Savjeti

Koje grijanje je najbolje?

 Jedno od najvećih pitanja prilikom izgradnje ili adaptacije doma je – koje grijanje odabati, tj. koje grijanje se najviše isplati? S obzirom da se jednom postavljeni sustav teško mijenja, kako zbog obujma radova tako i zbog troškova istih, jako je bitno u startu odabrati način grijanja koji odgovara vašim potrebama. Nekakav univerzalni odgovor na pitanje o najboljem grijanju ne postoji budući da ovisi o brojnim čimbenicima, no mi ćemo u daljnjem tekstu analizirat koji su to faktori koji utječu na odabir načina grijanja te vam pomoći odabrati onaj sustav koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Što sve utječe na odabir grijanja

Osnovni čimbenici koji utječu na izbor grijanja su geografska lokacija i klimatski uvjeti u kojima se objekt nalazi, toplinska izolacija objekta, karakteristike objekta, dostupnost energenata, početno ulaganje te potrebe i navike osoba koje borave u objektu.

Kao preduvjet učinkovitog grijanja potrebno je dobro izolirati objekt  te zamjeniti staru, potrošenu stolariju.

Grijanje na plin

Imate li već priključak na plin i dom bez prostorije u koju možete staviti kotao (podrum ili zasebna nusprostorija) – idealno rješenje za vas je grijanje na plin. Zalihe plina su stabilne, a s obzirom na ulaganja u bioplin, ovaj sustav bi trebao biti dugoročno održiv. Trenutni omjer cijene i učinkovitosti plina su dobre i svako ulaganje u neki drugi sustav ne bi se pokazao kao isplativ.

Kućanstva koja nemaju proveden plinovod do svog praga mogu ukopati spremnik za plin u dvorištu ili vrtu.

Grijanje na lož ulje

Ne postoje li neki osnovni preduvjeti za grijanje na lož ulje, o ovom način ne trebate ni razmišljati. Spremnik za lož ulje zauzima puno porstora i morate imati veliki podrum ili zasebnu prostoriju za njega. Drugi nedostatak ovog načina grijanja je ovisnost o nafti i nestabilnost cijena nafte.

No, razvojem moderne kondenzacijske tehnologije grijanje na loživo ulje spada među najučinkovitije tehnologije grijanja. Kao i kod plina, omjer cijene i kvalitete grijanja je trenutno jako dobar, zalihe nafte su stabilne te se zbog ulaganja u loživo ulje udjelom bio-ulja, ne trebate brinuti oko nestašice ovog energenta.

Grijanje na drva

Jedno od najpopularnijih načina grijanja na našim prostorima je grijanje na drva. Grijanje na drva je trenutno najjeftinije grijanje, predstavlja ekološki način grijanja, cijena ovog energenta je konstantno vrlo prihvatljiva te je rukovanje samim sustavom jako jednostavno. Velika prednost grijanja na drva je neovisnost o drugim energentima.

Nedostatci ovog sustava su potreba za prostorom u kojemu će se drva  skladištiti, briga o drvima (kupovina, dovoz, cjepanje, skladištenje), održavanje vatre i slabija mogućnost kontrole temperature te čišćenje ložišta.

Grijanje na pelet

Peleti su energetsko gorivo koje se dobija tehnološkim postupkom mljevenja, sušenja i prešanja raznih biomaterijala, najčešće drveta. S obzirom na veliku energetsku učinkovitost, činjenicu da je za skladištenje peleta potreban mali prostor i da cjelokupan proces grijanja nije toliko “prljav” i zahtjevan, ne čudi rast populanost ovog načina grijanja. Uz to, današnje peći na pelet često su opremeljni automatikom, što omogućava kontrolu topline i tempiranje paljenja i gašenja grijanja. Kod ovog načina grijanja bitno je odabrati kvalitetan pelet.

Početno ulaganje u ovakav sustav je znatno veće u odnosu na grijanje na drva – peći na pelet su i dalje skuplje. Cijena energenta također je bitna stavka – iako je jeftiniji od plina i loživog ulja, pelet je skuplji od drva. Dodat ćemo da je, iako je posla puno manje nego kod peći na drva, i  peć na pelet potrebno redovito čistiti i održavati. Slično kao i kod drva, grijanje na pelet zahtijeva sezonsku nabavu energenta koji je potom potrebno skladištiti.

Grijanje na struju

Grijanje na struju predstavlja najkomforniji oblik grijanja, no često i najskuplji. Odlučite li se za ovaj način zagrijavanja životnog prostora, najekonomičniji odabir je grijanje na klima uređaj, dok grijanje na termoakumulacijske peći i sobne grijalice predstavlja zastarjeli način grijanja i trebali bi ih koristiti samo u nuždi. Električni radijatori su nešto efikasniji, no i oni predstavljaju manje ekonomičnu opciju usporedno s grijanjem uz pomoć kvalitetnog inverterskog klima uređaja.

Zaključak

Gledajući troškove investicije, održavanja i troškove energenata, najisplativije grijanje  je grijanje na drva. Zatim slijede grijanje na pelet, grijanje na plin te dizalice topline. Najskuplje opcije su grijanje na električnu energiju (izuzmemo li inverter klime) te grijanje na loživo ulje.

Ove tvrdnje potkrijepit ćemo tablicom koja je nastala kao rezultat istraživanja koje je napravio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Tablica prikazuje ukupne troškove energenata za potrebe grijanja obiteljske kuće površine 150 m2 na lokaciji Zagreb. Ukupne troškove čine troškovi energije, troškovi investicije i troškovi održavanja sustava. Troškovi su svedeni na jednu godinu, pri čemu su godišnji troškovi investicije određeni dijeljenjem ukupne investicije u pojedini sustav grijanja s vremenom trajanja instalacije. To je najjednostavniji način obračuna, a složeniji modeli uključivali bi utjecaj načina provedbe investicije za gradnju sustava. Godišnji troškovi održavanja usvojeni su proporcionalno investiciji.

Trebate li više informacija koji sustav grijanja najbolje odgovara Vašim potrebama, obratite nam se s povjerenjem. Tvrtka Regulator se već više od 25 godina bavi prodajom, montažom i održavanjem robe s područja grijanja i klimatizacije te su Vam naši stručni radnici na raspolaganju.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)