Savjeti

Odabir klima uređaja za grijanje

Odabir klima uređaja za grijanje

Grijanje na struju nekada je slovilo kao najmanje isplativ način grijanja. Drva, nekada najpovoljniji energent, plin kao najkomforniji energent uz povoljnu cijenu te pelet s pozitivnim osobinama oba prethodno navedena, dominirali su tržištem. No, malo po malo, stanje se počelo mijenjati, kako zbog napretka tehnologija, tako i zbog promjenijvosti cijena energenata, i došli smo do točke gdje je čest slučaj da je grijanje na struju najisplativije.

Uzmemo li u obzir visoke troškove instalacije centralnog grijanja, od kotlova do cijevi i radijatora, te visoke cijene plinskog priključka, uz ovisnost o nestabilnim cijenama plina, drva i peleta, grijanje na struju postaje još zanimljivije. Dodamo li u jednadžbu mogućnost vlastite proizvodnje električne energije uz pomoć fotonaponskih panela, možemo reći da je najodrživiji i dugoročno najstabilniji način grijanja upravo na struju.

Grijanje na struju

Dizalice topline, klima uređaji i podno električno grijanje najpopularniji su izbor kada govorimo o grijanju na struju. S druge strane pak, listu najvećih potrošača i uređaja koje treba izbjegavati predvodi termoakumulacijska peć, a nakon nje slijede i ostale tradicionalne električne grijalice – kaloriferi, infracrvene grijalice, konvektori, uljni radijatori itd.

Danas ćemo se posvetiti klima uređajima koje se koriste za grijanje te objasniti na što je potrebno obratiti pozornost prilikom odabira klima uređaja za grijanje vašeg doma.

Grijanje na klima uređaj

Na jednostavan način ćemo vam pokušati predočiti zašto su klima uređaji, pri tome misleći na inverter klime, odličan izbor kao glavni izvor topline u vašem domu. Električna grijalica snage 1000 W će potrošiti 1 kW za stat vremena i predati 1 kW toplinske energije u prostor. Klima uređaji pak za utrošenih 1 kW snage mogu dati 3 do 5 kW toplinske energije. To klima uređaje čini izrazito ekonomičnim načinom grijanja s kojim se teško nadmetati.

Moderni inverterski klima uređaji visokih energetskih klasa (A+, A++ i A+++) troše značajno manje električne energije od klasičnih klima (tzv. Fix-speed klime) namijenjenih hlađenju prostora. Fix-speed klime imaju samo jednu brzinu rada i kod njih kompresor ili radi li je ugašen te ih karakterizira veća potrošnja energije uz velike temperaturne amplitude. Inverterska tehnologija pak radi tako da klima uređaj radi maksimalnom snagom kako bi što prije dostigla željenu temperature, a kada se ona dostigne, inverter smanjuje svoj učinak i radi onoliko koliko je potrebo za održavanje željene temperature. Na taj način smanjuje potrošnju električne energije uz zadržavanje temperature bez velikih temperaturnih amplituda. Također, inverter tehnologija u klima uređajima omogućava učinkovito grijanje i prilikom izrazito niskih vanjskih temperatura do -15°C, napredniji modeli čak i do -35°C.

Odabir klime za grijanje

Kod odabire klima uređaja za hlađenje vrijedi pravilo da je za prostoriju od npr. 25 m2 dovoljan  klima uređaj snage 2,5 kw. Ako govorimo o dnevnom boravku u kojem se česšće boravi treba ipak uzeti nešto jaču klimu od 3,2 ili 3,5kW.

Za grijanje vrijedi slično, uz ipak nešto veću potrebnu snagu. Za prostorije od 25 m2 preporučamo inverter klimu učina od 3,2 kW u grijanju. Dakle, možemo reći da je za svakih 10 m2 potrebna jačina klime minimalno od 1,3 kW s proporcionalnim povećanjem snage ovisno o kvadraturi koja se grije.

Uz snagu potrebno je gledati i energetsku učinkovitost uređaja te preporučamo odabrati uređaj visokih energetskih klasa (A+, A++ i A+++) koji troše značajno manje električne energije.

Oznake koje se često zanemaruju a jako su važne su oznake SEER i SCOP. One su pokazatelj učinkovitosti grijanja i hlađenja i odnose se na sezonski učinak energetske učinkovitosti za hlađenje (SEER) odnosno grijanje (SCOP). SCOP koeficijent direktno pokazuje koliko će klima uređaj trošiti električne energije, odnosno koliko može stvoriti toplinske energije iz 1 kW električne energije. Što je brojka veća, to će potrošnja električne energije biti manja.

Pitajte nas za savjet

Imate li nedoumica koji klima uređaj najbolje odgovara Vašim potrebama, pitajte naše stručnjake! Regulator d.o.o. u svojoj ponudi ima veliki izbor klima uređaja po najboljim cijenama i sjajnim uvjetima prodaje te uz mogućnost ovlaštene ugradnje na području Vukovarsko-srijemske županije.

Nazovite nas , kontaktirajte e-mailom ili posjetite našu poslovnicu  u Vinkovcima!

Adresa poslovnice: Ulica Bana Josipa Jelačića 13, 32100 Vinkovci

Tel: 032 338 282

E-mail: [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)