Savjeti

Kako zaštititi instalacije od smrzavanja

Temperature u našim krajevima znaju se spustiti i do -20 °C, što predstavlja veliku opasnost za vodovodne cijevi i sustave grijanja. Za vrijeme trajanja duljeg mraza smrznuta voda u cijevima se širi te može doći do pucanja i drugih oštećenja u sustavu. Troškovi koji nastaju prilikom toga mogu biti ozbiljan udar na kućni budžet. Stoga je sve vodovodne instalacije koje zimi ne koristimo, ili tek povremeno koristimo, potrebno zaštititi od smrzavanja. U daljnjem tekstu pojasnit ćemo što možete učiniti kako bi zaštitili sustav grijanja svog doma, vikendice ili nekog drugog objekta.

Ukoliko izbivate iz doma neko vrijeme nije dovoljno postaviti radijatore na oznaku pahuljice (što održava temperaturu od oko 5 °C) ili općenito postaviti temperaturu na nešto višu od ništice; ta mogućnost štiti sam radijator, no u slučaju nižih temperatura neće se proizvesti dovoljno topline kako bi se zaštitio cijeli sustav. Zaštititi se možete ispuštanjem vode iz sustava ili, jednostavnije, dodavanjem antifriza u sustav centralnog grijanja.

Ispuštanje vode iz sustava

Ispuštanje vode ne jamči da je sva voda zapravo napustila sustav te je preporučljivo i u tom slučaju dodati određenu količinu antifriza. Ispuštanje vode se ne preporuča raditi često jer dovođenjem nove vode u sustav ulazi novi kisik koji pogoduje koroziji. Cjelokupni proces nije previše kompliciran ukoliko ga obavlja stručna i iskusna osoba, no ukoliko sami ispumpavate vodu dobro se informirajte što i kako napraviti.

Dodavanje antifriza

Antifriz za sustave grijanja je tekućina (obično koncentrat) na bazi propilen glikola koji se koristi protiv smrzavanja cijevi te štiti od korozije sve materijale koji se koriste u sustavu.

Ukoliko dodajete sredstvo tamo gdje se voda koristi i za piće potražite ekološki proizvod koji ne šteti pitkoj vodi. U suprotnom se ne preporuča se dodavati antifriz ako se voda koristi i za piće kako ne bi došlo do miješanja spomenutih tekućina u slučaju kvara (pucanje brtve i sl.). Neki proizvođači upozoravaju da se u njihove sustave uopće ne dodaje antifriz (mogućnost gubitak jamstva u slučaju nepoštivanja preporuka proizvođača), dok drugi jasno specificiraju koji proizvodi se smiju koristiti. Svakako se dobro informirajte prije nego se odlučite zaštititi svoj sustav na ovaj način.

Kod dodavanja antifriza potrebno je poznavati neke osnove o načinu na koji cjelokupni sistem funkcionira. Prvo je potrebno svesti pritisak u sustavu na nulu te potom ispustiti onoliku količinu vode koliko tekućine protiv smrzavanja planiramo dodati. Kada je sve gotovo potrebno je pokrenuti cirkulacijsku pumpu kako bi sredstvo došlo do svih dijelova sustava. Ovo je ipak posao koji je bolje prepustiti stručnjacima ukoliko nemate dovoljno iskustva.

Trebate li savjet ili pomoć pri zaštiti objekta od smrzavanja, obratite nam se s povjerenjem. U našoj poslovnici u Vinkovcima možete pronaći antifriz za centralno grijanje, a stručni tim tvrtke Regulator izlazi na teren na području cijele Vukovarsko-srijemske županije (Vinkovci, Vukovar, Ilok, Županja).

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)