Savjeti

Kako odabrati radijator za kupaonicu

Kupaonica s cijevnim kupaonskim radijatorom

Planirate li uređenje kupaonice jedna od stvari o kojima treba razišljati su grijaća tijela. Podno grijanje je jedno od popularnijih rješenja pri izgradnji novih objekata ili kod potpune adaptacije doma. No, kao najjednostavnije i najpraktičnije rješenje i dalje se koriste cijevni vertikalni kupaonski radijatori.

Cijevni kupaonski radijatori

Današnji kupaonski radijatori maksimalno su prilagođeni prostoru i namjeni za koji se koriste. Uz svoju primarnu funkciju zagrijavanja prostora, kupaonski radijatori imaju i bitnu estetsku ulogu, a dimenzijama i oblikom su prilagođeni manjoj kvadraturi.

Stoga se gotovo u pravilu u kupaonicama i kuhinjama koriste vertikalni cijevni radijatori u obliku ljestava koji zauzimaju vrlo malo prostora te se na njima jednostavno mogu sušiti ručnici i drugo rublje po potrebi. Oni su elegantni, nenametljivi i praktični te su izrađeni od materijala  koji su prilagođeni uvjetima visoke vlage kakvi vladaju u kupaonicama.

Potrebna snaga kupaonskog radijatora

Najvažniji čimbenik pri odabiru kupaonskog radijatora je potrebna snaga radijatora koja može osigurati za kupaonicu ugodnih 22-26 °C.

Okvirnu snagu kupaonskog radijatora možete izračunati po formuli: m3 (volumen kupaonice) x 80 = potrebna snaga (W). Dakle za jedan m3 potrebno je 80 W. Brojka može biti i manja ako se radi o dobro izoliranom prostoru bez velikih prozora i sa kvalitetnom stolarijaom (množite sa 60), a može biti i veća za slabo izolirane prostore s lošom stolarijom (volumen množite sa 100).

Uzet ćemo za primjer kupaonicu širine 2,5m, duljine 4m i visine 3m, čiji je volumen 30 m3 (2,5 x 4 x 3 = 30). Izračunati volumen ubacit ćemo u ranije spomenutu formulu: 30m3 x 80 = 2400 (W). Dakle za kupaonicu volumena 30m3 potreban je kupaonski radijator od 2400 W.

No, kao što smo rekli, za dobro izolirane prostore, posebno ako koristite radijatore bolje kvalitete,  volumen kupaonice možete pomnožiti sa 60 i snaga koju dobijete izračunom bit će dovoljna za zagrijavanje vaše kupaonice.

Svakako se konzultirajte sa stručnom osobom prije kupovine kako biste bili sigurni u svoj odabir.

Gdje postaviti kupaonski radijator

Radijatori se inače postavljaju ispod prozora, kako zbog boljeg strujanja zraka, tako i zbog estetskih razloga (namještaj rijetko ide ispod prozora). Budući da su danas objekti daleko bolje izolirani nego prije nije nužno radijator postaviti ispod prozora, posebno kada govorimo o kupaonici. U kupaonicama često unaprijed postavljene  instalacije diktiraju raspored i limitirani ste prostorom, a prozori su mali ili ih ponekad ni nema.

Radijator u kupaonici stoga postavite na ono mjesto gdje vam je najpraktičnije s obzirom na vase potrebe.

Za eventualna pitanja oko odabira i montaže kupaonskog radijatora kontaktirajte naše stručne zaposlenike i rado ćemo vam pomoći:

Regulator d.o.o.
Adresa poslovnice: Ulica Bana Josipa Jelačića 17, 32100 Vinkovci
Tel: 032 338 282
E-mail: [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)