Proizvodi

Solarni paneli

Solarni paneli

Prednosti i nedostatci solarne elektrane za kućanstva

S obzirom na porast cijene energenata i nestabilnost na tržištu istih, kao i na povećanje osvještenosti o koristima obnovljivih izvora energije, svjedočimo velikom povećanju interesa za „zelenim” energijama. U Hrvatskoj se to najčešće, posebno kada je riječ o kućanstvima, odnosi na pretvaranje solarne energije u električnu pomoću fotonaponskih sustava, tzv. solarnih panela koji su praktički mogu montirati na svaki krov kućanstva.

Prednosti solarnih elektrana

Solarna energija dostupna je svima i bez ograničenja te je potpuno besplatna, naravno uz početno ulaganje u cijeli sustav. Danas je ova investicija u Hrvatskoj isplativa kroz 6 do 10 godina, dok uz potpore EU fondova, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili lokalnih samouprava, govorimo o isplativosti već nakon nekoliko godina. Visina ulaganja kreću se od 80.000 do 150.000 kuna, ovisno o snazi elektrane i potrebama investitora. No, za točan izračun investicije i povrata potrebno je znati brojne parametre, a jedan od najboljih alata za to je svakako kalkulator Zelene energetske zadruge, neprofitne organizacije kojoj je cilj „pružiti podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva.” Nakon ostvarenog povrata sva energija koju proizvedete može se smatrati „zaradom” jer biste inače tu količinu el. energije morali otkupiti od distributera. S obzirom na rok trajanja invertera (7 do 15 godina) i fotonaponskih ploča (više od 20 godina) možemo zaključiti da je pred investitorom period od 5 do 10 godina „besplatne struje”, uz mogućnost rada elektrane i preko 30 godina uz nešto slabiju učinkovitost.

Osim ulaganja u čist izvor energije, pokretanjem vlastite solarne elektrane smanjujete potrebu za uvozom fosilnih energenata i pridonosite očuvanju okoliša. Prema navodu Zelene energetske zadruge „rad elektrane od 5 kW pridonosi smanmjenju emisije ugljičnog dioksida za 9700 kgCO2, što je ekvivalentno 6400 novih stabala ili emisiji CO2 50 automobila.”

Dodatni veliki plus bilo kojeg oblika obnovljivih izvora energije je neovisnost o događanjima na svjetskim tržištima i nepredvidivim promjenama cijena, što je posebno značajan problem uslijed nedavnih globalnih događanja i sve upućuje da se situacija neće promjeniti u skorije vrijeme.

Moderne solarne elektrane rade učinkovito i zimi, mogu se ukomponirati u postojeće sustave grijanja i s obzirom na sve navedeno ne iznenađuje nas što se u Hrvatskoj broj zahtjeva za priključenje u mrežu HEP-a u prvih 6 mjeseci 2022. zabilježio porast od čak 600% u odnosu na isto razdoblje u godini prije. Dodatni boom se očekuje nakon odluke vlade ukidanja PDV-a na opremu za fotonaponsku i solarnu opremu koja je na snazi od 1. Listopada 2022. godine.

Solarna elektrana na krovu kuće
Solarna elektrana na krovu kuće

Projektiranje i instalaciju solarne elektrane prepustite stručnim osobama

Nedostatci ulaganja u solarnu elektranu

Naravno, ulaganje u vlastitu solarnu elektranu ima i svojih nedostataka. Povećan broj zahtjeva za priključenje na elektroenerrgetsku mrežu HEP nije mogao predvidjeti te svjedočimo dugim čekanjima rješavanja zahtjeva. Svakako je uputno savjetovati se sa stručnom tvrtkom, kako zbog izrade kvalitetnog projekta koji je optimiziran prema Vašim potrebama, tako i zbog brojnih zakonskih i administrativnih izazova.

Još jedna prepreka ulaganju je velika početna investicija, posebno s porastom cijena materijala u posljednje vrijeme. Već smo spomenuli, prosječna visina ulaganja kreće se od 80.000 kuna (oko 10.500,00 €) na više i predstavlja značajan izdatak za kućanstvo.

Mana solarnih elektrana je i prekid u opskrbi budući da fotonaponske ćelije ovise o sunečevoj svjetlosti i po noći ne mogu proizvoditi električnu energiju. Stoga je za to vrijeme potrebno naći alternativan izvor energije. To može biti generator koji će proizvoditi struju neovisno o solarnoj elektrani, baterija u koju će se pohranjivati višak energije prikupljen preko dana ili priključak na mrežu. I dok baterije predstavljaju rješenje koji sustav čini potpuno neovisnim o svim drugim faktorima, to je ujedno i najskuplja solucija. Najčešće i najpraktičnije rješenje je priključak na mrežu gdje višak proizvedene energije vlasnik elektrane predaje u energetski sustav preko dvosmjernog brojila.

Potencijalni nedostatak solarnih elektrana su mogući kvarovi solarnih panela, koji nisu česti, ali mogu predstavljati veliki trošak. Stoga je pri ugradnji potrebno odabrati fotonaponske panele i dijelove sustava tvrtki koje koriste kvalitetne komponente te koje za svoje proizvode jamče dugotrajnom garancijom.

Treba spomenuti te u kalkulator isplativosti uračunati i očekivano smanjenje proizvodne efikasnosti solarnih panela. Prema istraživanjima, efikasnost solarnih panela nakon 10 godina može pasti i do 20%, dok je očekivani vijek trajanja panlea minimalno 30 godina (nakon čega još mogu raditi, no znatno manjim kapacitetom).

Postavlja se i pitanje recikliranja solarnih panela, te iako trenutno konkretne solucije za sada nema, ovo je problem koji će se rješavati na globalnoj razini i Europska Unija radi intenzivno na pronalasku rješenja.

Zaključak – kućne solarne elektrane su isplativa investicija

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je postavljanje fotonaponskih panela isplativa investicija, no za cijeli projekt se treba jako dobro pripremiti. Lokacija, položaj objekta, nagib krova, potrošnja kućanstva i mogućnost dobivanja potpore fondova su sve izuzetno bitne stavke koje čine razliku za svakog pojedinog potencijalnog investitora. Nipošto u investiciju nemojte ulaziti bez prethodne konzultacije sa stručnom osobom i bez projekta i troškovnika napravljenih prema Vašim potrebama i stanju Vašeg objekta.

Prednosti solarnih elektrana:

– „Zelena”, ekološki prihvatljiva energija

– Neovisnost o rastu cijena energenata

– Financijska isplativost

– Održivost

– Rast vrijednosti nekretnine

Nedostatci solarnih elektrana:

– Visoka početna investicija

– Administrativne i zakonske nejasnoće

– Potreba za alternativnim izvorom energije tijekom noći

– Ovisnost o lokaciji i raspoloživoj površini za ugradnju

Trebate li savjet vezan uz postavljanje fotonaposnkih panela ili preporuku za odabir opreme ili tvrtke za projektiranje solarne elektrane, obratite nam se s povjerenjem.

Adresa poslovnice: Ulica Bana Josipa Jelačića 13, 32100 Vinkovci
Tel: 032 338 282
E-mail: [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)