Savjeti

Kako sakriti radijatore i smanjuje li im se tako učinkovitost?

maska za radijator

Imate li stare radijatore koji se ne uklapaju u izgled Vašeg doma? Sigurno ste već razmišljali kako ih sakriti ili ih barem urediti i učiniti ljepšima. Ako jeste, vjerojatno ste se i zapitali utječe li postavljanje obloga oko radijatora na njihovu efikasnost. Ova tema izazvala je brojne debate, a mi ćemo vam pokušati dati odgovore na sva bitna pitanja oko postavljanja radijatorskih obloga. Kako bi donijeli ispravnu odluku jako je važno razumjeti kako cijeli sustav funkcionira te što sve utječe na učinkovitost radijatora.

Kako radijatori zagrijavaju prostor

Radijatori (ovdje ne govorimo o električnim radijatorima) se zagrijavaju toplom vodom koju sustav pumpa u njih te oni toplinu prenose dalje. Kod radijatorskog grijanja prostor se zagrijava strujanjem zraka na način da radijator zagrije zrak koji struji uz njega te ga tako zagrijanog “šalje” prema gore (konvekcija) i tako kružno zagrijava prostoriju, dok se manji dio topline prenosi radijacijom (isijavanjem) s površine zagrijanog radijatora.

Topao zrak, koji je teži od hladnog zraka, struji po sobi i pokreće cirkulaciju zraka u prostoriji. Hladan zrak tako ponovno dolazi do radijatora, zagrijava se uz njega te se uzdiže i cjelokupni proces se ponavlja. Ovakav način grijanja je razlog postojanja hladnijih i toplijih mjesta unutar same prostorije, kao i velike temperaturne razlike na dnu i pri vrhu prostorije.

Kako postaviti obloge oko radijatora

Kako to utječe na odabir obloge za radijatore? Na ilustraciji je jasno prikazano na koji način radijatori isijavaju toplinu i prenose je u okolinu. Iz vidljivoga možemo zaključiti da je kod postavljanja radijatorske maske najbitnije ostaviti otvore za strujanje zraka, dolje za usisni hladni i gore za ispušni topao zrak. Postavljanje same ploče ispred radijatora neće negativno utjecati na zagrijavanje prostora, a po nekim studijama može čak i povećati učinkovitost radijatora.

Prilikom postavljanja obloga oko radijatora najbitnije ostaviti otvore za strujanje zraka. Postavljanje ploče ispred radijatora neće negativno utjecati na zagrijavanje prostora, a po nekim studijama može čak i povećati učinkovitost radijatora.

Negativno je potpuno zatvoriti radijator s gornje (i donje) strane. Često viđeni mrežasti uzorci na panelu ispred radijatora, koji se postavljaju kako bi radijatori “imali zraka”, većinom imaju samo estetsku funkciju i nisu toliko bitni za samu učinkovitost. Kao što smo napisali, u nekim studijama čak se preporuča puna obloga udaljena nekoliko cm od prednje strane radijatora kako bi se povećala efikasnost (slika 2, izvor: radionicaarhitekturefranic.hr).

Korisni savjeti

Planirate li obložiti radijatore maskama ili ne, svakako je dobro držati se korisnih savjeta kako bi radijatori zagrijavali prostor što učinkovitije:

  • Ne zatvarajte prostor iznad radijatora kako bi se strujanje zraka odvijalo neometano. Ukoliko obloga ide i iznad radijatora ona mora imati otvore za strujenje zraka
  • Ukoliko se radijator nalazi na vanjskom zidu, preporučljivo je staviti reflektirajuću foliju iza njega, bez obzira hoćete li radijator sakriti maskom ili ne. Na taj način zid, koji je pod utjecajem hladnoće s vanjske strane, upija manje topline te se ona bolje rasprostranjuje u prostor.
  • Ne postavljajte zavjese preko radijatora kako bi se strujanje zraka odvijalo neometano.
  • Ne blokirajte radijator namještajem.
  • Ukoliko masku pravite sami, ili Vam netko drugi pravi, obratite pozornost na materijale koje koristite. Neka vrsta drva se rasuše i deformiraju pod utjecajem topline. Najbolje je posavjetovati se sa stručnjakom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)