Savjeti

Isplativost grijanja na struju

Svake godine u zimsko doba nameće nam se isto pitanje – koji je način grijanja najisplativiji? Uz ponudu grijanja na drva, pelete, struju ili plin, teško je odlučiti se za jednu opciju, a pritom biti siguran da je odabrana opcija najisplativija.

Od nabrojanih načina grijanja, grijanje na struju je na najlošijem glasu. Ono se predstavlja kao najskuplja opcija, što je često i istinito. No, ovisno o učestalosti korištenja prostora koji se grije te o klimatskim uvjetima, takav se način grijanja može pokazati i isplativim. Primjerice, u područjima gdje su zime blage i ne traju dugo može se pokazati kao ekonomična opcija. Također, grijanje na struju je efikasno i ako govorimo o objektu koji se ne grije redovito (npr. vikendice).

Najpopularniji i najefikasniji način grijanja na struju je grijanje na klima uređaj, a uz njega postoje i neka druga rješenja koja često nisu toliko ekonomična izuzev dizalica topline koje su energetski vrlo učinkovite i spadaju u obnovljive izvore energije. O isplativosti dizalica topline smo već pisali pa ih zbog visoke cijene ugradnje i kompleksnosti sustava u ovom tekstu nećemo spominjati. No, neosporno je da je grijanje na struju najkomforniji oblik grijanja. Neke uređaje je dovoljno jednostavno uključiti u struju kako bi radili, što je velika prednost u slučaju nužde ili kada nam treba dodatni izvor topline.

Grijanje na struju je najkomforniji oblik grijanja!

U narednom tekstu ćemo pokušati prikazati prednosti i nedostatke grijanja na struju te Vam približiti moguća rješenja za grijanje Vašeg doma.

Vrste grijanja na struju

Razmotrit ćemo nekoliko najčešćih načina grijanja na struju. Prvo ćemo spomenuti grijanje na klima uređaj jer je to najisplativiji oblik takvog grijanja. Spomenut ćemo i električne radijatore te električne konvektore i podno grijanje.

Grijanje na klima uređaj

Ilustracija grijanja na klima uređaj

 

Već smo se bavili tematikom isplativosti grijanja na klima uređaj pa ćemo samo ukratko spomenuti neke prednosti ove solucije. Ovo je najbolji način da riješite problem i grijanja i hlađenja vašeg doma s jednom investicijom. S tim na umu, naša je preporuka da dobro istražite energetsku efikasnost i da odaberete onaj uređaj koji će trošiti najmanje električne energije. U odabiru klima uređaja važno je gledati energetski razred, ali i oznake SEER i SCOP koji pokazuju učinkovitost uređaja za grijanje (SCOP) i hlađenje (SEER). Što je veća SEER ili SCOP vrijednost, veća je učinkovitost uređaja.

Jedina vrsta klima uređaja koju se isplati koristiti kao izvor grijanja je inverterski klima uređaj.

Inverterski klima uređaj troši najmanje električne energije i tako predstavlja najekonomičniju soluciju za grijanje klima uređajem, a djeluje tako da prilikom zagrijavanja prostora klima uređaj radi maksimalnom snagom dokle god je potrebno da postigne željenu temperaturu. Kada ju postigne, snaga rada se smanjuje i toplina se održava. Inverterski klima uređaj je čak četiri puta isplativiji od grijalice na lož ulje, a pet puta od električne grijalice. To dokazuje i činjenica da će električna grijalica snage 1000 W u sat vremena potrošiti 1 kWh i predati 1 kW toplinske energije u prostor. Klima uređaji pak za utrošenih 1 kW snage mogu dati 3, 4 ili čak preko 5 kW toplinske energije što ih čini izrazito ekonomičnim načinom grijanja i višestruko učinkovitijim od bilo kojeg drugog načina grijanja na struju. Sve to čini ovo rješenje najprihvatljivijim, posebice ako živite u krajevima u kojima zime nisu jako oštre!

Grijanje pomoću električnog radijatora

Električni su radijatori na prvi pogled jako ekonomičan način grijanja. Početna investicija je niska, a energetska efikasnost je visoka. Cijena samog uređaja najviše ovisi o proizvođaču i snazi radijatora, ali uređaji se mogu kupiti već od 500kn. Energetska isplativost radijatora ima veze s veličinom same površine grijača. Naime, površina grijača na električnim radijatorima je velika i omogućuje brzo i direktno zagrijavanje prostora.

No bitno je imati na umu i cijenu električne energije. Električna je energija na našem području poprilično skupa, pa u slučaju kada bismo koristili električne radijatore kao primarni izvor topline u domu, račun za struju bi bio jako visok. Oni, stoga, nisu dobro rješenje kao primarni način grijanja, ali su dobri za prijelazne periode ili kao dodatni izvor topline u prostorijama u kojima ne boravimo često.

Električni konvektori

Brzo i lagano premještanje iz prostorije u prostoriju, brzina zagrijavanja prostorije i direktno zagrijavanje zraka čine električne konvektore dobrim rješenjem za grijanje. No, zbog toga što rade na principu konvekcije, električni konvektori nisu najspretnije rješenje za grijanje doma. Naime, oni zagrijavaju hladan zrak koji se zbog težine zadržava na dnu. Topli se zrak diže gore, hladni ostaje pri dnu, pa može doći do toga da osjetimo hladnoću u nogama. Električni konvektor je dobro rješenje ako želimo dodatno zagrijati prostor, ali kao primarni izvor topline neće biti najisplativiji. Slično kao i kod električnih radijatora, kada bismo električni konvektor koristili kao primarni izvor topline, trošit ćemo jako puno električne energije i račun za struju će biti vrlo visok.

Uz taj nedostatak, veliki nedostatak je to što električni konvektori jednostavno ne mogu dovoljno zagrijati prostoriju, posebice ako je prostorija slabo izolirana. Oni mogu biti korisni u područjima gdje su zime blaže i kraće, ali u krajevima gdje su zime oštre ipak neće dobro poslužiti kao primarni izvor topline.

Podno grijanje

Podno grijanje je sve češći sustav grijanja jer se toplina širi ravnomjerno kroz cijelu površinu. Također, velika prednost podnog grijanja u usporedbi s radijatorskim je u tome što podno grijanje oslobađa prostor u Vašem domu. Ako patite od alergija, podno grijanje će se pokazati kao spas za Vas jer smanjuje dizanje prašine i isušivanje zraka.

Osoba hoda po pločicama ispod kojih je podno grijanje

Kod postavljanja podnog grijanja na struju važno je slijediti upute, odnosno, najpametnije bi bilo da ugradnju prepustite profesionalnom majstoru. Za početak, trebate definirati u koju prostoriju želite ugraditi sustav podnog grijanja. Podno grijanje je najisplativije za grijanje manjih prostorija poput kupaonice jer će trebati manje energije za zagrijavanje.

Kada biste htjeli grijati cijelu kuću pomoću električnog podnog grijanja, troškovi bi Vam bili jako visoki! Bitno je znati da sustav podnog grijanja ne smije ići ispod namještaja već samo na slobodne površine prostorije. Kada govorimo o podnom grijanju na struju, majstor mora provjeriti otpor podloge prije postavljanja sustava, ali i nakon postavljanja sustava kako bi takav sustav grijanja bio siguran za kuću. S obzirom na to da se za postavljanje ovakvog grijanja trebaju skinuti pločice, najbolje ga je postaviti kod izgradnje novog doma ili potpunog preuređenja doma!

Isplati li se grijanje na struju?

Grijanje na struju može biti isplativo u slučaju da grijete prostorije s manjom kvadraturom ili kada grijete prostor u kojem boravite tek povremeno. Također, takav način grijanja Vam može poslužiti ako živite u područjima u kojima su zime kratke i blage, ali u kontinentalnoj Hrvatskoj gdje su zime oštre i temperature se dugo zadržavaju ispod ništice takav način grijanja Vam ne bi bio dovoljan i trebao bi Vam dodatni izvor topline.

Trebate li pomoć pri odabiru sustava grijanja ili savjet o tome koji način grijanja je najbolji za Vas, javite nam se! Naši stručni zaposlenici rado će Vam pomoći!

Za kraj, donosimo Vam sažetak prednosti i nedostataka grijanja na struju:

 • Dugačak životni vijek uređaja
 • Nema godišnjih pregleda uređaja
 • Energetska učinkovitost
 • Dobar dodatni izvor topline
 • Sporo zagrijavanje prostorije
 • Skupi popravci uređaja
 • Visoki troškovi grijanja
 • Ako nema struje, ne možete se grijati

Related Posts

2 thoughts on “Isplativost grijanja na struju

 1. Kristian napisao:

  Poštovani,
  Evo trebam Vašu malu pomoć iliti savjet! Vlasnik sam kuće u Labinu(Istra) od 100m2 i dvoumim se koje grijanje stavit za narednu zimu s obzirom na sveopca poskupljenja,trebam naglasit da u kući su vec postavljene cijevi za centralno grijanje ali ne i radijatori! Imam dosta nedoumica između grijanja na lož ulje i inverter klima uređaj mada sam se dosad grijao na peć za drva !
  Cijenio bi Vaš odgovor i eventualnoj dalnjoj suradnji!
  Lp

  1. bernarda napisao:

   Poštovani Kristiane,

   koliki je Vaš budžet?

   Nadalje, ako razmišljate o struji, onda dizalice topline/elektro kotao.
   Ili u nekoj budućnosti, da razmislite o opciji proizvodnje struje, na taj način ste neovisno o bilo kome.

   Lijep pozdrav,

   REGULATOR d.o.o.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)