Savjeti

Sve što trebate znati o podnom grijanju

Podno grijanje

Podno grijanje je jedan od najkomfornijih sustava grijanja te je u današnje vrijeme sustav koji se često bira prilikom izgradnje novih objekata.

Za razliku od radijatorskog grijanja, podno grijanje ne funkcionira na principu konvekcije topline i kružnog strujanja zraka. Ono širi toplinu ravnomjerno kroz cijelu površinu (zagrijani pod) i na taj način zagrijava prostor pružajući ugodan osjećaj topline u prostoriji. Preporučena idealna temperatura prostora u kojem boravite je 22°C, a ako bi se prostorija ugrijala na tu temperaturu radijatori moraju biti zagrijani na toplinu od minimalno 60°C. U isto vrijeme, podnom grijanju potrebna je temperatura od 30°C da bi zagrijalo i održavalo temperaturu prostorije, a distribucija topline je gotovo idealna.

Distribucija topline kod podnog grijanja je gotovo idealna

Distribucija topline kod podnog grijanja je gotovo idealna!

Upravo je komfor glavni razlog zašto je podno grijanje toliko popularno danas, dok je veća početna investicija najveća negativna strana ovog sustava. Bitno je napomenuti činjenicu da će sustav podnog grijanja ipak sporije zagrijati prostoriju od radijatorskog grijanja, a mogući su i veći i kompliciraniji kvarovi, posebice kod hidrauličkog sustava podnog grijanja.

Sustavi podnog grijanja su izdržljivi te mogu raditi i do 35 godina. Samo održavanje podnog grijanja nije skupo, no problem je ukoliko dođe do curenja vode. Ponekad je teško detektirati gdje zapravo curi voda i popravak može zahtijevati micanje kompletne podne podloge, što donosi i jako velike troškove.

Idealno i najučinkovitije rješenje je kombinacija dizalice topline i podnog grijanja, no to ujedno predstavlja i najveću početnu investiciju.

Vrste podnog grijanja

Razlikujemo dva osnovna sustava podnog grijanja: hidraulički sustav („suhi“ i „mokri“) koji koristi vodu, i električni sustav. Najčešće se „mokra“ hidraulička varijanta koristi u novim građevinskim projektima, dok su suha izvedba i električni sustavi najprikladniji za projekte renovacija.

Hidrauličko podno grijanje

Hidraulički sustav kao radni medij koristi vodu koja se zagrijava se na odgovarajuću temperaturu u centralnom izvoru koji može biti dizalica topline, kotao (plinski ili električni) ili peć. Iz tog izvora voda odlazi u cijevi i širi se cijelom površinom te cirkulira natrag do polazišta i na taj način zagrijava prostoriju.

Takav sustav se može ugraditi na dva različita načina, a to su suhi sustav ugradnje (suhi estrih) te mokri sustav ugradnje (vlažni estrih).

Kod suhog sustava ugradnje montaža poda se vrši suhim estrihom. To znači da će sama ugradnja trajati kraće jer nije potrebno sušiti vlažni estrih. U takvom se sustavu cijevi za grijanje nalaze ispod suhih estriha, a za provođenje topline koriste se limovi. Suhom sustavu ugradnje treba manje vremena za zagrijavanje i hlađenje i brže reagira na izmjene temperature.

Kod sustava ugradnje na mokro grijaće su cijevi postavljene potpuno ili djelomično u estrih. Prednost ovakvog sustava je činejnica da su srednje temperature stijenke cijevi oko 1,5°C niže nego kod suhe ugradnje. To znači da se radna temperatura sustava može malo smanjiti pa se i grijaća cijev rasterećuje.

Hidraulički sustav podnog grijanja

Hidraulički sustav podnog grijanja

Električno podno grijanje

Električni sustav podnog grijanja kao izvor topline koristi struju koja se propušta kroz grijaći kabel koji je montiran direktno u pod. Taj kabel može biti tanak i instaliran blizu površine ili malo deblji i montiran u samu glazuru poput cijevi za hidraulično podno grijanje.

Velika prednost električnog podnog grijanja je bolji prijenos energije. Odnosno, struja koja dolazi do kabela direktno se pretvara u toplinu, dok kod zagrijavanja prostorije kroz cijevi može doći do gubitaka energije kroz zidove ili u samom centralnom izvoru. Još jedna prednost je i jednostavnost korištenja što je posebno bitno u tzv. prijelaznim razdobljima kada nije potrebno grijati sve prostorije u kućanstvu. U tom slučaju možete uključiti samo jedan dio grijaćeg sustava i grijati one prostorije u kojima ćete najviše boraviti.

Nedostatak električnog sustava podnog grijanja je što ne zadržava toplinu za razliku od hidrauličnog gdje voda iz cijevi dulje isijava topao zrak.

Prednosti i nedostatci podnog grijanja

Već smo spomenuli neke od prednosti podnog grijanja – prirodan i ugodan osjećaj topline koji se širi prostorijom od poda prema stropu, energetska učinkovitost samog sustava, oslobađanje životnog prostora (nema potrebe za radijatorima) te čišći zrak koji se ne isušuje kao kod radijatorskog grijanja prednosti su koje podno grijanje pruža u odnosu na druge sustave.

Naravno, kao i svaki sustav grijanja, i podno grijanje ima i svoje nedostatke. Jedan od najvećih je skupa montaža i instaliranje te sporije zagrijavanje prostora. Mogući su i veći i kompliciraniji kvarovi, posebice kod hidrauličkog sustava podnog grijanja. U takvom sustavu može doći do pucanja cijevi i curenja vode što zahtijeva skidanje podloge kako bi se kvar sanirao.

Na koju vrstu poda se može ugraditi podno grijanje?

Podno grijanje se može ugraditi na sve vrste podne obloge, od mramornih pločica, parketa, laminata do tepisona i linoleuma. Naravno, treba se pridržavati određenih pravila i uputa te paziti na ispravnu regulaciju temperature kako bi podno grijanje funkcioniralo onako kako treba.

Keramičke pločice i podovi od prirodnog kamena

Keramičke pločice i mramorni podovi su izuzetno popularne vrste podova zbog jednostavnosti njihova održavanja i velike izdržljivosti. Međutim, oni znaju biti izrazito hladni pa hodanje po njima može biti neugodno. Budući da su kamen i keramika toplinski najvodljivije površine one predstavljaju idealnu površinu ispod koje se može postaviti podno grijanje.

Sustav podnog grijanja može se postaviti direktno ispod kamenog poda i keramičkih ili mramornih pločica, a temperatura potrebna za zagrijavanje prostora koji ima kameni pod ili pločice je između 26 i 29°C.

Drveni parket i laminat

Razlog zašto se misli da se podno grijanje ne može ugraditi na pod s parketom ili laminatom je činjenica da se drvo skuplja ili širi ovisno o temperaturi. Iz tog se razloga mora prvo odabrati dobra vrsta parketa.

Gotovi dvoslojni ili troslojni parket se preporuča za ugradnju podnog grijanja zbog svoje sposobnosti izuzetno dobrog provođenja topline, a profesionalni majstor će znati kako ispravno postaviti takav parket. Također parket treba biti ljepljen odgovarajućim ljepilom koje podnosi visoke temperature. Masivni parket najčešće nije prikladan sustavu podnog grijanja zbog većih izgleda da će doći do deformacija.

Izrazito je važno da se držite smjernica za regulaciju topline kako bi parket i laminat ostali u svom prvobitnom stanju.

Tepih

Tepisi i podno grijanje jako dobro funkcioniraju u paru, s tim da trebate obratiti pozornost pri odabiru tepiha!

On bi trebao biti ojačan podlogom visoke kvalitete kako se ne bi stvarala toplinska blokada koja će ometati rad sustava, a temperatura poda ne bi trebala prelaziti 27°C. To se, dakako, jednostavno regulira termostatom i s tim ne biste trebali imati problema.

Grijaći kablovi ili mrežice moraju biti prekriveni malterom za pločice ili podnim estrihom minimalne debljine 6mm kako bi se temperatura ravnomjerno raspodjelila po podu.

Regulacija temperature podnog grijanja

Ispravna regulacija temperature u sustavu podnog grijanja bitno utječe na troškove samog grijanja te na kvalitetu površine ispod koje je takav sustav postavljen.

Temperatura podnog grijanja regulira se putem termostata, kao i kod radijatorskog grijanja, a mogućnosti samog termostata (timer, aplikacije za smartphone, upravljanje na daljinu) ovise o vrsti i kvaliteti digitalnog regulatora koji ugradite.

Troškovi ugradnje podnog grijanja

Kao i kod svakog sustava teško je dati točnu cijenu bez poznavanja raznih parametara. Troškovi instalacije podnog grijanja usporedno s radijatorskim su i do 30% veći, no dugoročno je isplativa investicija. Sustav podnog grijanja koristi niže temperature od radijatorskog, ostvaruje manje gubitke energije i ravnomjernije grije prostorije te može ostvariti uštede i do 25% (u radu s kondenzacijskim bojlerom) te 35-40% uštede u radu s dizalicom topline.

Za točan izračun troškova instalacije sustava podnog grijanja za vaš objekt obratite nam se s povjerenjem i naši stručnjaci će vam rado pomoći.

Posjetite našu poslovnicu u Vinkovcima (Ulica Bana Josipa Jelačića 13) ili nas kontaktirajte:
Tel: 032 338 282
E-mail: [email protected]

Related Posts

2 thoughts on “Sve što trebate znati o podnom grijanju

 1. Srečko rušev napisao:

  ako imamo solarnu elektranu a živimo na Otoku Ugljan (Zadar) dali nam je isplativije električno podno grijanje od klasičnog (voda) i dali je uopće moguće klasično podno grijanje rabiti preko solarne elektrane ?
  Hvala na odgovoru i
  Lijep pozdrav,
  Srečko Rušev

  1. bernarda napisao:

   Poštovani,

   isplativije je, budući da imate besplatnu struju.
   Podno grijanje moguće je rabiti preko solarne elektrane, uz dizaliu topline ili elektro kotao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)