Savjeti

Isplati li se grijati na klima uređaj?

Konstantnim napredovanjem i razvojem novih tehnologija klima uređaji su se značajno promijenili posljednjih godina. Velika važnost se pridodaje samo izgledu i dizajnu unutrašnje jedinice, uređaji su postali tiši i dolaze s puno naprednih pametnih funkcija te, ono što je najbitnije, postali su energetski učinkovitiji.

Moderniji (inverterski) klima uređaji visokih energetskih klasa (A+, A++ i A+++) troše značajno manje električne energije. Inverterska tehnologija radi tako da ako je temperatura prostora puno niža od željene temperature, klima uređaj radi maksimalnom snagom kako bi što prije dostigla željenu temperaturu. Kada se ona dostigne, inverter smanjuje svoj učinak, a samim time i potrošnju električne energije.Također, inverter tehnologija u klima uređajima omogućava učinkovito grijanje i prilikom izrazito niskih vanjskih temperatura do -15°C, napredniji modeli čak i do -35°C.

Klima usporedno s drugim grijaćim tijelima

Grijanje na struju slovi kao najskuplje, i to je istina kada govorimo o klasičnim električnim grijalicama.  Klasične električne grijalice (kaloriferi, infracrvene grijalice, konvektori, uljni radijatori) troše upravo onoliko električne energije koliko su deklarirane. Električna grijalica snage 1000 W u sat će vremena potrošiti 1 kWh i predati 1 kW toplinske energije u prostor. Klima uređaji pak za utrošenih 1 kW snage mogu dati 3, 4 ili čak preko 5 kW toplinske energije što ih čini izrazito ekonomičnim načinom grijanja i višestruko učinkovitijim od bilo kojeg drugog načina grijanja na struju.

Uz jednostavnost instaliranja i održavanja klima uređaja i neovisnosti o drugim energentima (plin, drva, nafta), grijanje na klimu predstavlja najčišći oblik grijanja. Unutrašnja jedinica zrak filtrira kroz elektrostatske filtere koji uništavaju bakterije. Visoke temperature zagrijavanja klasičnih radijatora uzrokuju paljenje prašine te su jedan od uzročnika alergija. Termoakumulacijske peći sadrže azbestnu prašinu. Grijanje na drva zahtjeva velike troškove prije svake sezone grijanja, dobru pripremu te zatim svakodnevno potpaljivanje, pepeo i neugodan dim.

Kako odabrati odgovarajući klima uređaj

Pažljivo čitajte oznake na klima uređaju jer one Vam mogu otkriti sve o njegovim karakteristikama. Na energetskim naljepnicama klima uređaja jasno stoji kojem razredu klima pripada, koliko SEER i SCOP postiže, ali i godišnja potrošnja električne energije (kw/h). Oznake SEER (za hlađenje) i SCOP (za grijanje) su pokazatelj učinkovitosti grijanja i hlađenja kllima uređaja. Što su te vrijednosti veće, znači da dobivate više rashladne/ogrjevne energije za 1kW/h uložene električne energije.

Pomoću oznaka za “Godišnju potrošnju el. energije” možete vidjeti koliko više ili manje el.struje određeni klima uređaj troši te koliko točno možete uštedjeti na godišnjoj razini kupovinom klime većeg energetskog razreda.

Koliko snažan mora biti klima uređaj

Brojni faktori utječu na učinkovitost klima uređaja, od izolacije i kvalitete stolarije do položaja prostora i broja osoba koje borave u prostoru, te ih sve treba uzeti u obzir prilikom odabira uređaja. Za prostor od 20ak kvadrata dovoljna je klima jačine do 3kW, no za veće životne prostore, recimo stanove od 40-60 kvadrata, potrebne su klime jačine od minimalno 3,5kW. Za prostore veće od 60 kvadrata preporuča se klima uređaj jačine preko 5 kW.

Ukoliko će se klima uređaj koristiti za grijanje preporučamo odabrati kvalitetniji uređaj. Izbjegavajte najjeftinije modele, bez obzira na proizvođača (takvi modeli su većinom učinkoviti samo pri hlađenju), a najbolji odabir (omjer cijene, kvalitete i  učinkovitosti) su japanski proizvođači. Svakako odaberite klimatski uređaj s A+ ili boljim energetskim certifikatom što jamči bolju učinkovitost te manju potrošnju električne energije.

Klimatizacijski uređaj je potrebno redovito održavati kako bi zadržali njegovu učinkovitost, no i zbog zdravstvenih i higijenskih razloga.

Regulator d.o.o. ovlašteni je za montažu i održavanje  LG, Mitsubishi, Gree, Toshiba, Daikin, Midea, Korel, Azuri, Samsung i Vivax klimatizacijskih uređaja te u našoj ponudi možete pronaći sve proizvode spomenutih brandova po najpovoljnijim cijenama uz besplatnu dostavu i mogućnost plaćanja do 12 PBZ rata na mjestu ugradnje.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)