Savjeti

Koji pelet je najbolji i kako prepoznati kvalitetan pelet

kako odabrati pelet

Što je pelet?

Peleti su energetsko gorivo koje se dobija tehnološkim postupkom mljevenja, sušenja i prešanja raznih biomaterijala, najčešće drveta. Pelet se koristi za grijanje te ima visoku energetsku učinkovitost. Peći i kotlovi na pelet opremeljni su automatikom, za skladištenje peleta potreban je mali prostor i cjelokupan proces grijanja nije toliko “prljav” i zahtjevan (kao kod drva npr.); sve su to razlozi rastuće popularnosti ovog načina grijanja.

Današnje tržište preplavljeno je peletima raznih proizvođača, domaćih i inozemnih, te ćemo vas uputiti na što je potrebno obratiti pozornost prilikom kupovine navedenog energenta.
Kako bi osigurali što bolji i kvalitetniji rad vaše peći te maksimalno iskoristili njene mogućnosti , potrebno je izabrati što kvalitetniji pelet.

Karakteristike kvalitetnog peleta

Idealan pelet dobiva se mješavinom 20% mekog (npr. smreka, topola, lipa) i 80% tvrdog (npr. bukva, jasen, grab, hrast) drveta. Nije dozvoljeno dodavati kemijske aditive u pelete, iako se smiju koristiti aditivi za bolje prešanje peleta, no oni ne smiju prelaziti 2% sastava. Kako bi bili sigurni da proizvod koji kupujete poštuje postavljene standarde odlučite se za onaj proizvod koji ima certifikat. Certifikat jamči da da ti peleti zadovoljavaju određene kriterije. Međunarodna udruga proizvođača peleta odredila je naziv novog certifikata koji će se koristiti u proizvodnji peleta EN 14961-2, koji će zamijeniti neke od postojećih certifikata.

Uspoređujući standarde bitnih certifikata zaključujemo da certificirani peleti moraju zadovoljiti sljedeće standarde:
Promjer: 6mm (dozvoljeno od 4 do 10mm)
Duljina: 30 mm (do 5 x promjer)
Gustoća: od 1,12 kg/dm3
Sadržaj vode: manje od 10,0%
Abrazija: manje od 2%
Mehanička čvrstoća: više od 97,5%
Sadržaj pepela na 815C: manje od 0,7%
Energetska snaga: više od 18 MJ/kg

Promjer i duljina su bitni kako ne bi došlo do začepljenja transportera u slučaju neadekvatnih dimenzija peleta. Pazite da peleti ne budu dulji od 10mm.
Veća gustoća znači veću težinu peleta, samim time i bolju čvrstoću.
Vlažnot peleta ne smije biti veća od 10% – što je manja spomenuta vrijednost, to je pelet kvalitetniji.
Vrlo mala količina pepela koji ostaje nakon izgaranja peleta označava čisto gorivo s neutralnim CO2.
Mehanička čvrstoća – niža vrijednost predstavlja kvalitetniji pelet. Što se pelet manje mrvi i što je manje prašine, to je više mjesta u spremniku za izgaranje peleta.

Kako odabrati najbolji pelet?

Najtraženiji je pelet od bukve budući da ima najveću energetsku vrijednost (4200 kcal/kg), dok je npr. jelovina manje energetske vrijednosti, ali dulje izgara zbog nešto veće količine smole.

Kako bi bili sigurni da koristite kvalitetan pelet držite se slijedećih uputa:
Kupujte pelete sa certifikatom
Kvalitetni peleti moraju mirisati po drvetu;
Peleti se pritiskom u ruci moraju lomiti (a ne pucati);
U vreći i po samim peletima bi trebalo biti što manje prašine;
Jednostavan test kvalitete: pelet potopite u čaši vode – treba potonuti i nabubriti, a voda mora ostati bistra (pelet će se raspasti, a piljevina biti vidljiva).

Regulator d.o.o. u svojoj ponudi ima peći na pelet proizvođača Centrometal i Senko, za čije smo proizvode ovlašteni serviser na području Vukovarsko-srijemske županije (Vukovar, Vinkovci, Ilok, Županja), te smo ovlašteni zastupnik ThermoFLuX proizvoda (kotlovi na pelet i kamini na pelet).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)