Savjeti

Grijanje na pelet – sve što trebate znati

Zbog svoje jednostavnosti, ekološke prihvatljivosti i pristupačne cijene, grijanje na pelet postalo je jedno od najpopularnijih načina grijanja.

Ne postoji univerzalni odgovor na pitanje “Koji način grijanja je najisplativij i najbolji?” budući da on ovisi o brojnim čimbenicima. Geografska lokacija i klimatski uvjeti u kojima živite, karakteristike i toplinska izolacija objekta, dostupnost energenata, početno ulaganje te potrebe i navike osoba koje borave u objektu sve su čimbenici koji utječu na kvalitetu i učinak zagrijavanja životnog prostora.

Naravno, jedan od glavnih čimbenika pri odabiru grijanja je cijena, kako početnog ulaganja u sustav, tako i godišnjih troškova. Stoga ne čudi da je pelet, koji ujedno predstavlja i ekološko prihvatljiv način grijanja, jedan od popularnijih odabira posljednjih godina.

Grijanje na pelet skuplje je od grijanja na drva ( i početno ulaganje u sustav i sam energent je skuplji), no u odnosu na drva predstavlja komforniji način grijanja uz dozu sofisticiranosti na kakvu smo navikli kod plinskih i električnih sustava grijanja. Za razliku od peći na drva, peći na pelet zbog ventilatora i programiranja zahtijevaju priključak na struju. Usporedno s plinom, godišnji troškovi su približni, no ukoliko nemate plinski priključak početno ulaganje je znatno manje. Više o usporedbi različitih načina grijanja možete pročitati OVDJE.

Što je pelet?

Peleti su energetsko gorivo koje se dobija tehnološkim postupkom mljevenja, sušenja i prešanja raznih biomaterijala, najčešće drveta.

S obzirom na veliku energetsku učinkovitost, činjenicu da je za skladištenje peleta potreban mali prostor i da cjelokupan proces grijanja nije toliko “prljav” i zahtjevan, ne čudi rast populanost ovog načina grijanja. Iako je jeftiniji od plina i loživog ulja, pelet je skuplji od drva.

Princip rada peći na pelet

Peći na pelet koriste toplinsku energiju nastalu izgaranjem energenta (peleta) koja se uz pomoć ventilatora rasprostranjuje u prostoriji u kojoj se peć nalazi, dok se drugim ventilatorom dovodi zrak u ložište uz istovremeno ispuštanje dimnih plinova u dimnjak.

Postoje i sustavi centralnog grijanja gdje se toplinska energija iz peći na pelet koristi za zagrijavanje vode u sustavu centralnog grijanja (radijatori). Naravno, ovakav način grijanja zahtijeva imanje grijaćih tijela.

Moderne peći dolaze opremljene s naprednom elektronikom (timer, termostat i slično) koja omogućuje kontrolu temperature i paljenje/gašenje po potrebi, čime se ostvaruju dodatne uštede i postiže željeni komfor korisnika. Neke peći dolaze i s mogučnošću regulacije putem pametnog telefona. Samo rukovanje cjelokupnim sustavom je jako jednostavno.

Peć na pelet i centralno grijanje

Pelete je moguće koristiti i za centralno grijanje, u kombinaciji s drvima ili bez. Ovakav sustav ne zahtijeva imanje kotlovnice budući da se peći i kamini, pa čak i veći kotlovi na pelet, mogu uklopiti u životni prostor.

Kamini na pelet za centralno grijanje na vodu zahtijevaju imanje cirkulacijske pumpe i ekspanzijske posude. Kotlovi na pelet za centralno grijanje zahtijevaju ispusni slavinu, sigurnosni ventil, pumpu i ekspanzijsku posudu.

Koja snaga peći je potrebna za koliki prostor?

Prilikom odabira peći potrebno je u obzir uzeti brojne čimbenike, kao i kod svakog sustava grijanja: lokacija, toplinska izolacija, namjena objekta i slično. Gledajući prosječne vrijednosti, okvirni izračuni su:

Peći za grijanje toplim zrakom:

 • 60m2   – 6-7kw
 • 80m2   – 8-9kw
 • 100m2 -10-12kw

Termo peći za centralno grijanje:

 • 100m2 –  15kw
 • 130m2 –  20kw
 • 150m2 –  24kw
 • 190m2 –  28kw
 • 230m2 –  32kw
 • 270m2 –  36kw
 • 340m2 –  48kw

Održavanje peći na pelet

Peć na pelet zahtijeva manje čišćenja nego peć na drva, no svejedno ju je potrebno redovito održavati. Ložište peći potrebno je svakodnevno čistiti od pepela, prašine i ostatka ogrijeva. Ložište je najbolje čistiti usisavačem namijenjenim baš za tu svrhu. Ladicu za pepeo možete čistiti jednom do dva puta tjedno, ovisno koliko često koristite peć. Staklo po potrebi očistite sredstvom namijenjemim za čišćenje stakla kamina, no mogu poslužiti i stare novine.

Svake godine potrebno je napraviti servis te se za to preporuča pozvati stručnu osobu. Da bi se zadržalo jamstvo na proizvod, proizvođači zahtijevaju da servis obavlja za to ovlaštena osoba. Od ovlaštene osobe obavezno zatražite potvrdu o obavljenom servisu.

Savjetujemo vas da odabirete kvalitetne, certificirane pelete napravljene od drva (točnije ostataka drva) koji su bez kemijskih supstanci.

Odabir pravog peleta

Idealan pelet dobiva se mješavinom 20% mekog (npr. smreka, topola, lipa) i 80% tvrdog (npr. bukva, jasen, grab, hrast) drveta. Nije dozvoljeno dodavati kemijske aditive u pelete, iako se smiju koristiti aditivi za bolje prešanje peleta, no oni ne smiju prelaziti 2% sastava.

Kako bi bili sigurni da proizvod koji kupujete poštuje postavljene standarde odlučite se za onaj proizvod koji ima certifikat.

Certifikat jamči da da ti peleti zadovoljavaju određene kriterije. Međunarodna udruga proizvođača peleta odredila je naziv novog certifikata koji će se koristiti u proizvodnji peleta EN 14961-2, koji će zamijeniti neke od postojećih certifikata. Ranije smo pisali o tome kako prepoznati kvalitetan pelet.

Prodaja i ovlaštenis servis

Regulator d.o.o. u svom asortimanu ima peći renomiranih proizvođača za čije smo proizvode i ovlašteni servis: Centrometal, Senko, Viadrus, ThermoFLUX. Za sve proizvode nudimo besplatnu dostavu na području Vukovarsko-srijemske županije (Vinkovci, Vukovar, Ilok, Županja te okolna mjesta) uz mogućnost plaćanja na rate.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o pećima na pelet ili drva te trebate savjet prilikom odabira pravog proizvoda, obratite nam se s povjerenjem i naše stručno osoblje će Vam rado pomoći.

Related Posts

8 thoughts on “Grijanje na pelet – sve što trebate znati

 1. Željko Makkoš napisao:

  Zanima me da li se peleti mogu i smiju ložiti u običnoj peći za grijanje

  1. bernarda napisao:

   Poštovani Željko,

   kakvu peć imate?

   Puno toga ovisi o samom modelu Vaše peći, također velika je vjerojatnost da biste morali svoju peć prenamijeniti, kako bi mogli ložiti pelete.

 2. vanda napisao:

  Zanima me, koje karakteristike treba imati peć na drva (upit g. Željka) da bi se moglo koristiti pelete ili ih kombinurati sa drvima i da lu je to miguće? hvala

  1. bernarda napisao:

   Poštovana Vanda,

   morate uz peć na drva imati set koji ima plamenik, namontirati spremnnik i tek tada će to funcionirati. :)

 3. Antonio Mužina napisao:

  Poštovani!
  Zanima me koja jačina peći na pelete za centralno mora mora biti ako je kuća površine 170 kvadrata sa visino stropa 2,5 m???
  Isto tako me zanima dali kombinirana peć (drva,peleti) troši više peleta od one koja je namjenjena samo za pelete i koja je po Vama bolja opcija,peć samo na pelete ili pak kombinirana peć (drvo,peleti)?

  1. bernarda napisao:

   Poštovani,

   dovoljna Vam je snaga kotla od 25 kW, ako je kombinirana peć, samo ju treba serviser dobro podesiti, ako pričamo o Centrometalovim kotlovima.
   Potrošnje su slične.

 4. Igor Ahmetović napisao:

  Zašto u Rijeci nedozvoljavaju da se peć na pelete priključi na dimnjak (šniderov) već hoće poseban dimnjak.

  1. Pamela napisao:

   Poštovani,
   nažalost, ne možemo ne utječemo na propise grada Rijeke. Odgovor biste trebali potražiti u nadležnim institucijama.

   Lp
   REgulator d.o.o.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)