Savjeti

Koja je idealna temperatura Vašeg doma?

U hladnim, zimskim danima često se postavlja pitanje o tome koja je optimalna temperatura doma. Naime, optimalnu temperaturu doma svatko određuje prema svojim navikama i potrebama, ali ipak postoje i neka pravila kojih se moramo držati. Temperatura će varirati između 16°C i 22°C, ovisno o kojoj prostoriji govorimo, ali to ćemo detaljno razraditi u daljnjem tekstu.

Idealna temperatura prvenstveno ovisi o dva faktora. To su cijena grijanja i udobnost boravka u domu. Visoki troškovi grijanja mogu biti razlog da se grijanje pali samo onda kad je najviše potrebno, što rezultira slojevitim odijevanjem i kad smo u kući. No s druge strane, svi želimo nakon teškog radnog dana doći kući, presvući se u udobnu odjeću i odmoriti se u toplom i ugodnom dnevnom boravku.

Osim udobnosti, temperatura doma može utjecati pozitivno ili negativno i na Vaše raspoloženje. Zbog toga ćemo se pozabaviti tematikom idealne temperature u Vašem domu te ćemo prikazati različite faktore koji će tu temperaturu odrediti.

Što ako je temperatura u Vašem domu previsoka?

Možda ste osoba koja voli visoku temperaturu u svojoj kući. To je u redu, u tom slučaju možete nositi laganiju odjeću dok boravite u kući i osjećat ćete se ugodno. Ali, morate biti svjesni i posljedica previsoke temperature na Vas i Vaše tijelo!

Visoka temperatura u Vašem domu uzrokuje manjak koncentracije i osjećaj umora.

Jedan od simptoma koji se pojavljuju u ovom slučaju je manjak koncentracije. Vjerojatno ste svjesni kako, kada se zavalite u kauč u Vašem dnevnom boravku, osjećate da Vam koncentracija opada i sve Vam se više počinje spavati. Za to možda krivite težak radni dan ili neke druge stvari, ali velika je vjerojatnost da upravo toplina uspavljuje Vaše tijelo. Smanjite temperaturu za nekoliko stupnjeva i osjetit ćete razliku u koncentraciji. Također, veliki nedostatak kod postavljanja visoke temperature u Vašem domu je visok račun za grijanje, ali toga ste vjerojatno svjesni svaki put kada Vam račun stigne na kućnu adresu.

Što ako je temperatura u domu preniska?

U slučaju preniske temperature u domu nećete samo Vi patiti. Patit će i Vaša kuća. Hladnoća stvara višak vlage koja će se na hladnim zidovima pretvoriti u kapljice i na taj način stvarati gljivice i plijesan. To dolazi u paketu s neugodnim mirisom koji će se širiti kućom, pa iako možda ne vidite točno mjesto gdje su se nakupile gljivice ili plijesan, neugodni mirisi će ih odati. Ako se taj problem ne riješi što prije, može doći do promjene boje vaših zidova i uništavanja kvalitete zidova i Vašeg doma općenito.

Drveni sobni termometar

Još jedan nedostatak kod postavljanja niske temperature u Vašem domu je neudobnost. Nitko ne želi sjediti ispred TV-a u kaputu i sa zimskom kapom na glavi.

Koja je temperatura optimalna?

Čitanjem prijašnjih zaključaka postavlja se pitanje: Koja je temperatura onda idealna?

Idealna temperatura se ne može odrediti precizno za svako kućanstvo jer nju prvenstveno diktira Vaše tijelo i Vaša otpornost na hladnoću. No, optimalnu temperaturu diktira i upotreba prostorije. Različite prostorije imaju različitu svrhu, pa u skladu s tom svrhom možemo odrediti koja bi temperatura bila poželjna za koju prostoriju.

Dnevni boravak

Temperaturu dnevnog boravka trebali biste zagrijati između 19°C i 22°C. To je prostorija u kojoj vjerojatno provodite najviše vremena, u nju primate goste i u njoj imate svoje vrijeme za opuštanje. Zato će ta prostorija imati i najvišu temperaturu u Vašoj kući, a s obzirom na to da se u njoj Vaša cijela obitelj skuplja, vrlo vjerojatno će se temperatura i povećati za jedan do dva stupnja zbog topline vaših tijela. Također, ne smijete zaboraviti prozračiti svoj dnevni boravak redovito, kao i ostale prostorije Vaše kuće.

Spavaća soba

Spavaća soba će Vam vjerojatno biti najhladnija prostorija u kući. Temperatura između 16°C i 18°C će biti idealna. Razlog tako niskoj temperaturi je – kvaliteta spavanja. Previsoka temperatura spavaće sobe ima velik utjecaj na kvalitetu Vašeg sna. Bit ćete nemirni, teško ćete zaspati, a kad zaspete nećete imati osjećaj kao da ste se odmorili. Naravno, ni temperatura ispod minimalnih 16°C se ne preporuča jer Vam ni tad neće biti ugodno, a nitko se ne voli pokrivati sa 8 različitih pokrivača.

Krevet sa smeđim pokrivačem i s upaljenom lampom sa strane

Kuhinja

20°C u kuhinji je sasvim dovoljno. To je prostorija u kojoj boravite onda kada kuhate, a samo kuhanje dodatno zagrijava prostor. 20°C je optimalna temperatura kuhinje jer će ju učiniti ugodnom za boravak, a pri kuhanju temperatura prostorije neće biti previsoka. Unatoč toj logici, ipak nemojte kuhinju zagrijavati na manje od 20°C jer kuhanje stvara vlagu koja će stvoriti plijesan i uništiti zidove ako je prostorija prehladna.

Kupaonica

Nitko ne voli iz toplog tuša izići u ledenu kupaonicu. Zato temperaturu svoje kupaonice održavajte na ugodnih 21°C. To će održati prostoriju ugodnom za boravak, a stvaranje vlage dok se tuširate neće predstavljati opasnost za zidove kupaonice. No, nemojte kupaonicu ni previše zagrijavati jer topli tuš povećava temperaturu prostorije, a to može rezultirati manjkom kisika i u nekim slučajevima mučninom.

Kako regulirati toplinu za svaku sobu posebno?

Kako biste uspješno regulirali toplinu svake prostorije zasebno, naša je preporuka da ugradite pametni termostat. Bosch EasyControl pametni termostat nudi Vam rješenje za problematiku postavljanja temperature u Vašem domu. Također, EasyControl će prepoznati vašu prisutnost pa će ugasiti grijanje onda kada Vi niste u domu, ali će paziti da se temperatura ne spusti prenisko i prouzrokuje eventualnu štetu. Također, kada se vratite kući, pametni regulator će podesiti temperaturu ovisno o Vašim potrebama.

I mnoge druge tvrtke na tržište izbacuju proizvode za daljinsku kontrolu temperature, tople vode, vlage i drugih važnih parametara, a jedan od proizvoda koji nudi sjajne mogućnosti je Centralni senzor Computherm S100. Samo uparite ovaj uređaj sa svojim mobitelom i on će Vam slati informacije o temperaturi i vlažnosti zraka u Vašem domu iako ste odsutni. Također, njime možete upravljati paljenjem i gašenjem električnih uređaja u cijeloj kući!

Uz njega, naša preporuka je i Danfoss Link™ CC. To je bežični upravljački sustav za različite sustave grijanja opremljen zaslonom u boji osjetljivim na dodir. Putem njega možete upravljati cijelom instalacijom te bežično komunicirati sa svim ostalim Link uređajima u instalaciji.

Također, i Vaillant u svom asortimanu nudi niz korisnih proizvoda koji će Vam olakšati regulaciju topline u svakoj prostoriji kuće zasebno. Proizvodi poput eRelax, netATMO i ambiSENSE sobnih termostata učinit će reguliranje topline najlakšim poslom u Vašem kućanstvu. Sve što trebate za korištenje jednog od ovih proizvoda je kućni internet priključak i pametni telefon!

Regulator Vinkovci u svom asortimanu nudi raznovrsne Bosch, Vaillant, Computherm i Danfoss uređaje, uz uslugu profesionalne ugradnje i servisa uređaja. U našoj poslovnici potražite uređaj koji će Vam olakšati upravljanje svojim domom!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)