Grijanje na klimu – prednosti i nedostatci

stu 7, 2019 | Savjeti

Inverter klima uređaj GREE

Grijanje na struju slovi kao najskuplji oblik grijanja, što je točno za klasične grijalice i jeftinije klima uređaje nižeg energetskog razreda. No, kada govorimo o inverter klima uređajima s naprednim tehnologijama rada, grijanje pomoću klima uređaja predstavlja najisplativiji oblik grijanja na struju te, ovisno o uvjetima, može ravnopravno konkurirati i ostalim načinima grijanja. Ranije smo analizirali koje grijanje je najisplativije, a sada ćemo detaljnije pisati o klima uređajima i koji su prednosti i nedostatci grijanja na klima uređaje.

 Kakav klima uređaj je pogodan za grijanje

Grijanje na struju predstavlja najkomforniji oblik grijanja, a odaberete li grijanje na klima uređaj s inverterskim kompresorima dobijete i jedan jako štedljiv način grijanja. Inverter klime su skuplje, no mislite li se učinkovito grijati uz pomoć klima uređaja inverter klime predstavljaju isplativu dugoročnu investiciju. Obične klime (tzv. Fix-speed klime) su jeftinije, no one imaju samo jednu brzinu rada i kod njih kompresor ili radi li je ugašen te ih karakterizira veća potrošnja energije i velike temperaturne amplitude (prehladno pa pretoplo i obrnuto). Dakle, mislite li se grijati uz pomoć klime jedini odabir vam treba biti inverterska klima.

Mitsubishi unutarnja jedinica klima uređaja, crvena i bijela

Mitsubishi klime slove kao jedne od najkvalitetnijih na tržištu

O isplativosti grijanja na klima uređaj, kako izabrati optimalnu klimu s obzirom na potrebe te što znače oznake na klima uređajima već smo ranije pisali, a nemate li vremena sami proučavati koje karakteristike treba imati klima uređaj za grijanje – upitajte nas  i rado ćemo vam pomoći.

 Prednosti grijanja na klima uređaj

Kao što smo već naveli, grijanje na struju, samim time i grijanje na klimu predstavlja komforan način grijanja. Inverter klime ne pregrijavaju prostor budući da inverterska tehnologija održava željenu temperaturu automatski paleći i gaseći kompresor. Moderne klime su tihe, imaju veliki broj naprednih mogućnosti (timer rada, upravljanje putem mobitela i slično), ekološki su prihvatljive, a velika prednost im je i što se mogu koristiti i za hlađenje prostora. Filteri u klimi uništavaju bakterije i pročišćuju zrak te je cjelokupni sustav vrlo jednostavan za održavanje.

Inverterske klime mogu zagrijavati prostore i u hladnijim podnebljima (vanjske temperature niže i od 15 celzijevih stupnjeva), a u područjima gdje su zime blage klima uređaji predstavljaju idealan način grijanja.

Nedostatci grijanja na klima uređaj

Kao i svaki drugi sustav, i grijanje na klima uređaj ima određene nedostatke. Klima uređaj zagrijava prostor upuhivanjem toplog zraka i puhanje iz klime može stvoriti nelagodu ukoliko se unutarnja jedinica nalazi iznad kauča ili blagovaonskog stola. Također, nemogućnost zagijavanja kupaonice i potreba za postavljanjem klima u svaku sobu često se ističu kao nedostatci. Iako je održavanje sustava jednostavno, filtere klime je potrebno ispirati vodom svakih nekoliko tjedana.

Zimi je potrebno voditi računa o smrzavanju vanjske jedinice

Ovisno o podneblju gdje živite, jedan od većih nedostataka može biti stvaranje leda na vanjskoj jedinici i samim time smanjenje učinkovitosti rada klime. Vanjsku jedinicu možete sami pregledavati i čistiti, a ukoliko klima samostalno rješava taj problem (ispuštanjem vodene pare otapa led) za vrijeme tog procesa neće grijati proctor.

Zaključak

Grijanje na klimu je isplativo i učinkovito, a s obzirom na lako održavanje i čist način rada, predstavlja i jedan od najkomfornijih načina grijanja. Veće početno ulaganje brzo se kompenzira niskim mjesečnim računima. Važno je samo odabrati kvalitetan i učinkovit uređaj koji udovoljava zahtijevima prostora u kojem živite. Stoga se prije kupovine klime i odabira mjesta ugradnje obavezno konzultirajte sa stručnom osobom.

Tvrtka Regulator d.o.o. ovlaštena je za montažu i održavanje  LG, Mitsubishi, Gree, Toshiba, Daikin, Midea, Korel, Azuri, Samsung i Vivax klimatizacijskih uređaja. U našoj ponudi možete pronaći sve proizvode spomenutih brandova po najpovoljnijim cijenama uz stručnu ugradnju, besplatnu dostavu i mogućnost plaćanja do 12 PBZ rata na mjestu ugradnje.

 

 

 

 

7 + 10 =

Zatražite ponudu za proizvod, naručite servis ili pitajte naše stručnjake sve što Vas zanima vezano uz naše usluge i proizode putem našeg obrasca.
Pratite nas i preko naše facebook stranice:

Pin It on Pinterest

Share This