Savjeti

Najčešći kvarovi klima uređaja

održavanje i serivs klima uređaja, vinkovci, vukovar, ilok, županja, kvar klime, kapanje klime, zaleđena klima, kapanje iz klime,

Vlasnici klima uređaja očekuju da će im klima uvijek osigurati rashlađen i ugodan prostor u kojem borave, no da bi uređaj usitinu radio učinkovito mora se redovito održavati. Kao što je to slučaj i kod drugih kućanskih aparata, i klima uređaj nakon dugotrajnog korištenja može pokazivati poteškoće pri radu.

Kako bi osigurali perfektan rad klime i udobnost u svom domu, te izbjegli velike kvarove na uređaju, održavajte ga redovito te servisirajte kada primjetite nepravilan rad. U daljnjem tekstu ćemo istaknuti koji su najčešči kvarovi klima uređaja te što je mogući uzrok tome.

Klima uređaj ne hladi ili ne grije

Prije svega provjerite način rada klime i temperaturu na koju je namještena. Ukoliko se sve čini uredu, razlog što klima ne hladi može biti nedostatak rashladnog plina (freona) ili curenje rashladnog plina, prljav ili začepljen filter klime, prljav ili začepljen kondenzator klime.

Prevelika potrošnja električne energije

Najčešći razlog što klima troši previše električne energije je nedovoljna podmazanost sustava, što izaziva veće trenje unutar sustava te samim time sam rad zahtijeva više el. energije.

Kapanje vode iz unutrašnje jedinice klima uređaja

Uzrok kapanja vode na unutrašnjoj jedinici je najčešće povezan s kondenzacijskim crijevom. Kondenzacijsko crijevo namijenjeno je izbacivanju vode van te ukoliko dođe do začepljenja, savijanja ili pucanja crijeva voda kapa unutra.

Mogući razlozi kapanju su i stvaranje leda na isparivaču kao posljedica nedostatka freona, te oštećena posudica koja sakuplja vodu u unutrašnjoj jedinici.

Stvaranje leda na isparivaču

Kao što smo već spomenuli, jedan od razloga stvaranja leda na isparivaču unutarnje jedinice može biti nedostatak rashladnog plina. Drugi razlozi mogu biti: prljav filter ili turbina unutrašnje jedinice, prljav isparivač, smanjen protok rashladnog plina u sustavu te nedovoljno otvorena krilca.

Bučna vanjska jedinica klime

Najčešći razlog pretjerano glasnog rada vanjske jedinice leži u problemu s ventilatorom klime. S vremenom može doći do pomicanja ventilatora iz osi što uzrokuje zapinjanje i bučniji rad. Uzrok može biti i kvar samog motora ventilatora, zapinjanje cijevi ili nedostatak freona.

Bučna unutarnja jedinica

Ukoliko je unutarnja jedinica preglasna najčešći uzrok je kvar na motoru ventilatora.

Klima se ne može upaliti

Provjerite baterije u daljinskom upravljaču i dovod struje. Ukoliko je sve uredu te i dalje ne možete upaliti klimu problem može biti prijemnik signala ili elektronika klime uređaja.

Ukoliko primjetite neke od spomenutih kvarova primjetite slabiji rad, čudne zvukove ili neugodan miris – znak je da trebate pozvati stručnog servisera.

Što uključuje redovan servis klima uređaja

Kako bi pak izbjegli ovakve situacije potrebno je redovito održavati klima uređaj. Servis klima uređaja od strane ovlaštenog servisera znači da će cijeli postupak biti napravljen prema uputama proizvođača, od strane osobe koja je obučena za taj posao.

Servis klime tvrtke Regulator d.o.o. obuhvaća:

  • čišćenje filtera unutarnje jedinice
  • dezinficiranje isparivača unutarnje jedinice
  • čišćenje ventilatora unutarnje jedinice
  • čišćenje maske unutarnje jedinice
  • čišćenje odvoda kondezata
  • kontrola količine rashladnog medija
  • općenita kontrola ispravnosti.

Trebate li servis klima uređaja ili savjet kako samostalno očistiti uređaj obratite nam se s povjerenjem. Regulator d.o.o. ovlašten je za montažu i servis LG, Mitsubishi, Gree, Toshiba, Midea, Korel, Azuri, Samsung i Vivax klimatizacijskih uređaja te u našoj ponudi možete pronaći sve proizvode spomenutih brandova po najpovoljnijim cijenama!

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)