Savjeti

Na što trebate obratiti pozornost prilikom kupovine klimauređaja

Odabir klima uređaja

Klima uređaji su danas postali gotovo neizostavni dio svakog doma. Vremenske prilike su takve da su ljeta u Hrvatskoj vruća i život bez rashladnog uređaja je postao gotovo nezamisliv. Budući da na tržištu postoji velika ponuda raznih klima uređaja s širokim spektrom specifikacija i oznaka, donosimo vam vodič koji će vam olakšati kupovinu klima uređaja.

Najbitnije stavke o kojima trebate voditi računa su budžet s kojim raspolažete te veličina prostora koji želite rashladiti. Na osnovu ta dva kriterija možete krenuti u daljnju potragu i birati klima uređaj prema svojim željama – od proizvođača i trajanja jamstva do dodatnih funckija koje olakšavaju korištenje samog uređaja.

Budžet raspoloživ za kupovinu klima uređaja

Klima uređaji se mogu naći u širokom rasponu cijena. Razmislite o svom proračunu i potražite uređaj koji zadovoljava vaše potrebe, a da pritom ne prelazi vaš budžet. Također, pripazite na skrivene troškove poput instalacije i održavanja uređaja.

Jačina klima uređaja

Kupci se često odluče za klima uređaj koji nije adekvatan njihovim potrebama – uređaj premale snage neće moći rashladiti prostoriju na željenu temperature, ili će trošiti previse energije da bi se postigla ugodna temperature. Dok, s druge strane, prejak uređaj će odraditi posao bez problema, no njegova veća početna cijena znači da ste bez razloga potrošili previše novaca na uređaj kakav vam nije potreban.

Kada govorimo o klima uređajima za hlađenje možemo se držati pravila da je za prostoriju od npr. 25 m2 dovoljan  klima uređaj snage 2,5 kw. Za dnevnu sobu, u kojoj se provodi više vremena, treba ipak uzeti nešto jaču klimu od 3,2 ili 3,5kW.

Svakako preporučamo konzultirati se sa stručnim osobama koje će na osnovu vašeg životnog prostora – orjentaciji prema suncu, izolaciji objekta, rasporedu prostorija, broju ukućana te životnim navikama – dati točnu procjenu koja jačina klima uređaja je optimalna za vaše potrebe.

Energetska učinkovitost klima uređaja

Kada ste odredili budžet i jačinu klima uređaja koja vam je potrebna, sljedeće o čemu trebate voditi računa je energetska učinkovitost uređaja. Učinkovitiji uređaji su najčešće i skuplji, no razliku koju u startu platite ćete brzo nadoknaditi manjim računima za struju i ovo bi vam trebao biti prioritet ispred nekih naprednih pametnih funkcija ili estetike.

Energetski razredi klima uređaja su oznake koje označavaju energetsku učinkovitost klima uređaja. Ove oznake se obično prikazuju u obliku slova abecede, gdje A predstavlja najvišu energetsku učinkovitost, a G najnižu. Energetski razredi pomažu potrošačima u odabiru energetski učinkovitijih uređaja koji troše manje energije i smanjuju ukupne troškove energije, dok smanjuju i negativan utjecaj na okoliš.

U Europi su se koristili energetski razredi klima uređaja prema skali A+++ do D, no klima uređaji koji imaju oznaku nižu od A više nisu dostupni za kupovinu u EU . Klima uređaji označeni A+++ su najučinkovitiji i troše najmanje energije.

Kako bi se dobio energetski razred, klima uređaj se testira u laboratoriju prema standardiziranim metodama mjerenja, a uzima se u obzir njegova sezonska energetska učinkovitost (SEER) za hlađenje i sezonski koeficijent učinkovitosti toplinske pumpe (SCOP) za grijanje. Što je SEER veći, to je klima uređaj energetski učinkovitiji, što znači da troši manje energije za proizvodnju iste količine hlađenja.

Montaža, održavanje i jamstvo

Klima uređaj možete kupiti putem web shopa ili odlaskom u neku od specijaliziranih trgovina. Idealno je dogovoriti montažu tamo gdje ste kupili klimu, a važno je obratiti pozornost da su majstori koji će instalirati uređaj ovlašteni za montažu i puštanje u pogon. Time osiguravate valjanost jamstva, a dobivate i sigurnost da će cijeli proces montaže biti odrađen prema pravilima i uputama proizvođača.

Važno je i imati ovlaštenog i stručnog servisera u blizini koji mogu odraditi servis uz zadržavanje jamstva te brzo reagirati u slučaju iznenadnih kvarova ili poteškoća.

Regulator d.o.o. je ovlašten za ugradnju i servis brandova Midea, KOREL, GREE, AZURI, MITSUBISHI, Vaillant i Daikin. Koristimo originalne rezervne dijelove, profesionalnu opremu i sredstva za održavanje klima uređaja te nudimo garanciju proizvođača. 

Klima uređaji

Dodatne funkcije

Postoje mnoge dodatne funkcije klima uređaja koje mogu učiniti rukovanje jednostavnijim i ugodnijim te utjecati na smanjenje potrošnje energije. 

Tihi rad je postao standard i sve novije klime više ne proizvode toliko buke kao stari modeli. 

WiFi upravljanje je također jedna od funkcija koja je sve češća i povezivost s mobilnim uređajem putem aplikacije olakšava rukovanje. 

Sve klime imaju filtre koji pročišćavaju zrak, dok neki uređaji imaju ionizatore koji smanjuju broj nečistoća i bakterija u zraku. 

Senzor pokreta, vremensko programiranje te razni programi rada još su neke od funkcija koje mogu korisniku olakšati upravljanje hlađenjem svoga doma.

Pitajte nas za savjet

Trebate li savjet koji klima uređaj najbolje odgovara vašim potrebama, gdje je najbolje mjesto za ugradnju klima uređaja te općenito pomoć pri kupovini klima uređaja, obratite nam se s povjerenjem.

Regulator je tvrtka s više od 20 godina iskustva na području grijanja i hlađenja te kao ovlašteni prodavač, montažer i serviser Midea, KOREL, GREE, AZURI, MITSUBISHI, Vaillant i Daikin klima uređaja možemo vam ponuditi vrhunske klima uređaje po konkurentnim cijenama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)