Savjeti

Koliko kw plinski bojler je potreban za grijanje doma i kako se određuje potrebna snaga bojlera?

Postavljanje plinskog bojlera

Bilo da je riječ o renovaciji doma i mijenjanju postojećeg sustava grijanja ili uređunju novog doma, jedno od čestih pitanja koje se postavlja je koji bojler odabrati i koja snaga bojlera je potrebna za određenu kvadraturu.

Ovdje govorimo o plinskim kondenzacijskim uređajima i centralnom sustavu grijanja te vam donosimo preporuke na osnovu toga. Svakako preporučamo da se prije kupovine konzultirate s ovlaštenim serviserima i monterima koji će ugradnju i obaviti te da se pridržavate preporučenih stavki koje su predviđene u projektu. Ovaj tekst može vam poslužiti orijentacijski kako bi stekli bolji dojam koji uređaj odabrati.

Koji bojler odabrati za grijanje doma

Potrebna snaga plinskog bojlera za grijanje doma se određuje prema potrošnji toplinske energije potrebne za grijanje prostorija, a to se utvrđuje na temelju površine prostorija i izolacije zidova, krova i prozora. Važnu ulogu igraju i broj vanjskih zidova te položaj stana u zgradi, kao i broj ukućana koji će koristiti toplu vodu te broj kupaonica. U obzir treba uzeti i dostupan prostor za postavljanje kotlovnice te se sustav treba prilagoditi tome.

Prosječni dom od 80 m2 s dobro izoliranim zidovima i kvalitetnom stolarijom, u kojoj žive 4 osobe, zahtijeva bojler snage od 11 kW, dok je za stambeni prostor od 120 – 150 m2 u kojoj živi 6 osoba potreban bojler do 24 kW.

S obzirom na efikasnost uređaja i sve bolju izoliranost objekata ove vrijednosti mogu biti i manje. Za okvirni izračun možemo reći da je za svakih 10m2 potrebno 1kW snage kotla, te na taj izačun trebamo dodati 10-15 %.

Na što još treba obratiti pozornost prilikom ugradnje plinskog bojlera?

Osim snage, treba obratiti pozornost na efikasnost plinskog bojlera, koji se može odrediti preko indeksa efikasnosti (COP), koji označava količinu toplinske energije proizvedene u odnosu na količinu električne energije potrebne za rad bojlera. Što je indeks veći, to je bojler efikasniji.

Također, važno je provjeriti da li plinski bojler ima potrebne certifikate i dozvole za rad, kao i da li je proizvođač osigurao potrebnu garanciju i servisnu podršku.

Konačno, ugradnja plinskog bojlera treba biti obavljena od strane stručnjaka koji imaju potrebne certifikate i dozvole za rad, kako bi se osigurala sigurnost korisnika i pravilan rad uređaja.

Plinski bojler je najbolje postaviti u prostoriju s dovoljno prostora za ventilaciju i dobrom preglednošću, kako bi se mogli redovito provoditi potrebni servisi i održavanje. Također, treba osigurati da je bojler dobro izoliran i da postoji dobra ventilacija u prostoriji u kojoj se nalazi.

Kontaktirajte nas za savjet

Tvrtka Regulator Vinkovci vodeća je tvrtka na svom području poslovanja u županiji s iskustvom od 30 godina te stručnim i obrazovanim zaposlenicima! Ovlašteni smo servis za svjetski poznate brandove: Vaillant, Viessman, Ariston, Daikin, Centrometal te imamo mogućnost davanja sistemske garancije. Našim kupcima dajemo pogodnosti na usluge servisa za proizvode kupljene u Regulator d.o.o. te nam se slobodno obratite za savjet ili pomoć.

Kontakt:

Adresa poslovnice: Ulica Bana Josipa Jelačića 13, 32100 Vinkovci

Tel: 032 338 282

E-mail: [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)