Savjeti

Bakrene cijevi – zašto ih odabrati i kako prepoznati kvalitetne cijevi?

Bakerne cijevi

Jedno od pitanja s kojim se majstori susreću svakodnevno, no prosječni ljudi tek pri gradnji ili adaptaciji doma, je – koju vrstu cijevi odabrati? Pojasnit ćemo koje vrste cijevi za grijanje postoje te ćemo se u današnjem tekstu posvetiti bakrenim cijevima.

Vrste cijevi za centralno grijanje

Cijevi spadaju u opremu za distribuciju topline i imaju jako bitno ulogu u sustavu grijanja. One provode medij (najčešće voda) zagrijanu od generatora topline (uređaja kao što su bojler ili peć) sve do grijaćih tijela (radijatora). Kako bi sustav funkcionirao što efikasnije cijevi ne smiju ostvarivati velike gubitke prilikom distribucije, trebaju biti što dugovječnije te što otpornije na uvjete u kojima se nalaze. S obzirom na obujam posla i veliki trošak radova prilikom postavljanja i izmjena cijevi, razumljiva je važnost kvalitete i dugovječnosti cijevi.

Stoga preporučujemo ne štedjeti – kvalitetniji proizvod će vas dugoročno spasiti dodatnih intervencija i novčanih izdataka.

Najčešće korištene cijevi u sustavima centralnog grijanja:

  • Bakrene cijevi
  • Čelične cijevi
  • Metalno-plastične cijevi
  • Plastične cijevi
  • Pex cijevi (Aluplast)

Bakrene cijevi

Bakrene cijevi imaju jako širok primjenu s obzirom na sjajna svojstva. Bakar ne stari, nije osjetljiv na temperaturne promjene ni UV zračenje, otporan je na koroziju te se lako obrađuje i pri jako niskim temperaturama. Bakrene cijevi jako dobro provode toplinu, imaju visoku stopu protoka vode i osim kod sustava centralnog grijanja jako je popularan odabir i kod plinskih instalacija, klimazitacijskih sustava te vodoopskrbnih sustava. Bakrene cijevi se spajaju lemljenjem, hermeto spojevima ili press sistemom (fittinzi).

Najveći nedostatak bakrenih cijevi je visoka cijena i nešto kompliciranija ugradnja.

Kako prepoznati kvalitetne bakrene cijevi

Bitno je odabrati bakrene cijevi koje ispunjavaju norme o kvaliteti: Oznakom CE dokazuje se da je proizvod ocijenjen i da ispunjava sve zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša, dok oznaka oznaka EN 1057 jamči kvalitetu bakra propisanu od strane Europske Unije. Sadrži li cijev oznaku EU norme, ne morate brinuti oko debljine cijevi budući da je to jamstvo kvalitete.

Ukoliko na cijevima nema oznaka koja potvrđuje ispunjavanje EU norme, birajte cijevi s debljim stijenakama. U tom slučaju preporučljivo je kupiti cijevi koje na sebi imaju oznaku debljine otisnutu od strane proizvođača cijevi.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)