Email: info@regulator.hr

Nazovite nas: (+385) 32 331 382

Email: info@regulator.hr

Nazovite nas: (+385) 32 331 382

Podno grijanje – najudobniji sustav grijanja!

Prikaz sustava podnog grijanja

26/02/2020

Podno grijanje postaje sve češći sustav grijanja te se u većini novoizgrađenih kuća i stanova može pronaći upravo ovaj sustav grijanja. Razlog porastu popularnosti podnog grijanja je udobnost koju ono pruža i činjenica da se ugradnjom podnog grijanja oslobađa prostor u Vašem domu jer Vam radijatori više nisu potrebni, što znači da prostor u svom domu možete maksimalno iskoristiti!

Uz to, ne smijemo zanemariti ni prednosti koje ovaj sustav ima na Vaše zdravlje – podno grijanje ne diže prašinu i ne isušuje zrak, što je posebice bitno za osobe koje pate od alergija!

Kako podno grijanje funkcionira?

Već smo ranije govorili o prednostima i manama radijatorskog i podnog grijanja pa ćemo se u ovom članku samo kratko osvrnuti na zaključke.

Za razliku od radijatorskog grijanja, podno grijanje ne funkcionira na principu konvekcije topline i kružnog strujanja zraka. Ono širi toplinu ravnomjerno kroz cijelu površinu, odnosno, podnim grijanjem pod Vašeg doma funkcionira kao jedan veliki radijator. Voda zagrijana na odgovarajuću temperaturu se distribuira od centralnog izvora do poda, te prolazeći kroz cijevi na podu uspješno zagrijava cijelu površinu.

Preporučena idealna temperatura prostora u kojem boravite je 25°C. Kako bi se prostorija ugrijala na tih ugodnih 25°C, radijatori moraju biti zagrijani na toplinu od minimalno 60°C. U isto vrijeme, podnom grijanju potrebna je temperatura od 30°C da bi zagrijalo i održavalo temperaturu prostorije, a distribucija topline je gotovo idealna.

Radijatori toplinu distribuiraju direktno prema stropu, što kod podnog grijanja nije slučaj. Podno grijanje toplinu podiže od poda i omogućuje idealnu distribuciju topline.

Za razliku od radijatorskog grijanja, podno grijanje nudi i niz prednosti za osobe koje pate od alergija!

Naime, kod podnog grijanja strujanje zraka na postoji, a samim time se prašina ne diže sa površina već ostaje na njima. To rezultira čišćim zrakom koji će alergičarima manje smetati. Čišćenje same kuće je, isto tako, nemjerljivo lakše nego što je to slučaj kod grijanja uz pomoć radijatora jer čišćenjem poda čistimo i grijače površine što nam olakšava održavanje čistoće i higijene u domu.

Podno grijanje je blizu idealnog sustava - prikaz

Distribucija topline kod podnog grijanja je gotovo idealna!

 

Uz ove prednosti bitno je napomenuti činjenicu da će sustav podnog grijanja ipak sporije zagrijati prostoriju od radijatorskog grijanja, a mogući su i veći i kompliciraniji kvarovi, posebice kod hidrauličkog sustava podnog grijanja. U takvom sustavu može doći do pucanja cijevi i curenja vode što zahtijeva skidanje podloge kako bi se kvar sanirao.

Postavljanje podnog grijanja

Podno se grijanje najčešće postavlja u početku same gradnje kuće ili u početku opremanja stana. Pri tome je jako bitna dobra izolacija donje strane podnog grijanja kako bi se izbjegli mogući gubici topline kroz konstrukciju. U tu se svrhu najčešće koriste izolacijske ploče od stiropora, a s gornje se strane ugrađuju materijali koji dobro provode toplinu kako bi cijela površina mogla biti jednako zagrijana i funkcionalna.

Podno grijanje je moguće i naknadno postaviti u dom, posebice u slučaju adaptacije stambenog prostora!

No, to ne znači da podno grijanje nije moguće naknadno postaviti, posebice ako se radi o adaptaciji stambenog prostora. U tom slučaju najbitnije je zadovoljiti minimalne zahtjeve za prostorom te odabrati odgovarajući sustav. Najsigurnije je zato kontaktirati stručnjaka koji će Vam dati savjete i proračune vezane za visinu slojeva poda, nosivost podloge i ostale uvjete koje morate ispunjavati.

Vrste podnog grijanja

Razlikujemo dva osnovna sistema podnog grijanja: električni sistem i hidraulički sistem.

Hidraulički sustav podnog grijanja

Hidraulički sustav radi s toplom vodom. Voda se zagrijava na odgovarajuću temperaturu u centralnom izvoru koji može biti kotao ili peć. Iz tog izvora odlazi u cijevi i širi se cijelom površinom te na taj način zagrijava prostoriju. Voda bi trebala biti zagrijana na otprilike 30°C kako bi ugrijala prostoriju na poželjnih 25°C.

Podno grijanje - najudobniji sustav grijanja! 1

Takav sustav se može ugraditi na dva različita načina, a to su suhi sustav ugradnje (suhi estrih) te mokri sustav ugradnje (vlažni estrih)

Kod suhog sustava ugradnje montaža poda se vrši suhim estrihom. To znači da će sama ugradnja trajati kraće jer nije potrebno sušiti vlažni estrih. U takvom se sustavu cijevi za grijanje nalaze ispod suhih estriha, a za provođenje topline koriste se limovi. Suhom sustavu ugradnje treba manje vremena za zagrijavanje i hlađenje i brže reagira na izmjene temperature.

Kod sustava ugradnje na mokro grijaće su cijevi postavljene potpuno ili djelomično u estrih. Prednost ovakvog sustava je činejnica da su srednje temperature stijenke cijevi oko 1,5°C niže nego kod suhe ugradnje. To znači da se radna temperatura sustava može malo smanjiti pa se i grijaća cijev rasterećuje.

Električno podno grijanje

Druga vrsta podnog grijanja je električno podno grijanje. Ono kao izvor topline koristi struju koja se propušta kroz grijaći kabel koji je montiran direktno u pod. Taj kabel može biti tanak i instaliran blizu površine ili malo deblji i montiran u samu glazuru poput cijevi za hidraulično podno grijanje.

Električno podno grijanje omogućuje bolji prijenos toplinske energije!

Velika prednost električnog podnog grijanja je bolji prijenos energije. Odnosno, struja koja dolazi do kabela direktno se pretvara u toplinu, dok kod zagrijavanja prostorije kroz cijevi može doći do gubitaka energije kroz zidove ili u samom centralnom izvoru. Još jedna prednost je i jednostavnost korištenja što je posebno bitno u tzv. prijelaznim razdobljima kada nije potrebno grijati sve prostorije u kućanstvu. U tom slučaju možete uključiti samo jedan dio grijaćeg sustava i grijati one prostorije u kojima ćete najviše boraviti.

Na koju vrstu poda se može ugraditi podno grijanje?

Neki ljudi žive u uvjerenju da se podno grijanje ne može ugraditi na pod s parketom ili neku drugu vrstu poda osim pločica. To je krivo!

Naime, podno se grijanje može ugraditi na sve vrste podne obloge, od mramornih pločica, parketa, laminata do tepisona i linoleuma. Naravno, treba pratiti određena pravila i paziti na ispravnu regulaciju temperature kako bi podno grijanje funkcioniralo onako kako treba.

Keramičke pločice i podovi od prirodnog kamena

Keramičke pločice i mramorni podovi su izuzetno popularne vrste podova zbog jednostavnosti njihova održavanja i velike izdržljivosti. Međutim, oni znaju biti izrazito hladni pa hodanje po njima može biti neugodno.

Podno grijanje - najudobniji sustav grijanja! 2

To se može lako riješiti ugradnjom sustava podnog grijanja. Sustav podnog grijanja može se postaviti direktno ispod kamenog poda i keramičkih ili mramornih pločica,a temperatura potrebna za zagrijavanje prostora koji ima kameni pod ili pločice je između 26 i 29°C.

Drveni parket i laminat

Razlog zašto se misli da se podno grijanje ne može ugraditi na pod s parketom ili laminatom je činjenica da se drvo skuplja ili širi ovisno o temperaturi. Iz tog se razloga mora prvo odabrati dobra vrsta parketa.

Kako bi parket i laminat ostali u prvobitnom stanju izuzetno je važno držati se smjernica za regulaciju temperature poda!

Gotovi troslojni parket je jedina vrsta parketa koja se preporuča za ugradnju podnog grijanja zbog svoje sposobnosti izuzetno dobrog provođenja topline, a profesionalni majstor će znati kako ispravno postaviti takav parket.

Izrazito je važno da se držite smjernica za regulaciju topline kako bi parket i laminat ostali u svom prvobitnom stanju.

Tepih

Tepisi i podno grijanje jako dobro funkcioniraju u paru, s tim da trebate obratiti pozornost pri odabiru tepiha!

On bi trebao biti ojačan podlogom visoke kvalitete kako se ne bi stvarala toplinska blokada koja će ometati rad sustava, a temperatura poda ne bi trebala prelaziti 27°C. To se, dakako, jednostavno regulira termostatom i s tim ne biste trebali imati problema.

Grijaći kablovi ili mrežice moraju biti prekriveni malterom za pločice ili podnim estrihom minimalne debljine 6mm kako bi se temperatura ravnomjerno raspodjelila po podu.

Regulacija temperature podnog grijanja

Ispravna regulacija temperature u sustavu podnog grijanja bitno utječe na troškove samog grijanja te na kvalitetu površine ispod koje je takav sustav postavljen.

Temperatura podnog grijanja regulira se putem termostata, kao i kod radijatorskog grijanja, a mogućnosti samog termostata (timer, aplikacije za smartphone, upravljanje na daljinu) ovise o vrsti i kvaliteti digitalnog regulatora koji ugradite.

TECEfloor – kompletan sustav podnog grijanja

Tvrtka Regulator u svom asortimanu nudi niz kvalitetnih rješenja za podno grijanje renomiranih svjetskih tvrtki Danfoss, Bosch, Vaillant i Buderus, a na ovom području se inovativnim rješenjima posebno ističe njemački proizvođač TECE.

TECEfloor je kompletan sustav i sastoji se od cijevi za grijanje, pribora za postavljanje, razdjelnika i regulatora.

Uz pomoć TECEsmartfloor aplikacije stručno osoblje tvrtke Regulator d.o.o. brzo i jednostavno daje izračun svih parametara podnog grijanja – od gubitka tlaka preko potrebnog materijala pa do dužine kruga i količine vode.

Zahvaljujući intuitivnom korisničkom sučelju, pametno brzo dimenzioniranje sve će izračunati u svega nekoliko minuta, a nakon toga dovoljan je jedan klik kako bi vam dali detaljan izračun i popis materijala.

Regulator temperature od stakla

TECE stakleni regulator topline

 

TECE na tržište donosi i vizualno privlačan regulator koji će se uklopiti u svaki dom. Ovaj je regulator načinjen od stakla s aluminijskim dugmetom pa kutiju nije potrebno skrivati u strahu da će uništiti sklad u Vašem domu. Dolazi u dvije varijante: sa crnim i bijelim staklom. Tako možete odabrati boju koja se najbolja uklapa u Vaš dom, a rukavnaje je izuzetno jednostavno i lagano!

 

Imate li dodatnim pitanja o podnom grijanju ili planirate takav sustav ugraditi u svoj dom, slobodno nas kontaktirajte ili nas posjetite u našoj poslovnici u Vinkovcima! Naše stručno i profesionalno osoblje će Vam rado pomoći!

Povezane Vijesti

Isplativost grijanja na struju

Isplativost grijanja na struju

Svake godine u zimsko doba nameće nam se isto pitanje – koji je način grijanja najisplativiji? Uz ponudu grijanja na...

Pin It on Pinterest

Share This