Savjeti

Hidrofor ili hidropak? Saznajte koji sustav vam više odgovara

hidrofor, hidropak, pumpe za vodu

Vodene pumpe se najčešće koriste za opskrbu vodom objekata ili područja iz izvora koji se nalazi na nižoj nadmorskoj visini. Pumpama se tako voda može dopremati iz cisterni, bunara ili vodovoda. Obično je riječ u sustavu koji ima više dijelova (spremnik za vodu, pumpa za vodu, manometar, ventili) te koji je poznatiji pod nazivom HIDROFOR.

Hidrofor i hidropak

HIDROFORI rade pod tlakom te im je svrha akumulirati vodu u hidroforsku posudu. Tlak u hidroforu omogućuje dopremanje vode i do čak 80 metera visine. Hidrofori se najčešće koriste u kućanstvima i ugostiteljskim objektima gdje je nužno imati veću količinu pitke vode pod tlakom. Često se koriste i u industriji.

HIDROPAK sustav možemo definirati kao jednostavniji hidrofor. Početna investicija je manja nego kod postavljanja hidrofora, a zbog ograničenja koristi se tamo gdje je potrebna manja opskrba vodom (npr. vikendice, zalijevanje vrtova i sl.). Hidropak se koristi i za povišenje tlaka u objektima gdje je slab tlak gradskog vodovoda.

Potopne pumpe

Spomenut ćemo i potopne pumpe koje se koriste za ispumpavanje vode iz određenog područja. Potopne pumpe rade po principu uranjanja u tekućinu koja se želi ispumpati te se koriste za isušivanje bazena ili ribnjaka, odvodnju, za fontane ili umjetne vodopade i zalijevanje vrtova.

Za pumpanje fekalnih vodu koristi se posebno dizajnirana pumpa

Na što treba obratiti pozornost

Prilikom kupovine samog sustava bitno je posavjetovati se sa stručnom osobom kako bi se odabrali proizvodi koji odgovaraju vašim potrebama. Potrebno je voditi računa o brojnim čimbenicima, od namjene sustava do uvjeta u kojima će raditi – dubina (visina) s koje se crpi voda, udaljenost od izvora vode, priključak na električnu mrežu, potreban protok vode i slično. Za pristupačnije izvore (dubina do 7-8m, cisterne) i povremeno korištenje (vikendice, zalijevanje) odaberite hidropak. Ukoliko vodu crpite s većih dubina i trebate siguran i stalan izvor vode tada razmislite o ugradnji skupljeg hidrofora.

U našoj poslovnici u Vinkovcima možete pronaći pumpe kvalitetnih proizvođača Pedrollo, Terma i Farm uz besplatnu dostavu za Vinkovce, Vukovar, Županju, Ilok i okolna mjesta. Trebate li savjet koji sustav ugraditi, kakvu pumpu za vodu odabrati, ili jednostavno želite saznati više o proizvodima za crpljenje vode obratite nam se s povjerenjem i naši stručnjaci će vam rado pomoći.

2 thoughts on “Hidrofor ili hidropak? Saznajte koji sustav vam više odgovara

 1. Senka Orlić-Zaninović napisao:

  Poštovani imam mehaničku pumpu za vodu koja vodu crpi s 13 m visine, ali mi je fizički preteško upumpati zrak koji podiže vodu. Htjela bih nabaviti stroj koji će tlačiti zrak i podići vodu sa izvora koji je na 13-14m dubine ( na dnu je muljava voda tako da se mora duže ispumpavati dok potekne čista). Voda mi se nalazi na terenu bez struje, najradije bih pumpu koja se napaja solarnom energijom, eventualno motornu pumpu. Molim vas javite mi koji uređaj ( hidropak, hidrofor ili sl.) je za moje potrebe najpodesniji. Voda mi treba za pranje, piće i manji vrt.
  Hvala, lijepi pozdrav, Zaninović

  1. Pamela napisao:

   Poštovana

   Ispričavamo se na čekanju odgovora na vaš upit.
   Po zahtjevima koje ste naveli potrebna vam je potopna pumpa kao Pedrollo RX-VORTEX https://www.pedrollo.com/en/rx-vortex-submersible-pumps—for-dirty-water/279
   Na Vašu mail adresu šaljemo dodatne ponude u skladu s traženim.

   Regulator d.o.o

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)