Savjeti

Ljeto – idealno vrijeme za servis radijatora

Servis radijatora pomoću alata

Bilo da živite u zgradi koja se grije putem javnog sustava grijanja, ili imate neki oblik centralnog grijanja, ljeto je najbolje vrijeme za pregled i održavanje dijelova sustava. Poznato je da je bojlere potrebno servisirati jednom godišnje kako bi radili dugotrajno i učinkovito, a uz njih radijatori su još jedan bitan dio sustava koji zahtijevaja redovito čišćenje i kontrolu.

Održavanje radijatora

Osnovno održavanje radijatora možete i sami napraviti – redovito čistite prašinu s površine radijatora kako bi se osiguralo lakše kolanje zraka i protok topline.

Očistite prašinu

Prašinu i druge prljavštine možete očistiti na uobičajen način – uz pomoć usisavača, mokre krpe i malo blagog deterdženta. Pomoću usisavača na paru ili sušila za kosu možete ispuhati nečistoće koje se nakupljaju između rešetki.

Provjerite ventile

Provjerite i ventile na radijatoru i cijevima, povremeno ih otvorite kako bi se uvjerili da je sve uredu te ih po potrebi podmažite kako bi se osigurao dugotrajan rad.

Ispustite zrak iz radijatora

Ukoliko ste primjetili neravnomjernu zagrijanost površine radijatora dok je grijanje radilo, to je znak nakupljanja zraka u njima i poziv na odzračivanje radijatora. Odzračivanje radijatora je jednostavan postupak i sve što vam treba su  ključ za odvrtanje ventila radijatora, posuda i krpa.

Isperite unutrašnjost

Problem sa lošijim zagrijavanjem može se riješiti i ispiranjem radijatora, što je ipak nešto složeniji postupak, posebno ako u domu imate stare, teške radijatore od lijevanog željeza. Za ispiranje radijatore je potrebno skinuti i iznijeti ih van. Vijak za odzračivanje se ukloni, radijator se polegne na dno te se crijevom ispire radijator sipajući vodu kroz otvor na donjem dijelu radijatora.

Imate li poteškoća s grijanjem, proizvode li radijatori čudne zvukove ili ne griju ravnomjerno i nakon što se sami poduzeli korake koje možete – pozovite stručnog majstora koji će prekontrolirati cijeli sustav i ukloniti poteškoće.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)