Savjeti

Peć na pelet ili peć na drva?

Ukoliko ste se odlučili promijeniti način grijanja ili uređujete novi prostor za život i jednostavno se ne možete odlučiti – peć na pelet ili peć na drva –  donosimo vam prednosti i nedostatke jednog i drugog sustava.

Grijanje na drva

Iako su popularizacijom grijanja na pelet cijene kotlova na pelet znatno niže posljednjih godina, kotlovi na drva i dalje drže znatno nižu cijenu te im je to jedna od prednosti u ovakvoj usporedbi. Drugi važan čimbenik, najčešće ujedno i presudan, je cijena goriva – drva su i dalje najjeftiniji energent te se s obzirom na na način proizvodnje peleta, logično je da će se ta razlika u cijeni održati. Uz to, prednost drva je laka dostupnost.

Grijanje na drva je specifično te ga nije moguće uklopiti u svako kućanstvo. Kao osnovni preduvjet za ovakav način grijanja  je imanje prostora za skladištenje drvenih cjepanica. Nadalje, s obzirom na činjenicu da je opasno ostaviti gorenje vatre bez nadzora, ovakav način grijanja zahtijeva prisutnost člana domaćinstva u domu želi li se držati prostor zagrijanim. Ukoliko se dom zagrijava tek kada članovi domaćinstva dođu kući nailazimo na još jednu manu grijanja na drva – sporost zagrijavanja prostora i nemogućnost podešavanja temperature. Uz sve navedeno, grijanje na drva zahtijeva veći angažman članova kućanstva – cijepanje i unošenje drva u dom, loženje vatre te redovito čišćenje peći.

Grijanje na pelet

Prikaz peleta

Peleti su energetsko gorivo koje se dobija tehnološkim postupkom mljevenja, sušenja i prešanja raznih biomaterijala, najčešće drveta. S obzirom na veliku energetsku učinkovitost, činjenicu da je za skladištenje peleta potreban mali prostor i da cjelokupan proces grijanja nije toliko “prljav” i zahtjevan, ne čudi rast populanost ovog načina grijanja. Uz to, današnje peći na pelet često su opremeljni automatikom, što omogućava kontrolu topline i tempiranje paljenja i gašenja grijanja. Kod ovog načina grijanja bitno je odabrati kvalitetan pelet.

Kao što smo već spomenuli početno ulaganje u ovakav sustav je znatno veće u odnosu na grijanje na drva – peći na pelet su i dalje skuplje. Cijena energenta također je bitna stavka – iako je jeftiniji od plina i loživog ulja, pelet je skuplji od drva. Dodat ćemo da je, iako je posla puno manje nego kod peći na drva, i  peć na pelet potrebno redovito čistiti i održavati.

Zaključak

Peć na drva preporučili bi kućanstvima koja imaju osiguran prostor za pohranu drva, kod kojih je većinom uvijek netko u domu te koja imaju člana spremnog posvetiti se svakodnevnom angažmanu oko loženja vatre i čišćenja peći.

Ukoliko nemate dovoljno prostora za pohranu drva, želite ekološki prihvatljivo, no ujedno komforno rješenje s mogučnošću daljinskog upravljanja – peć na pelet je rješenje za vas.

Regulator d.o.o. u svom asortimanu ima peći renomiranih proizvođača za čije smo proizvode i ovlašteni servis: CentrometalSenkoViadrus, ThermoFLUX. Za sve proizvode nudimo besplatnu dostavu na području Vukovarsko-srijemske županije (Vinkovci, Vukovar, Ilok, Županja te okolna mjesta).

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o pećima na pelet ili drva te trebate savjet prilikom odabira pravog proizvoda, slobodno kontaktirajte naše stručno osoblje.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)