do 80 litara otpada na potrošnu toplu vodu temperature od 40°C do 60°C, koja se uglavnom koristi za održavanje osobne higijene i pranje posuđa.

Iz fonda dalje navode da na pripremu potrošne tople vode (PTV) u prosječnom kućanstvu u kontinentalnom dijelu RH otpada otprilike 20% ukupne godišnje potrošnje toplinske energije, dok se ostatak troši na grijanje prostora (oko 73%) i kuhanje (oko 7%). U primorskim dijelovima, udio energije za pripremu PTV-a još je i veći.

U sezoni bez grijanja, priprema potrošne tople vode predstavlja pojedinačno najveći izdatak za energiju jednog kućanstva.

Odabir odgovarajućeg načina pripreme tople vode itekako je bitan te ćemo vam u nekoliko narednih tekstova objasniti koji sustavi za pripremu PTV postoje te koji su prednosti i nedostatci svakog od njih.

Vrste sustava za pripremu potrošne tople vode: 

  • priprema PTV električnom energijom
  •  priprema PTV plinskim kotlovim
  • priprema PTV solarnim kolektorima
  • priprema PTV dizalicama topline

Priprema PTV električnom energijom

U objektima u kojima nije proveden plin ili ne postoji povezan sustav grijanja koji zagrijava i potrošnu vodu, električni bojleri su logičan odabir. Ovakvi bojleri su praktični, jednostavni za montažu i početna cijena im je niska, no s obzirom na cijene električne energije dugoročno predstavljaju skuplje rješenje.

Razlikujemo dvije vrste električnih bojlera – protočni električni bojleri i akumulacijski električni bojleri.

Protočni električni bojler

Protočni električni bojleri najčešće se koriste u objektima i prostorijama gdje nema potrebe za velikom količinom tople vode i gdje nema potreba stalno imati toplu vodu.

Ukoliko se protočni bojleri koriste za tuširanje, zbog velike priključne snage bojlera potreban je trofazan priključak električne energije. Slabiji protočni bojleri koji se koriste npr. u kuhinji mogu se spojiti na monofaznu struju te mogu pripremiti do nekoliko litara tople vode u minuti.

Vaillant VEd i Končar električni grijači vode

Vaillant VEd i Končar električni grijači vode

Prednost protočnih bojlera je niska cijena, brzina kojom zagrijavaju vodu i mali toplinski gubitci u cjevovodu. Najveći nedostatak im je velika potrošnja elentrične energije.

Akumulacijski električni bojler

Akumulacijski bojleri su bojleri većih zapremnina u kojima grijači griju vodu te je topla voda potom dulji period vremena na raspolaganju korisnicima. Razlikujemo kuhinjske bojlere, zapremnine od 5 do 10 litara, i kupaonske, zapremnine od 50 do 200 litara.

Grijači u akuulacijskim bojlerima su znatno slabiji od onih u protočnima. Samim time potrošnja električne energije kod akumulacijskih bojlera je slabija nego kod protočnih, no to ujedo znači i dulji vremenski period potreban za zagrijavanje vode.

Osim manje potrošnje el. energije prednost akumulacijskih bojlera je niža priključna snaga, mogućnost korištenja jeftine struje s obzirom da zagrijana voda određeni period zadržava temperaturu. Nedostatci su oraničenost zapremninom bojlera, dulje vrijeme zagrijavanja i veći toplinski gubitci.

Za kućanstva koja svakodnevno trebaju toplu vodu preporučljivo je koristiti akumulacijske električne bojlere budući da su ekonomičniji od protočnih električnih bojlera.

Korisni savjeti

Prilikom kupovine električnog bojlera potrebno je odabrati onaj koji odgovara potrebama vaše obitelji kako ne bi dolazilo do nepotrebnih troškova. Za dvočlanu obitelj tako je dovoljan akuulacijski bojler zaprenine 50 litara, za četveročlanu obitelj od 80 litara, a za šesteročlanu obitelj preporuča se akuulacijski električni bojler zaprenine preko 120 litara.

Preporučamo bojler paliti po potrebi a ne držati ga stalno uključenim. Iako to može značiti da možda nećete imati tople vode ukoliko se niste sjetili upaliti bojler na vrijeme (osim ako imate protočni bojler), na taj način štedite energiju. Ukoliko možete, palite ga po noći kada je struja jeftinija, a savjetujemo vam i držati bojler na ekonomičnom radu koji osigurava optimalnu potrošnju energije.

Vrlo bitno je i održavati uređaj i čistiti grijače od kamenca – nakupljanem kamenca smanjuje se učinkovitost grijača i potebna je veća energija kako bi se zagrijala voda.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)