Savjeti

Grijanje na klimu – prednosti i nedostatci

Grijanje na struju slovi kao najskuplji oblik grijanja, što je točno za klasične grijalice i jeftinije klima uređaje nižeg energetskog razreda. No, kada govorimo o inverter klima uređajima s naprednim tehnologijama rada, grijanje pomoću klima uređaja predstavlja najisplativiji oblik grijanja na struju te, ovisno o uvjetima, može ravnopravno konkurirati i ostalim načinima grijanja. Ranije smo analizirali koje grijanje je najisplativije, a sada ćemo detaljnije pisati o klima uređajima i koji su prednosti i nedostatci grijanja na klima uređaje.

Kakav klima uređaj je pogodan za grijanje

Grijanje na struju predstavlja najkomforniji oblik grijanja, a odaberete li grijanje na klima uređaj s inverterskim kompresorima dobijete i jedan jako štedljiv način grijanja. Inverter klime su skuplje, no mislite li se učinkovito grijati uz pomoć klima uređaja inverter klime predstavljaju isplativu dugoročnu investiciju. Obične klime (tzv. Fix-speed klime) su jeftinije, no one imaju samo jednu brzinu rada i kod njih kompresor ili radi li je ugašen te ih karakterizira veća potrošnja energije i velike temperaturne amplitude (prehladno pa pretoplo i obrnuto). Dakle, mislite li se grijati uz pomoć klime jedini odabir vam treba biti inverterska klima.

Mitsubishi unutarnja jedinica klima uređaja, crvena i bijela

Mitsubishi klime slove kao jedne od najkvalitetnijih na tržištu

O isplativosti grijanja na klima uređaj, kako izabrati optimalnu klimu s obzirom na potrebe te što znače oznake na klima uređajima već smo ranije pisali, a nemate li vremena sami proučavati koje karakteristike treba imati klima uređaj za grijanje – upitajte nas  i rado ćemo vam pomoći.

 Prednosti grijanja na klima uređaj

Kao što smo već naveli, grijanje na struju, samim time i grijanje na klimu predstavlja komforan način grijanja. Inverter klime ne pregrijavaju prostor budući da inverterska tehnologija održava željenu temperaturu automatski paleći i gaseći kompresor. Moderne klime su tihe, imaju veliki broj naprednih mogućnosti (timer rada, upravljanje putem mobitela i slično), ekološki su prihvatljive, a velika prednost im je i što se mogu koristiti i za hlađenje prostora. Filteri u klimi uništavaju bakterije i pročišćuju zrak te je cjelokupni sustav vrlo jednostavan za održavanje.

Inverterske klime mogu zagrijavati prostore i u hladnijim podnebljima (vanjske temperature niže i od 15 celzijevih stupnjeva), a u područjima gdje su zime blage klima uređaji predstavljaju idealan način grijanja.

Nedostatci grijanja na klima uređaj

Kao i svaki drugi sustav, i grijanje na klima uređaj ima određene nedostatke. Klima uređaj zagrijava prostor upuhivanjem toplog zraka i puhanje iz klime može stvoriti nelagodu ukoliko se unutarnja jedinica nalazi iznad kauča ili blagovaonskog stola. Također, nemogućnost zagijavanja kupaonice i potreba za postavljanjem klima u svaku sobu često se ističu kao nedostatci. Iako je održavanje sustava jednostavno, filtere klime je potrebno ispirati vodom svakih nekoliko tjedana.

Vanjska jedinica klima uređaja prekrivena snijegom

Zimi je potrebno voditi računa o smrzavanju vanjske jedinice

Ovisno o podneblju gdje živite, jedan od većih nedostataka može biti stvaranje leda na vanjskoj jedinici i samim time smanjenje učinkovitosti rada klime. Vanjsku jedinicu možete sami pregledavati i čistiti, a ukoliko klima samostalno rješava taj problem (ispuštanjem vodene pare otapa led) za vrijeme tog procesa neće grijati proctor.

Zaključak

Grijanje na klimu je isplativo i učinkovito, a s obzirom na lako održavanje i čist način rada, predstavlja i jedan od najkomfornijih načina grijanja. Veće početno ulaganje brzo se kompenzira niskim mjesečnim računima. Važno je samo odabrati kvalitetan i učinkovit uređaj koji udovoljava zahtijevima prostora u kojem živite. Stoga se prije kupovine klime i odabira mjesta ugradnje obavezno konzultirajte sa stručnom osobom.

Tvrtka Regulator d.o.o. ovlaštena je za montažu i održavanje  LG, Mitsubishi, Gree, Toshiba, Daikin, Midea, Korel, Azuri, Samsung i Vivax klimatizacijskih uređaja. U našoj ponudi možete pronaći sve proizvode spomenutih brandova po najpovoljnijim cijenama uz stručnu ugradnju, besplatnu dostavu i mogućnost plaćanja do 12 PBZ rata na mjestu ugradnje.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)