Savjeti

Kako odabrati klima uređaj

mitsubishi klima, MSZ-LN, klima uređaj

Velika ponuda klima uređaja, s doista raznolikim cijenama i osobinama, uvelike otežavaju izbor pri kupovini. Stoga vam donosimo pregled najbitnijih vrsta klima uređaja za kućanstvo te vas savjetujemo na što trebate obratiti pozornost prilikom kupovine klime.

Prvi i osnovni kriterij kod odabire klime je namjena uređaja. Koliko je prostor u kojem će klima raditi, hoće li služiti samo za hlađenje ili i za grijanje, koliko osoba boravi u prostoru, koliko se nisko spuštaju vanjske temperature zimi i sl.

Kapacitet klima uređaja

Za prostor od 20ak kvadrata dovoljna je klima jačine do 3kW, no za veće životne prostore, recimo stanove od 50-60 kvadrata, potrebne su klime jačine od minimalno 3,5kW. Za prostore veće od 60 kvadrata preporuča se klima uređaj jačine preko 5 kW. Brojni faktori utječu na učinkovitost klima uređaja, od izolacije i kvalitete stolarije do položaja prostora i broja osoba koje borave u prostoru te ih treba uzeti u obzir prilikom odabira uređaja.

Svakako odaberite klimatski uređaj s A+ ili boljim energetskim certifikatom što jamči bolju učinkovitost te manju potrošnju električne energije.

Klimatizacijski uređaj je potrebno redovito održavati kako bi zadržali njegovu učinkovitost, no i zbog zdravstvenih i higijenskih razloga.

Klimatski uvjeti

Ukoliko živite na području gdje se temperature zimi spuštaju znatno ispod ništice bit će vam potrebna klima čija je vanjska jedinica otporna na niske temperature.

Montaža klima uređaja

Jedno od čestih pitanja je i koje je najbolje mjesto za klimu uređaj. Klimu bi trebalo montirati na mjesto gdje će najmanje smetati strujane zraka, te na neutralno mjesto u prostoriji kako bi se postigla što veća učinkovitost. Za točan položaj najbolje se obratiti iskusnim monterima koji znaju prepoznati najbolje mjesto za montažu. U obzir svkako treba uzeti i položaj vanjske jedinice kako se ne bi narušio izgled objekta.

Službeno vozilo Regulator Vinkovci ispred obiteljske kuće

Montaža klime uređaja Regulator d.o.o. Vinkovci

Trošak montaže će biti veći što je udaljenost vanjske i unutarnje jedinice veći te ukoliko se vanjska jedinica nalazi na većoj udaljenosti od tla.

Ugradnju bi svakako trebalo prepustiti ovlaštenim monterima koji su obučeni za taj posao i koji će klimu montirati sukladno preporukama proizvođača pazeći na svaki detalj. Uz to večina proizvođača zahtijeva montiranje i održavanje od strane ovlaštenih montera i servisera ukoliko želite zadržati jamstvo proizvođača.

Vrste klima uređaja

Kada govorimo o vrsti klima uređaja najčešće se govori o mobilnim klima uređajima i split-sistemima. Mobilni klima uređaji se mogu prenosti iz jedne u drugu prostoriju te im je početna cijena nešto niža, no nedostatci su im slabija snaga, potreba za odvodom toplog zraka kroz crijevo (što podrazumijeva rupu u zidu ili sličnpo rješenje) i dosta bučan rad. Mobilne klime se najčešće koriste samo za hlađenje.

Split klima uređaji su najpopularniji uređaji te se sastoje od dvije jedinice – vanjske i unutarnje – koje su međusobno spojene plinskim i električniom instalacijama. Ovakvi uređaji koriste se i za grijanje sustava, a postoje i multi-split klime s jednom vanjskom i dvije ili više unutarnjih jedinica.

Midea Kid Star klima - prikaz vanjske i unutarnje jedinice

Midea Kid Star klima uređaj idealan je izbor za dječju sobu

Postoje dvije izvedbe split-klima uređaja – Fix speed klime i Inverterske klime. Fix speed klime imaju samo jednu brzinu rada kompresora i one ili rade ili su isključene. Rade na način da se isključuju kada se postigne određena temperatura te se ponovno pale po potrebi. Troše više struje u odnosu na inverterske klime te su bučnije.

Inverterski klima uređaj radi preciznije od fix speed klima – motor inverter klime usporava ili ubrzava koliko je potrebno kako bi se zadržala željena temperatura u prostoriji te na taj način štedi energiju. Inverter klime su tiše od fix speed klime te brže postižu željenu temperaturu.

Fix speed klime su jeftinije u startu, no s obzirom na velike uštede kod korištenja inverterske klime predstavljaju dugoročno isplativiju investiciju.

Dodatne funkcije

Tehnološki napredak nije zaobišao ni klima uređaje pa tako danas možete pronaći uređaje s brojnim naprednim funkcijama. Postoje uređaji koje možete kontrolirati putem mobitela, zatim klime s funkcijom programiranja paljenja i gašenja, funkcijom odvlaživanja prostora, pročišćavanja zraka, samočišćenje klime, detekcija kvarova i curenja i sl.

Brandovi

Japanski proizvođači su se nametnuli kao najkvalitetnije rješenje kada je riječ o klima uređajima te s Mitsubishi, Daikin, Toshiba, Panasonic i Fujitsu klimama teško možete pogriješiti. Očekivano, klime ovih proizvođača su skuplje u odnosu na konkurenciju. Kineska tvrtka Gree također se ističe kvalitetnim proizvodima, dok su cjenovno prihvatljivije, no i dalje kvalitetne, korejske marke LG i Samsung te kineska Midea. Ne treba zanemariti ni Bosch i Vaillant klima uređaje – dvije tvrtke koje su inače poznate po kvalitetnoj izradi proizvoda.

Trebate li savjet pri kupovini klima uređaja obratite nam se s povjerenjem. Regulator Vinkovci ovlašten je za montažu i servis poznatih brandova (Toshiba, Gree, Mitsubishi, Midea, LG, Azuri, DAikin, Korel), a u našoj poslovnici u Vinkovcima pronađite klima uređaje spomnutih proizvođača po povoljnim cijenama uz besplatnu dostavu za Vinkovce, Vukovar, Ilok, Županju i okolna mjesta.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)