Savjeti

Održavanje klima uređaja u sezoni grijanja

Razvojem tehonlogija i sve većom učinkovitošću uređaja, grijanje pomoću klima postaje sve popularnije. Inverter klima ređaji visokih energetskih klasa (A+, A++ i A+++) troše značajno manje električne energije, a inverterska tehnologija omogućava učinkovito grijanje i prilikom izuzetno niskih vanjskih temperatura, ovisno o modelu klime čak i do -35°C.

Kako održavati klima uređaj

Zbog vlage klimatizacijski uređaj predstavlja idealno okruženje za razvijanje bakterija, gljivica i plijesni, a zapušteni uređaji upuhivat će u prostoriju zrak neugodnog mirisa Osim zdravlja, klime je potrebno čistiti i kako bi osigurali maksimalnu učinkovitost uređaja. Neodržavani uređaji troše više električne energije uz slabije grijanje (ili hlađenje).

Održavanje klime koja služi za grijanje doma gotovo je jednako održavanju klime koja služi samo za hlađenje. Potrebno je napraviti redoviti servis klima uređaja, idealno bi bilo između sezonskih promjena rada (grijanje/hlađenje), a minimalno jednom godišnje. Uz to, samostalno trebate čistiti i održavati uređaj.

Uz redovan godišnji servis, znakovi za pozivanje ovlaštenog servisera su: slabiji rad klima uređaja, čudni zvukovi ili neugodan miris iz klime.

Sami napravite osnovno čišćenje klime

Sami bi trebali redovito provjeravati vanjsku jedinicu i očistiti ju od lišća, granja i ostalih prljavština. Prilikom kontrole vanjske jedinice obratite pozornost na cijev kondenzata i prekontrolirajte vizualno cijeli sustav.

Oni malo iskusniji i hrabriji mogu sami očistiti filtere klime. Prije samostalnog čišćenja filtera proučite upute proizvođača. Uređaj je potrebno ugasiti i isključiti iz struje te ukloniti poklopac.

Izvadite filter, očistite od većih onečišćenja te ga potom operite toplom vodom. Koristite li sredstva za čišćenje i dezinfekciju posavjetujte se sa stručnom osobom kako ne bi oštetili uređaj neadekvatnim sredstvima. Jako je važno dobro osušiti filter prije vraćanja u klima uređaj.

Dodajmo da se neki filteri mogu čistiti, dok se neki ne mogu i potrebno ih je zamijeniti.

Servis ovlaštenog servisera

Servis klima uređaja od strane ovlaštenog servisera znači da će cijeli postupak biti napravljen prema uputama proizvođača, od strane osobe koja je obučena za taj posao.

Servis klime tvrtke Regulator obuhvaća:

  • čišćenje filtera unutarnje jedinice
  • dezinficiranje isparivača unutarnje jedinice
  • čišćenje ventilatora unutarnje jedinice
  • čišćenje maske unutarnje jedinice
  • čišćenje odvoda kondezata
  • kontrola količine rashladnog medija
  • općenita kontrola ispravnosti.

Trebate li servis klima uređaja ili savjet kako samostalno očistiti uređaj obratite nam se s povjerenjem. Ovlašteni smo za prodaju, montažu i servis LG, Mitsubishi, Gree, Toshiba, Daikin, Midea, Korel, Azuri, Samsung i Vivax klimatizacijskih uređaja.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)