Savjeti

Kako funkcioniraju solarni sustavi grijanja i isplate li se?

Veliki računi za grijanje, nestabilne cijene energenata te sve veća ekološka osviještenost razlozi su rasta popularnosti obnovljivih izvora energije posljednjih godina. Za prosječno kućanstvo najisplativiji i najjednostavni način korištenja energije iz prirode je ugradnja solarnih sustava. Nekada su ti sustavi većinom bili cjenovno nedostižni, no danas su cijene prilagođenije prosječnom potrošaču te je samim time i povrat investicije izgledniji.

Solarna energija najčešće se koristi za proizvodnju električne energije (za vlastitu potrošnju ili za prodaju) koristeći fotonaponske sustave ili, što je popularnije rješenje s obzirom na podneblje u kojem živimo, za dobivanje tople vode i grijanje koristeći solarne kolektore

Srednje godišnje sume ozračenosti vodoravne plohe - prikaz

Korištenjem Sunčeve energije, koja je besplatna, moguće je uštedjeti i do 60% godišnje potrebne energije za pripremu sanitarne potrošne tople vode, što znači da ljeti konvencionalni način grijanja vode nije potrebno koristiti. U Hrvatskoj se u prosjeku na godišnjoj razini može iskoristiti oko 1400 kWh (1,4 MWh) po m2 površine sunčevog zračenja. Za usporedbu, 1 MWh odgovara potrošnji 100 litara lož ulja ili cca 110m3 zemnog plina. Isplativost investicije ovisi o brojnim faktorima (podneblje, površina kolektora, namjena, potrošnja drugih energenata..) te u Hrvatskoj najčešće govorimo o razdoblju od 6 do 10 godina.

U Hrvatskoj za cjelogodišnje potrebe PTV-a i grijanja, solarna energija nije dostatna kao jedini izvor topline te nam je uz solarni potreban i konvencionalni izvor topline. Valja istaknuti da solarni sustavi prikupljaju i skladište energiju samo kada je sunčano tj. uslijed nekoliko oblačnih dana u nizu doći će do nestašice tople vode. Zbog toga je poželjno imati veliki bojler koji može akumulirati sunčevu energiju za vrijeme sunčanih sati kako bi ju mogli koristiti onda kada nema sunčeve energije (navečer ili kada je oblačno).

Najjednostavniji sustav zagrijavanja vode su tzv. “Ljetni kolektori” koji rade po principu direktne cirkulacije potrošne tople vode kroz kolektor s akumulacijom vode u spremniku. Ovaj sustav često možemo vidjeti na našoj obali gdje je velik broj sunčanih sati i gdje su relativno visoke noćne temperature.

Sustav za pripremu potrošne vode (PTV) funkcionira na način da se zagrijava toplinski medij koju cirkulacijska crpka prebacuje u spremnik potrošne tople vode, dok izmjenjivač topline zagrijava pitku vodu. Solarna regulacija automatski uključuje cirkulacijsku crpku kada je temperatura medija u solarnim kolektorima veća od temperature pitke vode u spremniku, odnosno isključuje kada je ista ili manja. U periodu kada solarni kolektori ne mogu zagrijati potrošnu toplu vodu (PTV) dogrijavanje se vrši preko centralnog grijanja

Treća vrsta sustava koristi solarnu energiju za zagrijavanje potrošne vode te eventualne viškove predaje centralnom grijanju u posebno načinjenom spremniku.

Kondenzacijska tehnika plus solarni sustav - Viessmann.hr

Kondenzacijska tehnika plus solarni sustav – Viessmann.hr

Kod izgradnje novog sustava grijanja preporuča se ugraditi kondenzacijski kotao koji u kombinaciji sa solarnim kolektorima može donijeti značajne uštede na računima za grijanje.

Od čega se sastoji solarni sustav

Solarni se sustav sastoji od nekoliko komponenti: solarnih kolektora, solarnog i/ili akumulacijskog bojlera, regulacije, solarne pumpne grupe, solarne tekučine, ekspanzijske posude te elemenata armature i izoliranih cijevi.

Ukoliko je sustav postavljen po preporukama proizvođača, te uz redovito održavanje, vijek trajanja solarnih kolektora bi trebao biti minimum 20 godina. Preporučljivo je jednom godišnje napraviti pregled komponenti solarnog sustava.

Regulator d.o.o. u svom asortimanu ima sve što vam je potrebno za postavljanje solarnog sustava grijanja.

U našoj ponudi možete pronaći vrhuske brandove (Bosch, Vaillant, Buderus, Viessmann, Centrometal) uz besplatnu dostavu za Vukovarsko-srijemsku županiju (Vinkovci, Vukovar, Ilok, Županja). Trebate li savjet ili više informacija o solarnom grijanju obratite nam se s povjerenjem.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)